Mutfağın vazgeçilmez besinlerinden birisi de domatestir. Domates sabah kahvaltılarda veya salatalarda çiğ olarak tüketilmektedir. Ayrıca yağ içermeyen bir besin olduğu için en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir.
En azından kahvaltıda bir bardak süt içmek, bir adet portakal, domates, salatalık ve benzeri bir sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Meyve ya da meyve suyu her kahvaltıda bulunması gereken gıda maddeleri arasında yer almaktadır.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alan domates, içerdiği vitaminler sayesinde sağlıklı sanılsa da, yanlış şekilde tüketildiğinde faydadan çok zarar veriyor. Özellikle çiğ tüketilen domates, böbrek fonksiyonlarından bağırsaklara kadar pek çok organ için tehdit oluşturuyor.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
Domates: Yüksek oranda C vitamini ve likopen (anti-kanser) içeren domates, vücudun yağ yakma işlemini hızlandıran karnitin isimli amino asit üretimini uyararak kilo vermeye yardımcı oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Domates neredeyse hiç yağ içermeyen düşük yağlı diyetler için ideal olan bir besindir. Lif açısından zengin olan domates aynı zamanda kabızlığın da önüne geçmektedir. Bağırsakları çalıştıran ve yiyeceklerin yağ olarak depolanmasını önleyen domates kilo vermek için de büyük bir tol oynamaktadır.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücudu korur. Sonuç olarak, domates suyu antioksidanlarla dolu, kalp sağlığını destekleyen, sindirimi düzenleyen, cilt ve göz sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok önemli besin içeren bir içecektir.
Domatesler soğuğa duyarlı ürünlerdir. Depolanma koşulları olgunluk düzeyine bağlı olarak değişir. Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir.
Domates, son derece düşük kalorili bir besin olduğu için, diyet yaparken gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 1 orta boy domates, ortalama 18 kalori içerir. Sabah kahvaltılarında, öğle/akşam yemeklerinde, salatalarda ve diğer pek çok tarife rahatlıkla dahil edilebilir.
Hemen her mevsimde yenen kahvaltı ürünleri olan domates ve salatalık birlikte tüketilmemeli. Uyumlu gibi görünseler de sindirimden bağışıklığa kadar sağlıklı yaşamınız etkilenebilir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
İçeriğinde bol miktarda C ve E vitamini olmasından dolayı cilde de oldukça faydalı etkisi bulunmaktadır. Domatesin Cilde Faydaları; Günlük olarak düzenli domates tüketilmesi vücutta likopen oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Dolayısıyla sorumuzun cevabı genel olarak "Evet, diyette domates yenebilir". Zira kendisi hem düşük kalorili hem de besin lifi bakımından oldukça zengin yiyeceklerden. Üstelik içerdiği su oranı da fazla olduğundan uzun süreli bir tokluk hissi sağlama konusunda da domates oldukça ideal besinlerden.
Domates. Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir.
1) Domates
Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta can bulur. Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Günlük alınan ortalama enerjinin 1.500-2.000 kalori ise 1 orta boy domates 25 kaloridir. İnsan vücudu domates tükettikten sonra sindiriminde daha fazla enerji harcar. Bu durumda domates negatif enerji değerine sahip besinler arasında yer alır" dedi.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri