✓ Giysileri sabunlara göre daha fazla yıpratırlar. ✓ Sabunlar çok eski temizlik malzemeleri iken deter- janlar 1900'lü yıllarda hayatımıza girmiştir. Sabun ve deterjanların ortak özellikleri, ✓ Hidrofil ve hidrofob kısım içerirler. ✓ Bazik tuzlardır.
Deterjanlar sabuna nazaran daha kimyevi bir maddedir. Bu nedenle deterjanların cilt için zararlı etkisi bulunabilir. Sabunlar ise cilt temizliği için de kullanılabilir. Sabunun cilt için zararlı bir etkisi yoktur.
Çamaşır deterjanları ve sabunları
Deterjanlar doğada tamamen parçalanmazlar. Su kaynaklarına karışarak nehirleri ve denizleri kadmiyum ve arsenik gibi zehirli ağır metallerle kirletirler.
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
О Sabun, sert sularda etkisiz hale gelir. Sert su kalsiyum (Ca2+), magnezyum (Mg2+) ve demir (Fe2+ ve Fe3+) ihtiva eder. Sabun sert sularda “kalsiyum sabunu” oluşturur. Yağ asidinin bu kalsiyum tuzu suda çözünmez ve sabun çöker.
İlgili 38 soru bulundu
Sabun tüketimi daha fazladır! Bunun sebebi sabunun sert suda geç köpürmesidir. Böylece hem su tüketimi hem de sabun, şampuan, deterjan gibi köpüren temizlik malzemelerinin kullanımı artar.
Özellikle çamaşır yıkarken, sabunun sert suyla tepkimeye girmesini önleyen maddeler kullanabiliyoruz. Bunların başlıcaları çamaşır sodası (sodyum karbonat) ve boraks (boraks ayrıca suda çözünürken hidrojen peroksit, yani oksijenli su oluşturuyor; bu da doğal bir ağartıcı).
Sabunu bir şişede suyla karıştırın ve bulaşık makinenizin deterjan haznesine doldurun, hepsi bu! Eğer siz de deterjanların çamaşırlarınızı yıpratmasından şikayetçiyseniz çok daha doğa ve çamaşır dostu olan sabunu denemelisiniz. Deterjan haznesine rendelediğiniz sabundan ekleyin ve çamaşırlarınızı bununla yıkayın.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
Bu nedenlerden dolayı katı sabun, zararlı ve sağlıksız olması potansiyeli yüksek bakteriler ve mikropları bulunduruyor. Elimizi yıkamak için ıslattığımız katı sabun ıslak kalıp kurumayınca bakterilerde sabunun üzerinde kalmaya devam ettiği gibi bu bakteriler sabunun üzerinde de üreyebilir.
Buna göre soruyu cevaplayacak olursak. Sabun sadece yere düşüyor yani sürtünme ve temizleme kavramı yok. Bu nedenle sabun yerdeki tozların üstüne yapışması nedeniyle kirlenir. Fakat bir olasılık daha var, eğer sabundan bir parça parçalanıp yerde kalırsa bu sefer beyniniz yerin sabundan dolayı kirlendiğini sanar.
Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır. Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir.
Çoğu insan da bilmiyor zaten. Arap sabunu normal şartlar altında tam olarak çözülmediği için jel kıvamında bir sabundur. Onu olduğu gibi kullanmaya çalışırsan köpürmez ve çözünmediği için de yağ ile tam olarak etkileşime girmez ve yağları çözmez.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır.
Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Koltuk altını banyo için kullandığımız vücut sabunları (şampuanları) ya da klasik banyo sabunlarıyla yıkayabiliriz. Duş jelleri (vücut şampuan-losyonları) kalıp sabunlara göre daha hijyenik ve deri açısından daha uygun Ph da oldukları için tercih edilmeli.
Duş alma alışkanlığın ağırlıklı olarak sabun yönünde ise nemlendirici özelliği olan doğal sabunları seçmeni tavsiye ediyoruz. Sadece sabun kullanımı ciltteki yağları yok ederek cildin kurumasına neden olabiliyor. Bu yüzden sabun seçerken yağ oranı fazla olan ürünleri seçmek gerekiyor.
Özellikle zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya badem yağı gibi nemlendirici yağlar içeren katı sabunlar, cildi nemlendirir ve yumuşatır. Daha yağlı ciltler ise içerisinde limon, mentol gibi kurutucu özelliğe sahip katı sabunları tercih edebilir. Katı sabun sadece cildi temizlemek için kullanılmaz.
İç çamaşırında bulunan lekeleri çıkarmak için ilk olarak aklınıza sıcak suda yıkamak geliyor olabilir fakat bunu kesinlikle yapmamalısınız. Lekeli olan bölgeyi soğuk suda beyaz sabun ile yıkayarak çıkarmak oldukça kolay. Daha sonrasında çamaşır makinesinde uygun ayarda yıkayarak yeterli hijyeni sağlayabilirsiniz.
Elde çamaşır yıkamak için deterjan, sıvı sabun veya beyaz sabundan hangisini kullanırsanız kullanın, yıkama işlemini mutlaka eldivenle birlikte yapmalısınız. Beyaz sabun bile kullansanız eldiven takmayı ihmal etmemelisiniz.
Küçük veya büyük olsun, mutfak aletlerinin sık sık temizlenmesi gerekir ve beyaz sabun harika bir temizleyicidir. Mikrodalgalar, tost makineleri, ızgaralar, fırınlar, ocaklar, buzdolapları ve daha fazlası dahil olmak üzere mutfak aletlerinin hepsini beyaz sabun ile temizleyebilirsiniz.
Eritme sırasında Eriyebilir sabun ısısının kesinlikle 60 dereceden az olması gerekmektedir. Bu ısının üzerine çıkıldığında su kaybı yaşanacaktır. Bazı kullanıcılar maalesef Eriyebilir sabun bazını kaynatmakta ve kaynar sıcaklıkta kalıba dökmektedirler.
Bunun için ocağınızın üzerine kaynayan su dolu bir tencere, tencerenin içerisine de parçalanmış sabun bazınızı içeren ısıya dayanıklı kabınızı yerleştirin. Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir.
Sabun ve sentetik deterjanlar, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen maddelerdir. Yüzeylerdeki kirlerin uzaklaştırılması basit bir işlem gibi görünse de farklı aşamaları olan karmaşık kimyasal bir süreçtir. Ayrıntılar için Sabun Nasıl Temizler?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri