Bir glutensiz diyet listesi içerisinde şunlar yer alamaz: Buğday, arpa, çavdar, yulaf (bazı özel işleniş ile biçimleriyle üretilenler hariç), hamur işleri, hazır çorba ve bulyonlar, kahvaltılık gevrekler, malt ve malt aromalı içecekler, irmik, makarna ve şehriye.
Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içeren herhangi bir gıda yediklerinde, ince bağırsak zarında bulunan ve "villi" olarak adlandırılan, çıkıntılar kaybolur. Bu durum ince bağırsağın zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Glutenli yiyecekler için kullanılmış olan bıçak tahtası, bıçak, kaşık, ızgara, fırın, teflon tava, tahta kaşık, derin yağda kızartma yapılan fritözler gluten taşınmasına neden olur, iyice yıkansa bile glutenden arınmazlar; bu gereçlerin atılması, evde kullanılıyorsa çölyaklının bu araç gereçlerin yenilerini edinmesi ve ...
İlgili 19 soru bulundu
Glüten, çölyak hastaları tarafından tüketildiğinde bağışıklık sistemi reaksiyon göstererek ince bağırsak dokusuna zarar verir. İnce bağırsaklarda bulunan villus ya da farklı bir deyişle besinlerin emilimini sağlayan parmak benzeri yapılarda atrofi yani körelme oluşur.
Buğdayın yapısında bulunan bir protein grubu olan gluten, bazı bünyelerde hassasiyete sebep olur. Bu durum gluten duyarlılığı ya da çölyak hastalığı belirtisi olarak karşımıza çıkar. Fakat gluten hassasiyeti ile çölyak hastalığı aynı şeyler değildir.
Gluteni bırakmak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Eğer çölyak hastası değilseniz ya da gluten intoleransınız yoksa gluteni beslenmenizden çıkarmanın bağırsak sağlığınızı koruyacağına ya da sindirim sisteminizi daha iyi çalışmasını sağlayacağına dair kesin bir kanıt yok.
Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık sorunları özellikle buğday içeren besinleri tüketenlerde görülür. Ağız ülseri ve reflü gibi problemler gluten hassasiyeti belirtileri arasında gözlenir. Bir diğer belirti ise kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşmadır. Yine kilo kaybı ve astım bu belirtiler arasında yerini alır.
Gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti olarak adlandırılan bu rahatsızlık, 3-5 yılda kendiliğinden geçebilen bir besin alerjisidir. Çölyak hastalığı ise gluten içeren besinlere karşı ince bağırsakta gelişen reaksiyonlarla gösteren çok ciddi bir otoimmün hastalığıdır.
Glutensiz beslenmenin kilo kaybı sağladığına dair bilimsel bir veri yoktur. Ancak marketlerdeki yağ ve karbonhidrat dolu glutensiz muadillerini kullanmak yerine makarnayı, ekmeği hayatından çıkararak uygulayanlar kalori alımını azalttıkları için kilo verebilirler.
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Süt, doğal haliyle gluten içermediğinden laktozsuz sütte de gluten bulunmuyor.
Şişkinlik: Gluten intoleransı karın şişkinliğini açıklayabilen önemli bir sebeptir. Glutene duyarlı olan kişilerin en yaygın şikâyetlerinden biri olup çölyak-dışı gluten duyarlılığında şişkinlik sık rastlanan bir belirtidir.
Çölyak hastalığında gluten, ince bağırsakta bağışıklık iltihabına sebep olur. Tedavi edilmeden bırakıldığında çölyak hastalığı, anemi, kronik yorgunluk, osteoporoz, bozulmuş dalak, kısırlık, nörolojik bozukluklar, deri döküntüleri ve kanser gibi bağırsak dışı belirtilere yol açabilir.
Gluten hassasiyetinin teşhisi; aç karnına yapılan kan testi ve bağırsak biyopsisi ile yapılabilir. Gluten hassasiyeti teşhisinde endoskopik test yöntemi de uygulanmaktadır. En doğru teşhis için eliminasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemde buğday alerjisi ve çölyak hastalığı test edilerek seçenekler elenir.
Ekşi maya glüteni parçalar ve sindirilebilir hale getirir.
Çölyak hastalığı olanlarda gluten, ince bağırsakta bağışıklık yanıtına neden olur. Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı, anemi, kronik yorgunluk, osteoporoz, bozulmuş dalak fonksiyonu, kısırlık, nörolojik bozukluklar, deri döküntüleri ve kanser gibi bağırsak dışı belirtilere yol açabilir.
Özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, fazlalığı durumunda vücudun ısısını yükseltir, bu da yüzün şişkin ve kızarık görünmesine sebep oluyor.
Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar.
Bazı insanlar tam olarak bilgi sahibi olmadan glütensiz ürünlere ve glütensiz beslenmeye yönelebiliyor. Glütensiz ürünlerin kilo vermeye katkı sağladığını ya da sağlıklı bireylerde yararlı etkilerinin olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt ise bulunmuyor.
Sosis, salam, hazır çorbalar gibi gıdalar, içerisinde inceltici ve yağ tutucu olarak gluten içerdikleri için bu besinleri de tüketmekten kaçınmalısınız. Bunlar dışında malt, malt aroması içeren biralar da glutensiz beslenirken tüketmemeniz gereken içeceklerdir.
Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.
Çölyak hastalığının tanısı kan testleri (AGA, EMA, anti-TTG gibi serolojik testler) ve ince bağırsak biyopsisi ile konulabilmektedir. İnce bağırsak biyopsisi endoskopi esnasında alınır. Çölyak hastalığı şüphesi olanlarda, endoskopi sırasında mideden ince bağırsağa geçilerek biyopsi alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri