Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Boyaların soyulmasının ana nedeni alt zemin hazırlığının doğru bir şekilde yapılmamış olmasıdır. Silikonlu boyalarda zar gibi soyulmalar olurken plastik boyalarda yüzeyden atma şeklinde gerçekleşecektir.
Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
Duvar boya kusması ve çözümü
Kısaca, sorununu tespit edip boya badana uygulamasının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi sorunu çözüme kavuşturacaktır. Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Böyle bir durumda karşılaşıldığında sökülen boyalar kazınılmalıdır daha sonra duvarda iz kalmaması için duvar kalekim dolgulu astar ile astarlanıp akabinde fileli alçı ile alçılanması gerekir alçı işi bittikten sonra duvar iyice zımpara yapılıp Dyobinder ile astarlandıktan sonra boyama işlemide yapılarak sonlandırılır.
Su bazlı boyalar uygulama ortamının sıcaklığına, mevsime ve havalanma durumuna göre 2-3 saat içerisinde ikinci katın uygulama yapılması için müsait hale gelmektedir. Bir boyanın tam kuruması ve nihai özelliklerini elde etmesi için 5-7 gün arasında bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.
Yerleşim: Yeni bir yapı inşa edildiğinde veya eski bir bina yenilenirken, yerleşme sürecinde duvarlarda çatlaklar meydana gelebilir. Isı farkı: Sıcaklık farkları da duvarda sıva çatlağına neden olabilir. Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Sıva alçısı, çatlakları doldurarak duvarın düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Duvar çatlaklarının tamirinde kullanılan diğer bir malzeme ise hazır sıva olabilir. Hazır sıva, pratik bir şekilde kullanılabilen bir tamir malzemesidir ve çatlakların hızlı bir şekilde kapatılmasını sağlar.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz).
Genellikle, kolayca temizlenir, çünkü su bazlı boya ile boyanmış yüzeyler kolayca aşınmaz veya soyulmaz.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Ancak kışın bu zaman 5 - 6 saate kadar çıkabilmektedir. Yaz aylarında sentetik veya yağlı boyalarda katlar arası uygulama süresi 12 - 24 saat kadar iken, kış aylarında ise bu süre 48 saate kadar çıkabilmektedir. İster su bazlı ister sentetik boya olsun, ilk kat kurumadan ikinci kat uygulamayın!
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Duvar çatlakları; taşıyıcı eleman çatlakları kadar tehlikeli bir durum arz etmeseler de aniden göçme riskinden ötürü mutlaka onarılmalıdırlar.
Çok uygun primlerle yapılan DASK ile deprem anında yapıda oluşacak olumsuzluklar teminat altına alınıyor. DASK'lı bir konut deprem anında herhangi bir sıva çatlağı gibi olumsuzlukla da karşılaşsa bunun ücreti DASK tarafından sigortalıya ödeniyor.
Gözle görülemeyen, küçük çatlaklar bulunan eski boyalı yüzey üzerine tamir yapılması veya tamir boyası katlarının fazla yapılmış olması. Birbirine uygun olmayan astar ve son kat boyanın birlikte kullanılması. Uygulama yapılan yüzeylerin aşırı nem veya sıcaklık farklılıkları. Uygun olmayan ürünlerle çalışılması.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır. Mastikler sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda her türlü duvar çatlak tamiri ve duvar delik kapama için kullanılabilir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri