Testin ölçümü sağlık ocağından sağlık ocağına değişiklik gösterebilir. Ancak Protrombin zamanı testi ölçümü özellikle muayenehanede daha pratik bir şekilde yapılmaktadır. Test ve ölçüm doğrudan cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem, sağlık merkezi ekipmanının modeline bağlı olarak farklı zaman dilimleri alabilir.
Bu test mavi renk tonlu özel tüplere alınan kan örneği üzerinden fikir yürütülür. Dolaysıyla test değerlendirmesi doğrudan hematoloji laboratuvarında mesai yapan hematoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir. Vücudumuzda bir kesikten ya da hasardan ötürü kanama başladığında önce kandaki trombositler o bölgede geçici bir tıkaç oluşturur, ardından kanamayı önlemekle görevli proteinler bu bölgeye doğru ilerler.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.
İlgili 21 soru bulundu
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Bacak yavaş yavaş ya da birden şişer; bazen ağrılı bazen ağrısız bir şişliktir. Yere basmak ağrılıdır ve zorlaşır. Bacaktaki toplardamar pıhtılaşması genellikle baldır kaslarındaki toplardamarlarda başlar ve yukarı doğru ilerler. Yukarıya yani karına doğru ne kadar ilerlerse, hastalık o kadar şiddetlenir.
Kişilerde kanın fazlalaşması sonucunda ortaya çıkan sorunların tedavi edilmesi için bu test yapılır. Kişilerin damarında oluşan patlamalar sonucunda bu testin yapılması istenir. Aynı zamanda kişinin damarında çatlak oluşması sonucunda pıhtılaşma meydana gelir. Bu durumlar sonucunda kişilere genel olarak test yapılır.
Kanda ölçülen D dimer testi ile kanın pıhtılaşma durumu olup olmadığını belirlenir. Aynı zamanda bu test, vücutta kan pıhtılarını parçalamak için yaptığı bir protein olan D dimer miktarını ölçmek için kullanılır.
Pıhtıönler ilacınız coumadin tedavisine başladığınızda ilacın size yararlı olacak dozunu bulmak için INR adı verilen kan testini doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarla yaptırmanız gerekmektedir. INR testi istenilen düzeyde kararlı hale gelince genellikle ayda bir bu testin yapılması yeterli olabilir.
Eğer INR>5 ise hemen Warfarin'i kesip doktorunuzu aramanız gerekir. Eğer INR>10 veya herhangi bir olağan dışı kanama varsa (kendiliğinden dişeti, burun kanaması, idrardan veya dışkıdan kan gelmesi) hemen Warfarin'i kesip doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Kansızlık ve diğer kan hastalıkları
Kansızlığa ek olarak akdeniz anemisi, kanın pıhtılaşmasına ilişkin bozukluklar, kanamalar ve kemik iliğine ilişkin hastalıklar dahiliye birimlerinin uzmanlık alanına girer ve tedavileri bu kliniklerde yapılır.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Bunun nedeni, bahsettiğim tüm durumlar, bacağınızda toplardamar kan akımını doğrudan arttırmaktadır. DVt nedeniyle, kan pıhtısı ile tıkanmış toplardamar içerisinde biriken kan; bacakta doğrudan ağrıya neden olur.
Zaman içinde bacaklarda şişme, renk değişiklikleri ve çok seyrek olarak dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar (ülser) gelişebilir. Büyük damarlar, içlerindeki durağan kan akımı nedeniyle pıhtılaşabilir ve bu pıhtı çok seyrek olarak derindeki toplardamara ya da akciğere atabilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Kan Sulandırıcılar
Bu ilaçlar kan pıhtısı oluşumunu önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler. Kan sulandırıcılar hap, deri altına enjeksiyon olarak ya da toplardamar içine yerleştirilmiş bir iğne ya da tüp aracılığıyla (intravenöz ya da IV enjeksiyon adı verilir) uygulanır.
Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir. Normal pıhtılaşma bir yaralanma sırasında kanamayı durdurmaya yardımcı olduğu ve iyileşme sürecini başlattığı için önemlidir.
Kesik ve yaralanmalarda kan kaybının engellenmesi için kan pıhtılaşması durumu ortaya çıkar. Ancak diğer durumlarda kan pıhtılaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, kısmi felç ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olabileceği gibi kan pıhtılaşması ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir. Ayrılırlarsa tehlikelidirler çünkü akciğere gidebilir.
Beyindeki bir atardamarda kan pıhtısı oluştuğunda belirtiler farklı şekilde kendini gösteriyor. Bu nedenle etkilenen kişide görme ve konuşma bozuklukları ile baş dönmesi görülebiliyor.
İNR düşüklüğü, kanın olması gerekenden daha hızlı pıhtılaştığı anlamına gelir. İnr düşüklüğü olan kişilerde kanın damar içerisinde pıhtı atması (emboli) riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri