Değerli kardeşimiz, Namazda örtülmesi gereken bir uzvun dörtte birinden azı açılırsa namaz bozulmaz. Elde olmayan sebeplerden dolayı farkında olmadan saçın bir kaç telinin görünmesi insanı günahkar yapmaz.
Kadının namazda başının tamamı açık olması namazını bozar.
Bu bakımdan kadının saçlarının bir kısmı başörtüsünün altından gözükmesi namazını bozmaz. Ancak namazda saçının dörtte birlik kısmından fazlası açık kalmışsa namazı bozulacağı için yeniden kılması gerekir.
Örneğin; rukuya giderken başörtüden dolayı saçının bir miktar açılmış olması ve kadının ise hemen onu düzeltmesi böyle bir durumdur. Rüzgardan dolayı saniyelik açılan etek ucu da buna örnek verilebilir, namaza engel değildir.
Değerli kardeşimiz, Kadının başını örtmesi Allah'ın bir emri olduğundan dolayı, başını açan bir kadın bir farzı terk etmekle mesul olmaktadır. Öte yandan Allah'ın bir diğer emri olan namazını kılmakla da onun sorumluluğundan kurtulur ve namaz kılma sevabını alır.
KADIN BAŞI AÇIK OLARAK NAMAZ KILABİLİR Mİ? Ergenlik çağına ulaşmış bir kadının, mahremi olmayan erkeklerin yanında olduğu gibi, namaz kılarken de vücudunun dinen örtülmesi gereken yerlerinin tamamını örtmesi gerekir. Baş da örtülmesi gereken yerlerdendir.
İlgili 39 soru bulundu
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Bütün mezheplere göre, kadınların namazda başlarını örtmeleri gerekir. Namazın sahih olması şartını yerine getirmiş olmak için başını örtmüş olmaya ihtiyaç kesindir. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz: "Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez." buyurmuştur.
- Şu üç kişinin namazlarının makbul olmayacağını ifade etmişlerdir: 1) Avcı. 2) Hamal. 3) Tüccar.
Başka bir hadiste de, “Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez.” buyurmuştur (Hakim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.
Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.
Mekruh davranışlardan birisi olan namazda göz yumma durumu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: "Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın." Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnettir; gözleri kapatınca da sünnetin sevabından mahrum olunur.
Gerek tek başına gerekse cemaatle kılınan namaz esnasında örtülmesi gereken bir organ, kişinin iradesi dışında açılır ve hemen örtülürse namaz bozulmaz. Eğer açılan yer bir organın dörtte biri oranına ulaşmış ve bir rükün eda edilecek (Sübhânellâhi'l-azîm diyecek) kadar açık kalmış ise namaz bozulur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Değerli kardeşimiz, Namazda örtülmesi gereken bir uzvun dörtte birinden azı açılırsa namaz bozulmaz. Elde olmayan sebeplerden dolayı farkında olmadan saçın bir kaç telinin görünmesi insanı günahkar yapmaz.
Namazdaki düşünce namazı bozmaz. Fakat elden geldiği kadar düşünmemeye gayret etmelidir! Namazda manasını bilenin, okuduğunu düşünmesi iyi olur. Kendini Rabbimizin huzurunda düşünmek ve o huzurda nasıl olunması gerekiyorsa öyle bulunmak çok iyidir.
İslam dini örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmese de tesettürü emretmiştir. Bayanların el, yüz ve ayakları dışında bütün bedeni avret sayılır. Dolayısıyla namaz kılarken de vücut hatlarının belli olmayacağı ve teni göstermeyen kıyafetler tercih edilmektedir.
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
-Bayanların şalvar giyerek namaz kılması caiz değil etekle kılması gerekir denilmişti aklıma takıldı illa etek olması gerekmiyor herhalde. el Cevab: Kadın için eller yüz ve ayaklar hariç bütün vücud örtünmesi gerekenlere girer. Bu örtünmeyi sağlayan her kıyafetle namaz caiz olur. .
Demek ki, kısa pantolon ve kısa kollu gömlek giymek âdet olsa da, kısa pantolonla namaz hiç caiz olmaz, kısa kollu gömlekle de mekruh olur.
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Kimin namazı kabul olmayacak
Avcı: Namaz esnasında gözleriyle etrafta olup bitenlere bakmak ve diğer uzuvlarıyla başka işlerle uğraşan insanlar. Hamal: Küçük tuvaleti ya da büyük tuvaleti geldiği halde abdestini yinelemeyen insanlar. Tüccar: Namaz sırasında aklını ve kalbini dünya işlerinden ayırmayan kişi.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Kadınlar sadece etek giyerek namaz kılsalar dahi namazları geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken husus, giydiği elbisenin kişinin bedenini göstermeyecek şekilde kalın olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri