Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir. Bu maddeler bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, tavuk kardiyovasküler sağlığınız için çok daha iyidir, çünkü ete göre daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
tavuk eti A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini içerir. Tavuk eti hafiftir, protein oranı yüksektir ve yağ oranı düşüktür. Ayrıca birçok vitamin ve mineral sağlar. Bir tür yağsız et olarak sınıflandırılır, ancak bunun için derisinin çıkarılması esastır ve tavsiye edilir.
Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
İlgili 45 soru bulundu
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin favorisi, proteinoranı en yüksek ve yağ oranı en düşük olan tavuk göğsüdür. Çoğu sporcu, tavuk göğsünün yüksek protein oranı ile hem kas gelişimlerini destekleyebilir, hem de kontrollü bir şekilde yağ alımı sağlayabilirler.
Kur'an-ı Kerîm'de; "Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Beyaz et denilince, balık, tavuk ve hindinin de arasında bulunduğu birçok deniz canlısı ve kanatlı hayvan akla geliyor. Kümes hayvanlarının eti büyükbaş hayvanlarınkine oranla protein yönünden zengin olsa da, demir içeriği daha az oluyor.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olan hayvansal protein ihtiyacını karşılamada, kanatlı eti, ekonomik olması nedeniyle de dikkate değer bir konuma sahip.
Sağlıklı beslenme açısından tavuk eti; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi besin kaynaklarının başında geliyor. Tavuk eti vitamin B2 (riboflavin), niasin, vitamin B6 ve vitamin B12 bakımından zengin besinler arasında.
*Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır. *Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83´lük bölümünü karşılamış olmaktadır.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının esasen helal olmasına rağmen, dinen necis sayılan maddelerle beslendikleri takdirde bekletilmeden kesilip yenmeleri bütün mezheplere göre mekruhtur; hatta Ahmed b. Hanbel'den haram olduğu yönünde bir görüş de rivayet edilir.
Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Yarım yağlı yoğurt mide asitlerini dengeler. Diyet yapan kişiler aç karnına light ya da laktozsuz yoğurt Yediklerinde bu onlara tokluk hissi verir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Düzenli olarak her gün aç karnına yoğurt yenildiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
Aç karnına içilen yoğurt suları sindirimi kolaylaştırır ve vücutta biriken yağların parçalanmasına yardımcı olur. Daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenler her sabah, kahvaltıdan önce yoğurt suyu içebilir. Kas kaybını önleyip sadece yağları yaktığı için de yoğurt suyu oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri