Özellikle limon suyu veya elma sirkesi gibi doğal malzemeler saç diplerindeki terlemeyi azaltabilir. Elma sirkesini su ile seyrelterek banyo sonrasında saç diplerine masaj yaparak uygulayabilir ve ardından durulayabilirsiniz. Bu doğal yöntem, saç terlemesini önlemede etkili bir çözüm olabilir.
Terleme durumları gerginlik ve stres anlarının olmazsa olmazıdır. Eğer son günlerde stresli ve gergin günler yaşanıyorsa bu terlemeler son derece normaldir. Uzun süren kafa terlemeleri bir sağlık sorununu işaret edebilir. Kısa süre içinde geçmeyen kafadaki terlemeler bir hastalığın gelişini haber veriyor olabilir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme vücudun doğal bir tepkisidir ve vücut ısısını düzenlemenin bir yoludur. Ancak, aşırı terleme bazı insanlar için saç sağlığını etkileyebilir. Kafa derisi temizliği: Aşırı terleme kafa derisinde birikmiş yağı ve kirleri çözebilir, bu da saç köklerine zarar verebilir ve saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çok terleyen kişiler, çok ince ve narin saçları olan kişiler, çok nemli bir iklimde yaşayan kişiler, saçları kepekli olan kişiler ve yağlı saç derisine sahip olan kişilerin saçlarını her gün yıkaması önerilirken, saç derisi yağsız olan kişiler saçlarını daha az sıklıkta yıkaması önerilir.
Saçları her gün yıkamak doğru değildir ancak spor sonrasında saçlı derinin terlemesine bağlı olarak yıkanma gereksinimi gündeme gelir. Spor sonrası saç bakımında saçları şampuan kullanmadan yıkamak iyi bir tercihtir.
Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Kişilerde genel olarak el, ayak, yüz, koltuk ve benzeri bölgelerde terleme meydana gelebilir. Bu nedenle dermatoloji bölümüne gitmek gerekir.
Hiperhidroz genellikle tıbbi müdahale gerektirir. Bu durum dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir (nüfusun yaklaşık yüzde 3'ü). Her ırktan insanlarda hiperhidroz görülür ve aşırı terleme herhangi bir yaşta başlayabilir. Birçok kişide çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.
Yüz terlemesi şiddetli değilse terleme önleyici krem, losyon, sabun, jel vb ürünler her gün özellikle akşamları yüze (göz, ağız, burun hariç) uygulanarak terleme hafifletilebilir. Bu ürünlerde bulunan aluminyum klorid ter bezi kanalını tıkayarak terin dışarıya çıkışını önler.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Ayrıca, kafanın terlemesi ve nemli kalması, saç derisinde mantar veya enfeksiyon oluşumuna yol açabilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle, sıkı ve sık kullanılan şapka veya berelerin kullanımı saç sağlığı açısından dikkatli olunması gereken bir faktördür.
Aşırı bölgesel terlemesi olanlar bir dermatoloğa başvurmalıdır. Öncelikle açlık kan şekeri, tiroid testleri ve kan tetkiki yapılmalıdır. Çok nadiren bu değerlerdeki bozukluklar terleme nedeni veya artıran faktor olabilir.Yapılan tetkikler çoğu zaman normal çıkar. Bu durumda direk tedaviyi başlanır.
Eczanelerde Satılan Terleme Önleyiciler için verilebilecek bir çok cevap bulunmaktadır. Doktor önerisi dahilinde Terleme Önleyici Roll-on veya kremler Eczanelerde ciddi oranda talep almaktadır.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
B12 vitamini eksikliğinde gece terlemesi görülebilir.
Sık enfeksiyon geçirme , ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı,kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme diğer yaygın belirtilerdir.
Hormonal bozukluk: Menopoz, hipertiroidi, testosteron sorunları gibi hormonlara bağlı hastalıklar, kişinin uykusundan uyanmasına neden olabilecek kadar şiddetli terlemeye ve sıcaklamaya neden olabilir.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Saçlara ve saç diplerine dokunmak, ellerdeki yağ ve diğer maddeleri saçınıza taşıyacak; ayrıca yağ bezlerini uyararak yağlanmayı hızlandıracaktır.
Sıcak su ile durulamak ya da yıkamak, saç derinizin kurumasına yol açar ki bu da kepeği tetikleyebilir. Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri