Sabunlar saç derisinin kurumasına yol açtığı için saç diplerinde kabuklanmalara, kalıntılara ve kepeklere sebep olabilir. Aynı zamanda saçlarınızı yıkarken sabun kullanmanız saçlarda dökülme, yıpranma, cansızlaşma gibi istenmeyen sonuçlar da doğurur. Bu yüzden bence tercihiniz şampuan tarafında olmalı.
1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Saçların Temiz Tutulması ve Sabunla Yıkanması
Saçlarımızın temiz tutulması, sağlıklı bir saç derisi için çok önemlidir. Saçlar, yağ, kir, ter ve diğer kalıntılarla birlikte kirlenirler. Saç yıkama işlemi, bu kirleri temizlemenin en etkili yoludur. Sabunla yıkama, bu amaçla kullanılan bir yöntemdir.
Saçların ve saçlı derinin pH oranı yaklaşık 5'tir. Sabunlar ise 9-10 arasında pH değerine sahiptir. Bundan dolayı saçları yıkarken sabun kullanmak saça zarar verir. Saçları sabunla yıkamak saç derisinin yağ dengesini bozabilir, saçları kurutup, kırılmaya yol açabilir, hatta saçları keçeleştirip sertleştirebilir.
Sabun bazen ellerinizi kurutabilir. Eğer elleriniz çok kuruyorsa sabun yerine ellerinizi temizlemek için şampuan kullanın. Günlük kullanım için sıvı sabunluğunuzun içine koyabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Sabun, bazik madde ile yağ asitlerinin kimyasal tepkimesi sonucu oluşur. Doğal, el yapımı sabunlar milimi milimine hesaplandığı ve saf içeriklerle tasarlandığı için cilde ve saça iyi gelir. Şampuan ise yüzey aktif madde dediğimiz sürfaktanlarla yapılır. Kimyasal bir tepkime oluşmaz sabundaki gibi.
Organik sabunlar, saçı derinlemesine temizlerken hiçbir kimyasal madde bulundurmaması sebebiyle saç sağlığını korur. Örneğin, bıttım sabunu saçtaki kepek ve mantar hastalığına iyi gelir; gül & argan sabunu ise saça yumuşaklık kazandırır.
Saçlarınızı her gün ve fazla sıcak suyla yıkamaktan kaçının. Günaşırı ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Her yıkamada 2 kezden fazla şampuan ya da sabun kullanmayın. Şampuanlama sırasında saç derisine hafifçe masaj uygulayın.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Su ılık veya soğuk olmalı, asla çok sıcak olmamalıdır: Aşırı ısı saçlarınızı kurutur. Avucunuzun 1/4'üne denk gelecek miktarda şampuan kullanımı saçlarınız için yeterlidir. Saçlarınızı ağırlaştırmamak için şampuanı yalnızca bir kez kullanın. Şampuanı dairesel hareketlerle yaklaşık 20 saniye boyunca uygulayın.
Önemle belirtelim: zeytinyağlı sabun kepek yapmaz.
Dove el sabunu ile saçımı yıkayabilir miyim? Saç dışında vücudunuzun her yerinde kullanabilirsiniz.
Hakiki zeytinyağlı sabun faydaları arasında saça canlılık katarken kökleri de besleyerek tellerin uzamasını hızlandırmak da vardır. E ve C vitamini içeren zeytinyağı sabunu sayesinde, saç derisi nefes alacağı için daha hızlı uzama gerçekleşir. Bu nedenle zeytinyağlı sabun saç döker mi diye bir endişeniz olmasın.
Neden doğal sabun kullanmalıyım? Doğal sabun yapımında kullanılan malzemeler kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişi yaşamazsınız. Cilt tarafından emilip kana karışabilen sentetik maddeler içermez. Doğal sabunları kokusu çok fark edilmese de market ürünlerinden daha taze kokar.
Duş jeli vücut temizliğinde kullanılır. Duş jeli ile saç yıkanır mı sorusunun cevabı çok net şekilde yıkanmaz olur. Duş jeli ile saç yıkamak saça zarar verebilecek bir durumdur.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Saçlar yıkandıkça yenilenir uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenme de saç yıkama yönteminin önemli bir payı vardır.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Saçları her ne kadar her gün yıkamamak gerekiyorsa, yıkama aralığını çok uzatmamak da gerekiyor. 4-5 gün saçlarınızı yıkamadığınızda bu kez de saç derinizde fazla sebum birikiyor ve kafa derisindeki gözenekleri tıkıyor. Bu iki sorunu da yaşamamak için saçlarınızı 2 ya da 3 günde bir yıkamanız daha iyi olacaktır.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
Bu sebeple her gün saç yıkamaktan kaçınmalıyız. Sağlıklı saçlar için saç yıkama sıklığı haftada 3 kere olmalıdır. Ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz haftada 2 kere yıkayabilirsiniz.
Bıttım sabunu tamamen elle yapılır, bıttım sabunu yapımında kimyasal madde kullanılmaz. Siirt halkı yıllardır bıttım sabununu kullanmaktadır. Bıttım sabunu saç için kullanıldığı gibi cilt içinde kullanılabilir. Bir çok kişinin şikayeti olan saç dökülmelerini tamamen ortadan kaldırır.
Saç Sabunu Kullanımı
Kullanımı hem sabun hem şampuan gibi, yani ıslak saçlarınızda sürdürerek köpürtün, her yerde masaj yaparak uygulanın ve iyice durulayın. İhtiyaç varsa tekrarlayın. Durulduktan sonra her zaman gibi devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri