Dökülmeye bir hastalığın sebep olup olmadığı sorgulanır ve ardından da kan tahlilleri ve testler yapılarak demir, biotin ve çinko gibi vitamin eksikliği ya da tiroid hastalığının olup olmadığı belirlenir. Bunun sonuçlarına bakılarak dökülme tipi belirlenir ve uygun olan tedaviye başlanır.
Bazen androjen fazlalığı saçların dökülmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle saç dökülmesinin sebebini saptamak için kan testi yapılması uygun olacaktır.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Vitamin ve mineral eksikliği
Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür.
İlgili 38 soru bulundu
Vücut tarafından salgılanan hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlemesinde büyük bir rol oynar. Östrojen hormonu kadınlarda daha çok salgılanan ve saç tellerinin büyümesine yardımcı olan bir hormondur.
DHT hormonu sebebi ile erkeklerde aşırı saç dökülmesi genetik bir faktör olmaktadır. Genelde 15-20 yaş arasında DHT hormonu aktif hale gelir ve saç diplerine zarar vermeye başlar.
Normalde anemi ve saç dökülmesinden bahsederken alopesi türlerine atıfta bulunulmaz, çünkü neden olduğu şey geri dönüşümlü saç dökülmesidir. Yani çoğu durumda kansızlık nedeniyle dökülen saçlar yeniden çıkmaktadır.
Demir eksikliği anemisi, vücutta yeterli miktarda demir bulunmadığında veya vücuttaki demirin düzgün kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkar. İleri düzeyde demir eksikliği anemisi nefes darlığı, yorgunluk ve göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olurken, bazı kişilerde saç dökülmesi de görülür.
Saç dökülmesi tipik bir hastalık belirtisi olmamakla birlikte, saç dökülmesine sebep olan birkaç hastalık vardır. Bazı tiroid sorunları, sedef hastalığı, sifiliz ve polikistik over sendromu saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi kanser hastalıklarında yaygın bir durum değildir.
Saç dökülmesi yaşandığı takdirde dermatoloji uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir. Kamu ve özel hastanelerin yanında dermatoloji uzmanlarının kendi özel muayeneleri de bulunmaktadır. Bu noktada devlet hastanelerinden hizmet almak isterseniz Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) bölümüne randevu almanız gerekir.
Saç dökülmesinde teşhis ve tedavi
Saç dökülmesinin nedeni; saç derisinin muayenesi, saç tellerinin dermoskopik ve gerekirse trikogram yöntemi ile mikroskopik tetkiki ve kan tetkikleri ile tespit edilir. Daha sonra saç dökülmesi tedavisi düzenlenir.
Saç check-up'ı; saç ve saç derisiyle ilgili problemlerin tespiti ve çözümüne yönelik yapılan trikolojik testler bütünü olarak tanımlanabiliyor. Uygulama kapsamında detaylı mikroskobik çekimlerle saç köklerine iniliyor. Saçın kitle endeksi, elastikiyeti; nem, sebum (yağ) ve PH değeri ölçülüyor.
Saç dökülmesi yaşandığı takdirde dermatoloji uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir.
Saç dökülmesi için uzman bir Dermatoloji doktoruna gitmek gerekir. Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar? Saç dökülmesine, hastanelerin Cildiye poliklinikleri bakar.
Serum ferritin seviyesi 15 g/ L altına düşdüğünde, emziren annelerde 25 g / L altına testin duyarlılığı azalmaktadır. Saç dökülmeleri ve serum ferritin seviyesi ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri serum ferritn seviyesi 70 g / L altına düşdüğünde görülmektedir.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır. Bunun yanı sıra vücuttaki diğer sistemleri de etkileyebilir. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozukluğu hastalıkları ortaya çıkabilir.
İlk bilinmesi gereken saçın her gün bir miktar dökülmesinin normal olduğudur. Saç eskisini atarak ve yenisini yerine koyarak yenilenmektedir. Ancak bazen dökülme sayısı bilimsel olarak normal kabul edilen günlük 80-120 telin üzerine çıkabilir.
Telogen effluvium'a aşırı stres, tiroit problemleri, tansiyon ilaçları, gut ilaçları, idealden fazla a vitamini alınması, hormon değişiklikleri, menopoz ve doğum kontrol hapları sebep olabilir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri