Değirmen, Sabahattin Ali'nin 1935 tarihli ilk öykü kitabı. Kitabın ismi aynı ada sahip öyküden gelmektedir. 3 kısımdan oluşan kitapta toplamda 16 adet öykü bulunmaktadır.
Değirmen, Reşat Nuri Güntekin'in güldürü tarzındaki kısa bir romanıdır. İlk basım tarihi 1944'tür. Romanda, uydurma bir deprem olayının büyüyerek Osmanlı Devleti'nin ve hatta dünyanın gündemine giren bir mesele haline gelmesi hikâye edilir.
Kitaba ismini veren Değirmen adlı öyküde ise bir çingenenin aşkını, aşkı için yapabileceklerini anlatıyor. Çingeneler, yaz gelince kafile halinde köy köy dolaşır, konaklayabilecekleri, çadırlarını kurabilecekleri bir yer ararlar. İşte, Atmaca'nın kafilesi de böyle bir yer ararken uzaklarda bir değirmen görürler.
Sabahattin Ali (25 Şubat 1907, Eğridere - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Cumhuriyet Döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, Toplumcu Gerçekçi Türk şair, roman, oyun ve hikaye yazarıdır.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi anlayışla eserler kaleme almış bir yazar olsa da şiirlerinde daha çok melankolik bir ben'i anlatmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Değirmen, tahılları öğütmeye yarayan araçlardan biridir. El değirmeni, su değirmeni ve yel değirmeni gibi çeşitleri bulunmaktadır. Günümüzde, neredeyse tamamen terkedilmesi sonucu köy ve kasabalarda ayakta kalan değirmenler günümüzde turistik bir konuma kavuşmuştur.
Değirmen romanında olaylar merkez (İstanbul) ve taşraya (Sarıpınar) göre işlenmektedir. Hikâyenin ana karakteri olan Sarıpınar Kaymakamı Halil Hilmi Efendi, kendi hâlinde, işini seven bir görevlidir.
Sabahattin Ali'den Değirmen edebiyatımızda natüralizm akımının başarılı örneklerini içeren bir eser.
Sabahattin Ali de 1936 yılında “Alı” olarak soyadını değiştirmeye karar vermiştir. Varlık, Hayat, Ağaç, Atsız Mecmua, Ulus, Tan, Yeni Anadolu, Hakikat vb. birçok dergi ve gazetede öyküleri, şiirleri ve romanları yayımlanan Sabahattin Ali, daha çok öykücü kimliğiyle tanınmıştır.
Bu bakımdan Değirmen'- de Sabahattin Ali'nin gerçek edebî kişiliğim göremeyiz. Onun II. ki- tabı Kağnı"da çoğu 1935 yıknda yazdığı öyküler bulunur. Ses'te ise, * Bu çalışmada, yazarın Değirmen, Kağnı-Ses, Yeni Dünya adlı kitaplarındaki öy- küler değerlendirilmiştir.
Değirmenin ilkel örnekleri, insan soyunun toprağa bağlandığı ve ilk tarım etkinliklerinin başladığı Neolitik Dönem'e (Cilalıtaş Devri'ne, M.Ö. 9000-5600) kadar uzanır.
Yeni Dünya, Sabahattin Ali'nin dördüncü öykü kitabıdır. Unutulan, görmezden gelinen insanların hayatlarının karanlıktan çıkartılarak görünür hale getirilmesi çabası Yeni Dünya'da çok daha sert, sarsıcı bir şekilde ortaya konulur.
'Viyolonsel' (1928) adlı öyküde, Afrika'da bir kabileyle yaşayan, ormanda kendi başına viyolonsel çalan bir Avrupalı beyazın başından geçenler konu ediliyor.
Sabahattin Ali'nin Değirmen adlı eseri ilk kez "Hikâyeler" alt başlığı ile 1935 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmıştır.
Film Manisa'ın Kula ilçesinde çekildi. Değirmen filminin oyuncuları; Şener Şen, Serap Aksoy, Levend Yılmaz, Orhan Çağman, Ali Erkazan, Dursun Ali.
Değirmen, Sabahattin Ali'nin 1935 tarihli ilk öykü kitabı. Kitabın ismi aynı ada sahip öyküden gelmektedir. 3 kısımdan oluşan kitapta toplamda 16 adet öykü bulunmaktadır.
DEĞİRMEN KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Su değirmeni. Yel değirmeni. Değirmende biraz kahve çekti.
Tarihi kaynaklara göre ilk yel değirmeni MS.644 yılına tarihlenen İran-Afganistan sınırındaki Seistan'da görülmüştür. Bunun ardından MS.750-850 yıllarında Çin'de pirinç tarlalarının sulanması amacıyla kullanılmıştır.
Tasvirci yönü kuvvetli olan Sabahattin Ali, ilk hikâyelerinde dış gözlemlerin etkisinde kalmış, sonraki yazdıklarında ise toplumsal gerçekçiliğe yönelmiştir. Hikâye ve romanlarında canlı, güzel bir dil ve etkileyici bir üslup kullanan yazar, karamsar bir yapıda değil iyimser bir anlayışla eserlerini kaleme almıştır.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçilik realizm akımının öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin günümüzde hala Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri en çok satanlar arasında yerini korumaya devam ediyor.
Görüyoruz ki Sabahattin Ali aslında sağın değil; solun sansürlediği, önemsemediği, uzak durduğu bir yazardır. Birçok ansiklopedide, seçkide, romanımız ve hikâyemizi konu olan birçok kitapta Sabahattin Ali'ye özel olarak yer verilmemiştir ki yukarıda bunlardan bazılarını örnekledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri