ØTam anlamıyla uykunuzda büyürsünüz. Bunun için doğru uyumak gerekir. Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir.
Yeterince uyumak büyümeye etki eden bir diğer önemli faktördür. Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler.
Gün içerisinde omurgamız büzülmektedir. Ancak sırt üstü yattığımızda omurgamız düzleştiği için boyumuz 5 mm daha uzar. Ancak ertesi gün tekrar eski haline geri döner. Yine de sırt üstü yatmak omurgamız için daha sağlıklıdır.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Boy uzamasının yatma şekliyle hiçbir alakası yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Herkes uzun boylu olmanın hayalini kurar. Sırf bu yüzden boy uzaması için yastıksız uyumak günümüzde birçok kişi tarafından uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu konuda kanıtlanmış herhangi kesin bir bilgi yoktur. O nedenle de yastıksız uyumak boy uzatır ya da uzatmaz diyemiyoruz.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Altı yıl boyunca bir milyon kişi üzerinde yapılmış araştırmalarla elde edilen sonuca göre, yedi saatten uzun veya beş buçuk saatten az uyumak ömrü kısaltıyor. Uzmanlar, uyku kalitesini artırarak da ömrün uzatılabileceğine dikkat çekiyor.
''AZ YA DA UZUN UYUMAK ÖMRÜ KISALTIYOR''
Arslan, İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda az ya da çok uyumanın insan ömrünü kısalttığını tespit ettiklerini bildirdi.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
Erkek çocuklarının kişisel gelişimleri kız çocuklarına göre daha hızlı olur. 15 yaşındaki erkek çocuklarının ideal boy uzunluğu 170,3 cm'dir. Bu yaştaki erkek çocuklarının ortalama ideal kilosu ise 62,1 kilogramdır.
Boy uzaması, kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
Boy uzatan vitamin ve mineraller arasında öne çıkan kalsiyum, kemik gelişiminde temel rol oynar. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Karalahana, pazı, brokoli gibi koyu yeşil sebzeler de kalsiyum içerir.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri