Bu dünyada inanıp erdemli ve yararlı işler yapanlarla yer yüzünde fesat çıkaranlar, günah işlemekten sakınanlarla günaha boğulanlar o dünyada asla bir tutulmayacak, herkes ilâhî adalete göre hak ettiği karşılığı bulacaktır.
Kamer sûresinden sonra, A'râf sûresinden önce Mekke'de inmiştir. Karşılaştır 27: Biz göğü, yeri ve bunların arasında bulunan şeyleri boşuna, gâyesiz ve insanlar Allah'ın emrini bırakıp kendi arzularına göre davranabilsinler diye yaratmadık. Böyle bir düşünce, sadece inkârcıların zannından ibarettir.
Sûrede başlıca, Allah'ın birliği, müşriklerin inkârları ve sapıklıkları sebebiyle azabı hak etmiş oldukları, Davûd, Süleyman, Eyyüp, İbrahim, İshak, İsmail, el-Yesa' ve Zülkifl Peygamberlerin kıssaları, Davûd Peygamberin hakemliği ve Hz. Peygamberin temel görevi konu edilmektedir.
Bu; akıl sahiplerinin, ayetlerini düşünüp öğüt almaları için, sana indirdiğimiz kutlu bir Kitap'tır. (Bu Kur'an), âyetlerini iyiden iyi düşünsünler, temiz akıl saahibleri ibret alsınlar diye sana indirdiğimiz feyz kaynağı bir kitabdır.
Sûre ağırlıklı olarak Allah'ın varlığı, birliği ve kudretinin kâinatta tecelli eden pek çok delillerinden söz ederek, O'nun kulluğa lâyık tek ilâh olduğu fikrini işler. Yaratan O'dur, rızık veren O'dur, izzet ve şeref veren O'dur. O zengin ve müstağnî, insanlar ise O'na sonsuz derecede muhtaçtır.
İlgili 41 soru bulundu
Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
27: O fâsıklar ki, Allah'a kesin söz verdikten sonra sözlerinden dönerler, Allah'ın korunup gözetilmesini emrettiği bağları koparırlar ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. En büyük zarara uğrayanlar işte onlardır.
Rivayete göre her kim Sad Suresini anlayarak okursa, Allah o kişiye misliyle sevap verir. Kişiyi günaha girmekten korur. Aynı zamanda önce şeytanın daha sonra insanların şerrinden korunmak için Sad Suresi mutlaka okunmalıdır. Hak ettiği mala ve mülke sahip olmak isteyen kişi de yine Sad Suresini okumalıdır.
AYET VE SAD SÜRESİ 54. AYET NE İÇİN OKUNUR? Ramazan ayının son Cuma günü, sela ile ezan arasında Araf Suresi'nin 10. Ayeti ve Sad Suresi'nin 54. Ayetinin birlikte yazılması ve cüzdan içine konulması suretiyle para sıkıntısının ortadan kalkacağı iddia edilir.
Maddi ve manevi kapıların açılması için okunması buyrulmuştur. Sâd suresi 35. ayeti okumanın bereketi artırdığı söylenir. Sâd suresi okuyanlar günaha girmekten korunur ve Allah o kişilere misliyle sevap yazar. Şeytanın şerrinden korunmak için mutlaka Sâd suresi okunmalıdır.
“Sâd”ın yemin anlamı içeren bir kelime olup ”والقران“ın ona atfedildiği de belirtilir (ayrıca bk. HURÛF-ı MUKATTAA).
Evrenin amaçsız yaratılmadığı, yeryüzünde bozgunculuk yapan ve günaha batanların mümin, salih ve takvâ sahibi kimselerle Allah nezdinde bir tutulmayacağı bildirilir. Kur'ân-ı Kerîm'in dikkatle okunup anlaşılması ve ders alınması için Resûlullah'a indirildiği ifade edilir (âyet 1-48).
Mushaftaki sıralamada otuz sekizinci, iniş sırasına göre de otuz sekizinci olmaktadır. Sure adını 1. ayetteki “Sad” harfinden almıştır. Surede Hz. Davud'un kıssalarına yer verildiğinden dolayı Davud suresi olarak da bilinmektedir.
Cuma Suresi 8. ayet:
Şöyle de: "Biliniz ki, kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm, muhakkak gelip size çatacaktır. Sonra akıl ve duyularla idrak edilemeyeni de edileni de bilen Allah'a döndürüleceksiniz, O da size yapıp etmiş olduklarınızı bildirecektir."
Kur'an-ı Kerim, 7/31-32; 25/67. Ey iman edenler! Allah'ın size helal ettiği temiz şeyleri haram kılmayın ve sınırı aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.
Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir. Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah'ın birliğini gösteren deliller, mü'minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah'a yönelmeye çağrılmaktadır.
"Kazancının bol ve bereketlenmesini isteyen bir kişi A'raf suresinin 10. ayetini çokça okumalı ve yazıp bir köşeye asmalıdır." "Her kim A'raf Suresinin 1-3 ayetlerini çokça okur veya üzerinde taşırsa, verdiği kararda isabetli olur ve sıkıntılarından kurtulur, herkes tarafından sevilen bir kişi olur."
Tefsir (Kur'an Yolu)
Hz. Eyyûb'un sabrı Hz. Muhammed'e ve ümmetine örnek gösterilmektedir.
Buna göre âyette bütün insanlara hitaben “Sizi dünyaya yerleştirdik; orayı işleyip mâmur etmeye, dünyadaki diğer varlıklar üzerinde tasarrufta bulunmaya muktedir kıldık” buyurulmuştur.
Araf Suresi, Allah'a iman etmenin hassasiyetlerini anlatırken şirkin ve inanamayan müşriklerin büyük bir yanlışın içinde olduğunu aktarır. Araf Suresi faziletleri: - Akşamnamazından sonra okumanın ilmi arttırdığı rivayet edilmektedir. - Araf Suresi çok fazla okuyan kişinin işleri rast gider ve sıkıntıdan kurtulur.
Rahman Suresini okuyup dileğini Allah'tan kim isterse o kişinin yaşamında istediği şeyler gerçekleşir. Ahirette ve Dünya'da Allah (cc) Rahman Suresini okuyandan razı olacaktır denir. Rahman Suresini okuyan kişi eğer hasta ise hastalığından kurtulacaktır.
Şura Suresini okuyan kişiler şerri büyük olan kişilerden korunurlar. Bu sureyi okuyan kişi hasmını mağlup edebilir. Ayrıca düşmanın tehlikesinden korunmak için günde 33 kere Şura Suresi okunmalıdır. Şura Suresi vahyin insan için neden hayati önem taşıdığını anlatır.
Kuran'da en uzun ayet ise Müdayene = Borçlanma Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir.
Onlara, yeryüzünde fesat çıkarmayın dendi mi, derler ki: Biz ıslah edicileriz. Kendilerine: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın" denildiğinde (tam bir pişkinlikle): "Biz sadece (halkın ahlâkını ve toplum nizamını düzeltip iyileştirmek isteyen) ıslah edicileriz" demekte (ve fesatlıklarına ıslah kılıfı geçirilmekte)dir.
İşte onlar kaybedenlerdir. Onlar ki, söz verip andlaştıktan sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar. Allah'ın birleştirmesini emrettiği şeyi (iman ve akrabalık bağlarını) keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte zarara uğrayanlar onlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri