Peygamber (s.a.), "Rızık talebinde sabahleyin erken davranınız, çünkü sabahın erken vakitleri berekettir ve muvaffakiyettir." buyurmuştur.
Türk halk kültüründe uğurlu ve bereket getiren zaman, güneş doğmadan önce, sabah saatleri ve en geç öğleden sonradır. Güneş battıktan sonra akşam saatleri ve gece, uğursuz ve bereketsiz zamanlardır.
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur.
Erken kalkmak ise vücudun sistemlerinin gerekli enerjiyi tüketme zamanının geldiğini ve enerji harekete geçirilmediğinde ise yeterli derecede üretici olunamadığını ve vücudun hem beden hem de ruhen yavaş yavaş çöküşe geçtiğini göstermektedir. Erken yatıp erken kalkmak metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır.
Sabah erken kalkmanın bilimsel faydaları arasında daha dengeli bir ruh sağlığı ilk sırada yer alır. Yapılan araştırmalar erken yatıp erken kalkan insanların, gece geç saatlere kadar oturan ve geç uyanan kişilere göre daha az depresyon riskine sahip olduğunu gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Normal bir insan sabah 7-8 gibi uyanırken, 5'te uyanan insanların günlük görevlerini yerine getirmeleri için daha fazla zamanları oluyor. Güne erken başlayan insanlar, daha iyi alışkanlıklar ediniyor ve motivasyonları en yüksek seviyede oluyor.
Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor. Ancak günümüzde pek çok kişinin gündüz uykusu için fırsatı olmuyor.
Geç kalkmak da insüline karşı daha az duyarlı olduğu ve bunun sağlığa zarar verdiği kaydedildi. Erken kalkanlar ise enerji için karbonhidratlardan ziyade yağ yaktıkları için diyabet ve kalp sağlığı açısından daha şanslılar. Ayrıca gün içinde daha aktif ve daha formda oldukları bulundu.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur.
Seher vakti rızıkların dağıtıldığı zamandır. Bu dağıtma işlemi sırasında insanın o saatte uyanık bulunması ve gerekli olan çalışmayı yapması gerekmektedir. Bu, bir nevi o vakitte dağıtılan rızkı istemek için bir duadır. Yoksa sadece kapı pencere açmanın bir anlamı yoktur.
Yatak odanızın güneydoğu köşesi sizi para konusunda berekete sevk eder. Bu köşeye parayı ve bereketi çağıran mor renkte bir obje koyabilir ya da mor bir kılıf içinde hesap cüzdanı veya bir miktar parayı bu köşeye yerleştirebilirsiniz. Evinizde eski, küflü, kırık, bozulmuş veya çatlamış hiçbir eşya bulundurmayın.
Bereketsizliğin en müessir sebeplerinden biri de kanaatsizliktir, hırs ve ihtirastır, tul-i emeldir. İsraf etmek, kanaat etmeyip hırs göstermek şükürsüzlüktür. Nimete şükredilmediğinde ise, bereket kaçar. Sabah kerahat vaktinde uyumak da bereketi kaçırır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: "Sabahın erken saatlerinde bereket ve başarı vardır." Son zamanlarda gittikçe artan bereketsizliğin ve başarısızlığın hikmeti, bu hadis-i şerifin ışığında aranıp bulunmalıdır.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
Dr. Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Dr. Uyanık; 'Düzensiz, kalitesiz, az bir uyku sonrası sağlıklı bir kahvaltıya bile zaman bulamadan günlük koşuşturmaya başlıyoruz. Oysa 7 saatlik kaliteli bir uyku sonrası sabah erken ve zinde bir şekilde güne başlamak gerekir.
Sabah 5'te uyanıp güne enerjik başlayabilmenin anahtarı akşam 9-10 gibi yatağa girmek.
Örneğin hesaplayıcı, sabah 7.30'da uyanmak isteyen kişilerin, 22.16, 23.46, 01:16 veya 02.46'da yatması gerektiğini söylüyor. Buna göre söz konusu saatlerde uyumak, bireylerin dinç uyanmasına yardımcı oluyor.
Hastalık riski azalır
Konuyla ilgili yapılan bazı çalışmalar, daha erken uyuyan kişilerin geç yatanlara oranlara daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Yeterince uyumayan kişilerin tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Okul Başlangıç (6-13 Yaş): 9-11 Saat. Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat. Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat. Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri