Böbreğe takılan stent ağrı ve kanama yapar mı? Evet böbrekten uzanıp mesaneye kadar ilerleyen bu stentler hafif yan ağrısı, dolgunluk, rahatsızlık hissi verebilir.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
8. Stent takıldıktan sonra yerinden oynar mı? Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor. Hasta ne yaparsa yapsın stendi yerinden oynatması mümkün olmuyor.
Yağ ve kireçten oluşan plaklar koroner damarların tıkanmasına neden olur ve kalp kaslarının beslenmesini engeller. Bu tıkanmalardan sonra açılması için yerleştirilen stent ömür boyunca damarın içerisinde kalır. Erime özelliğine sahip stenler kalbi açarak kalbin beslenmesini sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer kayda değer tıkayıcı taş kalmadıysa DJ stent çıkarıldıktan sonra ağrı olmaz. Stentin verdiği rahatsızlıklar da birkaç saat içinde geçer.
Koroner bt anjiyografi iyileşme süresi içerisinde uygulamanın yapıldığı bölgeye yüklenmemesi önerilmektedir. Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir.
Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir.
Balonun içinde röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı olduğu için balonun nerede olduğu ve darlığı ne kadar açtığı floroskopi (röntgen ışınları ile canlı ve hareketli görüntüler) ile anlaşılabilir. Daha sonra balonun içindeki sıvı geri çekilir (yani indirilir) ve geri alınır.
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
Evet. Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltır. Stent işlemi ile daralmış veya tıkanmış damarlar açılır ancak, kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez.
Günümüzde daha çok üreter ve böbrek taşı tedavileri sonrasında kullanılmaktadır. Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.
İlaç kaplı stentlerin kötü tarafı ise normal stentlerde ilk 1 ayda % 1 ihtimalle görülen tam tıkanma riskinin ilaç kaplı stentlerde 1 yıla kadar uzamasıdır. İlaç kaplı stent takılan hastalar tam tıkanma riskini azaltan ilaçları 1 yıla kadar kullanmaları gerekir.
Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor.
Koroner stent için ideal adaylar, koroner arterlerinde 3'ten fazla darlığı ya da yaygın damar hastalığı olmayan, darlıkları kısa segmentli olan, darlığın iki yanında stentin oturabileceği uygun alan bulunan, darlığın olduğu bölgede arter çapı 2 mm'den fazla olan hastalar stent için uygun adaylardır.
Stent ve bypassa güvenip sigara içmek ani ölüm riskine neden olabilir. Bypass olan ya da girişimsel bir işlem geçiren kalp ve damar hastaları sigaradan kesinlikle uzak durmalıdır. Örneğin; stent takılı olan bir hasta sigara içmeye devam ederse stent erken dönemde tıkanabilmektedir.
Koroner stentler:
Bu metallerin mıknatıslardan etkilenme özelliği (ferromanyetik özellik) ya yoktur ya da çok azdır. Dolayısıyla metalik stentler (normal veya ilaçlı -DES-) MR incelemelerinde kayda değer bir olumsuzluk oluşturmazlar.
Tersten okunursa, ilaçsız stentlerde her 100 kişiden 85'inde, ilaçlı stentlerde ise 95'inde hiçbir zaman sorun gelişmez. Özetle, stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Örneğin stent takılan hastalarda sigara, stent tıkanma riskini ikiye katlar. İçilen her sigara ile bypass ameliyatına bir adım daha yaklaşılır. Kalp rahatsızlığınız varsa sadece sigara değil; puro, pipo ile nargile gibi tüm tütün ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Stent takılması by-pass ameliyatına göre daha basit bir işlemdir ve felç oranı by-passtan daha düşüktür. Fakat Amerikan Forbes dergisinin de haber yaptığı bir araştırmaya göre, stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riski, by-pass hastalarına kıyasla daha yüksektir.
Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir. Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri