Zeytinyağı bitlerin sebep olduğu enflamasyon ile mücadele etmektedir. Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri.
Spinosad: Spinosad sayesinde sadece bir tedaviye ihtiyacınız olur. Sirkeleri ve canlı bitleri anında öldürür. 4 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabilir. Lidane şampuan: Bit tedavisinde FDA onaylı bir üründür. Fakat son çare olarak, diğer ilaçlar cevap vermediğinde kullanılması önerilir.
Bir bit yaklaşık 2 ile 4 hafta yaşar. Yumurtalarına sirke adı verilir. Sirkeler; gri, sarımsı veya bej renkli ve bir kum tanesi büyüklüğündeki olurlar. Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
İlgili 18 soru bulundu
Bu uygulama sonrasında saçtaki bitler, büyük oranda etkisiz hâle gelir. Ancak her bit şampuanı, bu canlının yavrusu olan sirkelere etki etmez. Kimyasallara karşı dirençli bir yapısı olan sirkelerin giderilmesi için tasarlanmış özel kimyasallar bulunur.
Saçtaki sirkenin en kolay çözüm yöntemi elma sirkesi tedavisidir. Elma sirkesinde yüksek miktarda asit vardır. Doğal elma sirkesi saç diplerine nüfuz edecek kadar sürülür ve yarım saat bu şekilde beklenir. Bekleme süresinden sonra saçlar bol su ile yıkanmalıdır.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Eğer herhangi bir bit oluşumu varsa, bir süre diğer insanlarla temastan kaçınmak, bitin yayılmasını engelleyecektir. Tarak, saç fırçası, toka gibi ürünlerin kişiye özel olması büyük değer taşımaktadır. Bunların paylaşımlı şekilde kullanılması, bitlerin geçmesi için bir etkendir.
Elma sirkesinin pH değeri ise 3.3 civarındadır. Saç derisinin pH değerini bozmayacak şekilde elma sirkesini sulandırarak saça uygulamak, saç derisine zarar vermeyecektir.
En eski zamanlardan beri insanlığın bir sorunu olan saç bitleri için, hem kimyasal hem de doğal birçok çözüm bulunuyor. En etkili bit ilaçları her eczaneden bulunabiliyor. Bit tedavisi için kullanılan yöntemlerden biri de saçları boyamak ama tam bir çözüm için saç sirkelerini de yok etmek gerekiyor.
Diye merak edenlere sirkeyi kullanabileceklerini söyleyebiliriz. Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Sirkeler ise bulaşıcı değildir. Saç bitleri kanatsızdır, bacakları da zıplamaya elverişli değildir. Bu nedenle uçması ve zıplaması mümkün değildir, yalnızca sürünerek hareket edebilirler.
Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün. Belirli bir müddet beklettikten sonra bit tarağı yardımı ile birlikte taramaya başlayın. Daha sonra bu şekilde 15 dakika bekleyin.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Saçtaki parazitleri hızlıca yok etmek için tercih edilen ürünler kafur, kişniş ve mentol gibi doğal bileşenler içerir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bitlerin saçlarına girmesini engelleyen çeşitleri tercih etmektedir. Bit tokası fiyatları ürünün özelliklerine ve malzeme kalitesine göre belirlenmektedir.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Önce saç diplerine, ardından uçlara doğru ilerleyebilirsin. Daha rahat bir uygulama için sirkeyi saç ve saç derine masaj yoluyla nazikçe yedirebilirsin. Bu şekilde birkaç dakika gibi kısa süre boyunca bekleyebilirsin. Son olarak saçlarını ılık su ile güzelce durulayıp banyodan çıkabilirsin.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
3- Sirkeye tuz atılırsa ne olur sirkeleşme daha yavaş olur. Biz zaten yavaş sirke yapıyoruz. Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun saçta oluşan bitlere karşı tavsiye ettiği kür ile saçınızdaki bitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Haftada 1 defa doğal elma sirkesi, saç diplerine parmaklarınızla çok bastırmadan masaj yaparak saç uçlarına kadar uygulanır ve yarım saat etki etmesi beklenir.
En İyi Bit Şampuanı Hangisi? Bu sorunu yaşıyorsanız ve en iyi bit şampuanı araştırmasına geçtiyseniz, alanında en çok tercih edilen ürün Paranit Bit Şampuanı olacaktır. 2 yaşından itibaren çocuklarda ve yetişkinlerde kullanıma uygun formüle sahiptir.
Masaj Yapın ve Saçta Bırakın
Karışımı saç derinize birkaç dakika hafifçe masaj yapın. Elma sirkesi saçta ne kadar bekletilmeli diyorsanız özelliklerin tellere nüfuz etmesine izin vermek için elma sirkeli su karışımının saçınızda yaklaşık 1-3 dakika durmasına izin verin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri