Sabah antrenman yapmak güne iyi bir başlangıç yapmak isteyenlerin tercihi olabilir. Az miktarda kafeinle performansa katkıda bulunarak, güzel bir antrenman yapabilirsiniz. Bilimsel çalışmalara bakıldığında, sabah antrenmanları çok da tercih edilmiyor.
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Vücudun en yüksek performans seviyesine ulaştığı bilinen öğleden sonra saatlerinde, özellikle kas kütlesini artırmak amacıyla yapılan spor egzersizleri uygulanabilir. Akşam saatlerinde spor yapmayı tercih eden bireylerin yemekten en az bir saat sonra yürüyüş, koşu ya da yoga gibi egzersizleri uygulamaları mümkündür.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır.
06:00-12:00 saatleri arası kaçının!
Sabahları yapılan tempolu egzersiz; 40 yaşın üzerindeki sağlıklı kişilerde ve yaşı fark etmeksizin tüm kalp hastalarında kalp krizine ve ani ölüme neden olabiliyor.
Kas yapmak veya vücudunuzun proteine ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve sağlıklıysanız, sabah aç karnına spor yapabilirsiniz. Fakat vücut gün içinde daha fazla acıkacak ve daha fazla besin tüketmek isteyecektir. Buna engel olduğunuzda, işte o zaman ciddi miktarlarda kilo verebiliyor olacaksınız.
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Her gün spor yapmak, kasların dinlenmesi ve kendini yenilemesine vakit bırakmayacağı için sonuç almayı geciktirebilir. Uzmanlar her gün spor yapmanın kasların sakatlanmasına yol açabileceğini söylüyor ancak kasları erittiğine dair net bir bilgi yok.
Aç karnına yapacağın tek egzersiz kardiyo çalışmaları olmalı. Boş vücut bu şekilde çok kolay yag yakar. Ancak ağırlık ve diger egzersizler cok uygun değil. Zamanla kas kaybına neden olabilir.
Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük. Eğer daha iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beden istiyorsanız sabahları, fitness seviyelerinizi arttırmak istiyorsanız ise akşamları spor yapmanız daha mantıklı.
Kas dokularınız, yediğiniz (özellikle protein) ve kasların dinlenmesine ve iyileşmesine izin verdiğiniz sürece, genellikle daha sonra kendilerini onarır. Bu nedenle, kaslar antrenman sırasında değil, daha sonra iyileşme sırasında büyür . Ayrıca aç karnına ağırlık çalışması yapmanın bir sakıncası yoktur.
Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo; vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur.
Vücut egzersize daha iyi cevap veriyor
İnsülin duyarlılığında artış ve glukoz kontrolü ile çalıştırılan kaslardaki adaptasyonların iyileşmesi sonuçları, kahvaltıdan önce egzersiz yapmanın sadece yağ yakmak ya da kilo vermek için değil, diyabete karşı korunmak için de önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir.
sorusunun cevabı ayak ve kollarda bulunan kaslardır.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Kişisel yaşama uygun şekilde düzenlenen sabah sporunuzu isterseniz aç ya da tok karnına yapabilirsiniz. Tok karnına spor yapmak isteyenler sabah sporu öncesi beslenme anında ağır yiyecekler tüketmekten kaçınmalıdır. Süt, kuru yemiş, sebze salatası ya da omlet tükettikten 30 dakika sonra spor yapılabilir.
Kas, büyümek için doğru miktarda besine ihtiyaç duyar. Bunlar protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerdir. Daha spesifik olarak, kaslarınızın enerji depoları (glikojen) için karbonhidratlara ve liflerini oluşturmak için proteine ihtiyacı vardır.
Öte yandan her sabah düzenli olarak spor yapmak uyku düzenini de disipline sokmanı ve her gece daha kaliteli bir uyku çekmeni sağlar. Kısacası, metabolizmanı hızlandırarak formunu koruyabilir, kalp damar sağlığını destekleyerek bağışıklığını güçlendirebilirsin.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri