Saçı uzatmak sağlıklı bir biçimde gerçekleştiriliyorsa saç dökülmesini artırmaz.
Kellikte genetik çok büyük bir etkendir. Eğer babanız kelse sizin de kel olma olasılığınız çok yüksektir. Özetle saçınızın ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yoktur,Kellik çoğunlukla genetiktir yani ister yakın veya ister uzak akraba olsun sizinle aynı geni taşıyan biri kelse sizin de kel olmanız olasıdır.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre saçın uzun olması, saç dökülmesini hızlandırır gibi bir çıkarım doğru değildir.
Detayına girmeden anlatmaya çalıştığım, gördüğün gibi saçın yapısında hiç bir vitamin yoktur. Bu bilgiler ışığında saçın uzatılması veya kesilmesi; gelişim ve güç konusunda her hangi bir etkisi olmayacaktır.
Uzantıların aşırı kullanımı Aynı şekilde atkuyruğu veya yüksek fiyonk gibi aşırı sıkı saç modellerine düzenli olarak başvurmak tavsiye edilmediği gibi, sık sık uzatma tercih etmek de tavsiye edilmez. Ara sıra ve doğru şekilde konurlarsa, saça zarar vermeleri gerekmez.
İlgili 39 soru bulundu
Saç dökülmesine neden olan hiçbir etken, saçın kesilmesi ile ilgili değildir. Dökülmeyi engellemese de saç köklerinin hava alması ve kırıkların yok edilmesi saçın daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına neden olacaktır. Saç kestirmek, sağlıklı uzayan saçlar için etkili bir yöntemdir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Saçı kestirmek gürleşmesini sağlamaz
Saçları kısa kestirmekle saçların gürleşmesi arasında direkt bir bağlantı olmadığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın “Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan bir hale gelir.
Erkeklerin saç uzatma döneminde uykularını düzene sokması önemli bir faktördür. Saçları uygun şekilde yıkamak, saç kremi kullanmak, saçları kurutmadan önce nemlendirici uygulamak, periyodik olarak saç uçlarını kesmek gibi yöntemler erkeklerin saçlarının sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Aşırı egzersiz ise vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak vücudun daha fazla DHT hormonu salgılamasına neden olur. DHT hormonu her ne kadar erkeklik hormonu olsa da bu hormonun fazla salgılanması saç dökülmesinin en büyük nedenidir.
Yıpranmış saçlarda; özellikle saçın aşırı yıkanması ya da sık sık fön çektirilmesi sebebiyle saçlar kuruyup yıpranabilir. Saçı kestirmek saçın ağırlığından kurtulmasını sağlar ve daha sağlıklı uzamasına sebep olur. Fakat saç dökülmesine hiçbir faydası olmayacaktır.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Saçlar günde 1/3 mm (ayda yaklaşık 1cm) kadar uzamakta ve günde dökülen saç miktarı 100 tel civarında olmaktadır. Elbette saça doğru bir bakım uygulayarak ve olumsuz faktörlerin etkilerini ortadan kaldırarak bu uzama hızını artırabilirsiniz.
Saçların Dökülmesi Nedenlerinden: Bakımsız ve Yıpranmış Saçlar. Saçlara gereken bakımın yapılmaması ve saçlarda oluşan kepeğin fazla olması, saçlarda dökülmeyi artırmaktadır.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Farklı özelliklere sahip saçlar kazıtılsa bile gürleşme meydana gelmez. Kazıtmak gürleştirmekten çok, saç tellerinin daha kalın çıkmasını sağlar. Zayıflamalarına ve dökülmelerine neden olan etkilere karşı korur. Fakat yeni saçların büyümesini sağlayan hiçbir faydası yoktur.
Saçın küsmesi, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu saçın sağlığının ve görünümünün olumsuz etkilenerek istenmeyen bir yapıda olmasına denir.
Saçlı derimizde ortalama 100 bin adet saç teli bulunur. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 100-150 adet arasında saç teli dökülebilir. Banyo yapılan günlerde bu sayı daha da artabilir. Temiz bir saçı elimizle çekince avucumuza 5-10 arası bir sayıda saç teli geliyorsa buna saç dökülmesi diyebiliriz.
Özellikle erkeklerde 18 ila 35 yaş arasında görülen saç kaybının temel nedeni hormon dengesindeki değişimden kaynaklanmaktadır. Hormonlardaki aşırı artış kafa derisindeki saç foliküllerinin beslenmesini sağlayan kılcal damarların çapının daralmasına dolayısıyla beslenemeyen saçların dökülmesine neden olabilmektedir.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri