Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sabah namazı vakit girer girmez kılınır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sabah namazı vakit girer girmez kılınır mı?

Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

İmsak vakti girer girmez sabah namazı kılınabilir mi?

Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir. Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşu ile birlikte çıkmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hanefi mezhebinde imsak girince namaz kılınır mı?

Sayın hocam, sabah namazı vakti ile imsak vakti ayrıdır ne demek. Aynıdır tabi ki. Sadece Hanefi mezhebinde biraz daha geciktirmek yani güneş doğmadan 20 dakika önce gibi kılmak daha faziletlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Vakit girer girmez namaz kılınır mı?

Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sabah namazını kıldıktan sonra ezan okunursa ne olur?

Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

İmsak vakti girince sabah namazı kılınır mı? | Sabah Namazı ne zaman kılınır?

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sabah namazını kılmak için ezanı beklemek gerekir mi?

Sabah ezanı okunmadan namaz kılınır mı sorusu ise bu noktada akıllara gelmektedir. Sabah namazını kılmak için imsak saatine bakmanız gerekmektedir. İmsak vakti girdiği takdirde henüz ezan okunmamış olsa bile namazınızı kılmanızda sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Namaz kılarken ezan okundu kabul olur mu?

Bu anlamda namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek en doğru olanıdır. Bu nedenle ezan sırasında namaz kılınmaması gerektiği bilinmektedir. Fakat ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır. Bu nedenle ezan okunurken kılınan namaz da kabul olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yatsı ezana 5 dk kala namaz kılınır mı?

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Karanlıkta namaz kılınır mı kılınmaz mı?

Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Güneşin doğmasına 5 dk kala namaz kılınır mı?

CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktakvim.com

Hanefi mezhebine göre sabah namazı ne zaman kılınır?

Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jasstudies.com

Sabah ezanı neden imsaktan sonra okunur?

Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli görülür. Bu nedenle de imsaktan hemen sonra kılınmaz. Öte yandan ezan namaza başlanacağı vakit okunmaktadır. Bu nedenle de imsak vaktinde okunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

İmsak vakti girdikten ne kadar sonra sabah namazı kılınır?

Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Sabah ezanı okunmadan namaz kılınırsa ne olur?

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıkmaktadır. Bu durumda ise sabah namazı henüz okunmamış olsa bile sabah namazının kılınması mümkün olmaktadır. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti geçmiştir. Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Sahurdan sonra sabah namazı kaçta kılınır?

"Sabah namazı, takvimlerdeki imsak/güneş çizgisi arasında kılınır. Bu şu demektir: Takvimin imsak olarak belirlediği dakikadan itibaren sabah namazı kılınabilir. Güneş olarak belirlediği anda da vakit biter, sabah namazı kılınamaz. Bu iki vakit arası sabah namazının vaktidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Imsakla sabah namazı arası kaç dakika?

Sabah ezanı imsak denilen bu zamandan 30 ya da 45 dakika sonra okunmaktadır. İmsak ve sabah ezanının güneş ve saat dilimleriyle bağlantısı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Çorap giymeden namaz kılınır mı?

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Işıksız odada namaz kılınır mı?

Namaz kılabilmek için ortam temizliği, can güvenliğinden emin olunması gerekmektedir. Namaza tam olarak riayet edilebilmesi ve huşu içinde devam edilebilmesi için ortam rahatlığı önemlidir. Karanlık ve ışıksız ortamda da namaz kılınabilir, kılınamayacağı konusunda bir uyarı bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Namaz kılarken gözler kapatılır mı?

Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doğru kaldırmak veya sağa-sola bakmak veya boynunu çevirerek sağa-sola bakmak mekruhtur. Bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygı ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayı gözleri yummakta kerahet yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Gece 12 den sonra yatsı namazının sünneti kılınır mı?

Yatsı namazının sünneti imsak vaktine kadar kılınması genel fıkhi bilgiler arasında yer almaktadır. Yatsı namazının tamamı ve vitr namazı imsak vakti girene kadar kılınabilmektedir. Gece yarısını da süre içine alarak kazaya bırakmamak mümkün olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Akşam namazına 20 dakika kala ikindi namazı kılınır mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı takviminde asr-ı evvel uygulaması esas alınmaktadır. İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncedir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Akşam ezana 40 dk kala namaz kılınır mı?

Akşam namazının vakti; güneşin batması ile başlayıp, İmam Ebû Hanîfe'ye göre güneşin batışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur.” (Tirmizî, Salât, 2 [151]) buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Her vaktin ezanı aynı mı?

Ezanda, her cümle arasında bir bekleme yapılır. İkinci cümlelerde ses biraz daha yükseltilir. Buna teressül, irtisal denilir. Araplardan farklı olarak Türklerde ezan her vakit farklı bir makamda okunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Namazı geç kılmak günah mı?

Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır. Namaz; uyuyakalmak, unutmak ve baş ile de olsa îma ile kılamayacak kadar hasta olmak gibi meşru bir mazeret bulunmadıkça kazaya bırakılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hızlı namaz kılmak günah mı?

Namaz kılan kimsenin böyle yapması, kendisine farzdır. Çünkü namazda mutmain olmak, yerine getirilmesi gereken farzdır. Secdede başını, karganın yemini gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek, namazı bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info
Önceki makale
Sünneti kim icat etti?
Sonraki makale
DC motor mu AC motor mu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT