Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Her gün düzenli şekilde tüketildiği zaman kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. - Süt, az yağlı ve sürekli şekilde tüketildiğinde diyabet hastalığının riskini en aza indirir. - Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır.
Az yağlı süt ürünlerinin tüketimi, kilo verme etkisini artırıyor; çünkü kalsiyum oranı değişmiyor ama kalori alımı azalıyor. Yemeklerden önce içilen süt, iştahı azaltıyor ve öğünlerde daha az yemek tüketilmesine yol açıyor. Sütün ayrıca kan şekerinin düştüğü ikindide ve gece yatmadan 2 saat önce içilmesi öneriliyor.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
İlgili 21 soru bulundu
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Soğuk sütün en iyi bilinen yararı, asitliği en iyi giderenlerden biri olmasıdır. Ayrıca dehidrasyonu da uzak tutar. İşte, soğuk sütün diğer faydaları: - Soğuk sütte kalsiyum bulunması vücudunuzun metabolizmasını iyileştirir ve böylece daha fazla kalori yakar.
- Enerji deposudur ve gün içerisinde daha enerjik bir yapı sağlar. - Metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme konusunda yardımcıdır. - Kolesterolü dengeler ve aynı zamanda kalp sağlığını önemli oranda korur. - Bakteri ve enfeksiyonlara karşı ciddi bir koruma sağlar.
SÜT Tam yağlı süt içmek 50 yaşından sonra muhtemel kas kayıplarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Uzmanlar günde bir bardak süt içilmesini öneriyor.
Süt karbonhidratı olan laktoz, süt enerjisinin kaynağıdır. Laktoz, beyin ve sinir hücrelerinin oluşumunda, bağırsak hareketlerini düzenlemede yardımcıdır. Uygun ortam (pH) sağlayarak faydalı bağırsak bakterilerini geliştirir.
O süt ağızda kalmamalı. Ya arkasından su içilmeli ya ağız çalkalanmalı. Çünkü sütte ağız florasını değiştiren, çürüğe sebep olabilecek ortam oluşturabilir” diye konuştu.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Örnek vermek gerekirse sabahları aç karnına süt içmek iştahınız kesilmesine ve daha az yemek yemeye katkı sağlayacaktır. Bu sayede sofradan daha az yiyerek kalkmak ve kilo alma ihtimalini azaltmak mümkün.
Sütün içeriğindeki antioksidan özelliğe sahip A vitamini ve çinko, cilt sağlığının korunmasında faydalı rol oynar.
Özellikle ileri yaşlarda bu durum daha fazla yaşanır. Süt içerisinde barındırdığı kalsiyum sayesinde diş ve kemik sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Süt tüketiminden gerektiği kadar faydalanmak için günde 2 bardak süt içmeniz yeterli olacaktır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sütte bulunan karbonhidrat laktoz formatında emilimi kolay ancak hızlı olmayan yapıdadır. Sabah kahvaltıda süt içmek, öğlen ve akşam yemeklerinde; yoğurt, ayran, cacık tüketmek öğünün kalitesini ve gücünü arttıran besinlerdir.
4- İnek sütündeki fazla doymuş yağ asitleri Ca emilimini azaltır, yüksek oranda P da içerdiği için Ca/P oranı 1' e yakın olup Raşitizm riski yaratır. 5- İnek sütü esansiyel yağ asitleri yönünden fakirdir, çocuğun beyin ve sinir gelişimi bundan olumsuz etkilenir.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
British Medical Journal Dergisi'nde yayınlanan, İsveç Uppsala Üniversitesi'nden yeni bir araştırma, süt tüketiminin kemikleri güçlendirmek yerine aslında yaralanmalara yatkın hale getirdiğini ortaya koydu.
Süt, kasları ve sinirleri gevşetir. Vücudun rahatlamasına yardım eder. Bu özelliği sayesinde de pek çok kişi için kesintisiz uyku sunar. Eğer yatmadan önce süt içerseniz uykuya daha rahat dalabilir, daha iyi uyuyabilirsiniz.
"Süt, mümkünse yemeklerden ya bir-iki saat önce ya da sonra alınmalı. Süt, yemeklerle beraber alındığında bazı ağır metalleri bağlayabileceği için demiri de bağlar. Bu süreçte kansızlık belirtisi çıkabilir. O açıdan yemeklerden önce ya da sonra alınması tavsiye olunur büyük yaşlardakilere.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri