Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
Kahvaltı Geç Saate Bırakılmamalı
Kahvaltı saatini geç olarak belirlediğinizde vücut kitle indeksini olumsuz etkiler ve vücudunuzda yağ birikmesine temel oluşturursunuz; ancak erken saatlerde kahvaltı yaptığınızda daha kolay kilo verebilirsiniz. Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır.
Sağlıklı, rutin bir hayata sahip insanların uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesinin doğru olacağını söyleyen uzmanlara göre konu diyabet rahatsızlığına sahip insanlara geldiğinde ise bu sürenin daha sınırlı olması gerekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Sindirimi kolaylaştırmak ve açlığın bastırmak için 15:00 öğününde; kuru meyveler, meyveli yoğurt, kefir ve muz tercih edebilirsin. Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir.
Güne daha mutlu ve daha sağlıklı başlamak istiyorsanız mutlaka 7 – 8 saat uyuyun. Bilimsel Not: Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
KAHVALTI ETMEMEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Bu da pankreasımızın yüksek miktarda insülin salgılamasına yol açar, sonuçta kan şekerimiz kısa sürede yine çok düşer ve aynı kısır döngü bizi gün boyu esir alır.
Kahvaltı çok geç olmamalı, mümkünse saat 09.00'dan önce bitmiş olmasına dikkat edin. Metabolizmamızın en hızlı çalıştığı sabah saatlerini uykuyla ve hiçbir şey yemeden geçirmek kilo alımımızı kolaylaştırır, vermemizi ise zorlaştırır.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını özellikle belirtiyor. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz değil de, 1 saat sonrasında kahvaltı yapmak gerekiyor. Çünkü güne yeni uyanmış olan insan metabolizması, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıdan alıyor.
Kahvaltı gereklidir. Gün içindeki her ana öğün gibi kahvaltı da uzun bir açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini yükseltmesi ve güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması nedeniyle atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu daha yüksek bulunmuştır.
Uzmanlara göre bu durumda günün hangi saatinde uyandığınızın çok da bir önemi yok. Eğer sabah 7'de kalkıyorsanız 9'a dek, 11'de uyanıyorsanız öğleden sonra 1'e dek kahvaltı etmeniz gerekiyor.
Manoogan, kan şekeri düzeylerini düşük tutmak için günde bir defadan daha fazla yemek yemek gerektiğini, yemek yediğinizde daha fazla glikoz salmasını önlediğini vurguladı. Bunun yerine, günde iki ila üç öğünün en iyisi olduğunu söyledi.
PEYGAMBERİMİZİN (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) UYKU DÜZENİ
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış. Yani yarım saat, 1 saatlik dinlenme, uyku.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Saat 15.00: İnsanın kendisini en mutlu hissettiği saattir. Bu saatte mutluluk hormonu endorfinin salgılanması en yüksek seviyeye çıkar.
Sabah 9 ve 9'dan önce uyanmaya çalışın. Gün içi mümkün olduğunca uyumayın, kestirmeyin. Öğleden sonra 14:00-16:00 saatlerinden sonra kafeinli içecekleri, özellikle kahveyi ve demli çayı azaltın. Yatmadan önce alkol almayın, sigara içmeyin, şekerli içecek ve yiyecek tüketmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri