Saç köklerine bakım yapmak için saç derisine sürekli olarak masaj yapmak gerekir. Saç diplerine masaj yapmak, saç köklerini rahatlatır ve kan akışını hızlandırır. Saça uygulanan şampuan, saç bakım serumu ve diğer kullanılan ürünler ile masaj yapmak, saç sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Hassas saç derisini rahatlatmak ve sorunları çözmek için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz: Kepek için profesyonel bir şampuan kullanın: Hassas saç derisi için Head & Shoulders gibi kepek karşıtı şampuanlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca, saç bakım maskeleri de saç derisini rahatlatabilir.
Düzenli yıkama, yağlı bir saç derisini kontrol altına almana yardımcı olacaktır, ancak şampuanın daha çok işe yaramasını sağlamanın akıllıca bir yolu, saç derisi masajıdır. Saçını her yıkadığında, saç derine güzel bir masaj yapmak için bir ya da iki dakikanı ayır.
Saç derisinin ağrımasının ise birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden biri ve belki de en başta geleni, düzensiz ve çok fazla kullanılan saç ürünleridir. Bunun yanı sıra bakteriyel enfeksiyonlar, sivilceler ve bazı hastalıklar da "Saç diplerim acıyor!" diyenlerde görülebilen problemler arasında yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
Saç nezlesi çözümü için ilk yapılması gereken duştan sonra saçları güzelce kurutmak ve nemliyse 2-3 saat dışarı çıkmamaktır. İkinci yapılacak şey ise saçları sürekli toplamamak ve ara ara rahat bırakmaktır. Tabii ki saç ve saç dersini zorlayan jöle ve sprey gibi kimyasalları da olabildiğince az kullanmanızda fayda var.
Saç Köklerinin Öldüğü Nasıl Anlaşılır? Saçlarınız gereğinden fazla dökülüp, dökülen saçların ucunda beyaz noktalar varsa saçınız kökten dökülmüş demektir. Eğer dökülen saçınızın yerine 2 ay içinde yeni saçlar çıkmıyorsa saç kökleriniz ölüyor demektir. Kadınlarda kan değerlerini normalleştirerek bu sorunu çözmek kolay.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar, saç maskesi şeklinde saçınızı yıkamadan yaklaşık 20-30 dakika süreyle bekletildiğinde, kaşıntılı saç derisini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çay çiçeği yağı gibi uçucu yağlar, kaşıntılı bir saç deriniz olduğunda, rutini tamamlamak için kullanılabilir.
Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir.
Saç kuruluğuna iyi gelen yağlar; zeytinyağı, jojoba yağı, avokado yağı, tatlı badem yağı, argan yağı, üzüm çekirdeği yağı ve hindistan cevizi yağıdır. Bu yağları saç derinize veya saç uçlarınıza uygulayabilirsiniz.
Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyla karıştırın ve saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve bu uygulamayı haftada bir kez yapın. Zaman içerisinde saç diplerindeki kaşıntının azaldığını göreceksiniz.
Saç egzamasına ne iyi gelir sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Saç egzaması için doğal yağlar kullanmak, saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı azaltır. Jojoba yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağı gibi yağlar, saç egzamasına iyi gelir. Yağları saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Kuru bir saç derisini, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Saç derinize birkaç damla yağı masaj ile uygulayın ve yıkamayın - bu doğal yağları yeniler, saçı nemlendirir ve besler. Yoğun beslenme için, yağı gece boyunca bekletin.
Saçlarınızın yapısına uygun bir saç kremi kullanmak, saçlarınıza nem desteği sağlayarak ipeksi yumuşaklığı yakalamanızı kolaylaştırır. Duş esnasında şampuanla derinlemesine temizlediğiniz saçlarınızın uçlarına ve boylarına saç bakım kremi uygulayabilir, birkaç dakika bekledikten sonra saçlarınızı durulayabilirsiniz.
Saç Diplerinde Kaşıntı
Kaşıntı, yaygın olarak basit kepek problemleri nedeniyle ortaya çıksa da, altında; saçlı deri mantarları, parazitler, saç derisinin pH değerinde meydana gelen bozulmalar ve saç derisi kuruluğu gibi problemler gözlemlenebiliyor.
Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Bir miktar elma sirkesini suyla karıştırın ve saç derinize masaj yaparak uygulayın ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından saçlarınızı ılık su ile durulayın. Zeytinyağı yüksek oranda nemlendirici özelliğe sahiptir ve saç derisindeki kepek ve kabuklanma problemini ortadan kaldırır.
A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
A vitamini, saç derisinin saç köklerini ve tellerini beslemek için gerçekleştirdiği sebum üretimini destekler. Antioksidan etkili bir vitamin olması sayesinde, saçlara güçlü bir nem desteği sağlar. A vitamini eksikliğinde saç derisinde kuruluk, pullanma ve kaşıntı gibi sorunlar meydana gelebilir.
Saçınızı çok sık, çok sıcak suyla, saç kremsiz yıkamak saçınıza nemini kaybettirir. En sık 2 günde bir yıkayın ve durulamayı soğuk suyla yapın. Saç tipinize uygun bir saç kremi uygulamayı unutmayın. Örneğin kıvırcık ya da hasar görmüş saçlar daha çok neme ihtiyaç duyar.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Duştan sonra saç bakımı yaparken nemlendirici bir saç kremi veya maske uygulayın. Bu işlem, saçınızı nemlendirmeye, beslemeye ve yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Saç tipinize uygun bir ürün seçin ve saçınıza uygulayın. Ürünü saç diplerine değil, saçın orta ve uç kısımlarına uygulamanız tavsiye edilir.
Düşen saçta beyaz noktayı görürseniz, bu saçın tekrar uzamayacağı anlamına gelmez, çünkü sadece ampul kaybolur, ancak kök kalır. Kökler düşemez, sadece “uykuya dalar”. Bu durumda dökülen saçların yerine yeni saç çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri