Rutin olmayan problem, bilinen bir yöntem veya formül ile çözülemeyen; öğrencinin, verileri dikkatli analiz etmesi, yaratıcı bir girişimde bulunması, bir veya daha fazla strateji kullanması ile çözülebilen problemlerdir.
Rutin olmayan problemler, bilinen bir yöntem veya formül ile çözülemeyen, çözümü öğrencinin verileri dikkatli analiz etmesini ve yaratıcı bir girişimde bulunmasını, bir veya daha fazla strateji kullanmasını gerektiren problemlerdir.
Bu stratejiler Sistematik liste yapma, Tahmin ve kontrol stratejisi, Diyagram çizme, Bağıntı bulma (İlişki arama), Değişken kullanma (Eşitlik veya eşitsizlik yazma), Tahmin etme, Benzer basit problemlerin çözümünden yararlanma, Geriye doğru çalışma, Eleme, Tablo yapma ve Muhakeme etme stratejisidir.
İlgili 18 soru bulundu
Rutin (Dört İşlem) Problemler: Bunlar matematik ders kitaplarında çokça yer alan ve dört işlem problemleri olarak bilinen problemlerdir. Yabancı literatürde word problem ya da story problem olarak adlandırılırlar. Rutin problemler bir ya da çok işlemli olabilirler.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Problem çözme sürecinde en iyi kararı verebilmek için izlenmesi gereken 6 adım vardır: Problemi Tanımlama Problemi Anlama Problemin Çözümü için Farklı Yol ve Yöntemler Belirleme Farklı Çözüm Yolları Listesinden En İyi Çözümü Seçme Seçilen Çözüm Yolu ile Problemi Çözmek için Gerekli Yönergeleri Oluşturma Çözümü ...
Matematikte problem çözme ise, matematiğin yapısı gereği sorunun zihinsel süreçlerle (akıl yürütme) gerekli bilgileri kullanarak ve işlemleri yaparak ortadan kaldırılmasıdır (Altun, 1995:3).
Problem çözmenin ön koşulu ise problemi çözülebilir olarak görmektir. Ulaşılmaz olarak gördüğümüz problemi çözemeyiz.
Problem çözme, hedefe yönelik (goal-directed) davranıştır. Hamlelerin uygulanmasını mümkün kılan alt hedefleri içerir. Problem çözmenin temel özelliklerini şunlardır: (1) hedefe yönelik olması, (2) alt hedeflere ayrıştırılması (subgoal decomposition), (3) hamlelerin (operatör) uygulanması.
Problem çözme becerisi, problem üzerine düşünebilme, ne ve nasıl yapılacağına karar verebilme, kaynakları kullanabilme ve bu yolla çözüme ulaşma becerisidir. Bir problemi çözebilmek için önce problemin ne olduğunun tanımlanması gerekir. Sonrasında probleme ve çözümüne ilişkin bilgilerin toplanması gerekir.
Basit Problem: Basit adımlardan oluşan ve her koşulda aynı yönde ilerleyerek çözülebilen problemlerdir. Örnek: Araba yıkamak, kek yapmak, evden okula gelmek vb. Karmaşık Problem: Duruma özgü ve şartlara göre değişebilen çözüm adımlarından oluşan ve alt problemlere ayrılabilen problem türleridir.
Problem kelimesinin ilk anlamı sorundur. İkinci anlamı ise davranışı normal olmayan ya da özel olarak eğitilmesi gereken kişidir. Matematiksel terim olarak problem kelimesinin son anlamı ise yanıtım bilimsel olarak yöntemlere dayanarak bulunması ve teoremlerden faydalanmaktır.
Problem çözme, istenilen hedefe varabilmek için etkili ve yararlı olan araç ve davranışları türlü olanaklar arasından seçip kullanmadır. Problem çözme, bilimsel yöntem, eleştirel düşünme, karar verme sorgulama ve yansıtıcı düşünme gibi terimleri içermektedir.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
Bir problemi tanımlama, nedenini açıklama, çözümü için alternatif yolları belirleme ve bu yollar arasından en uygun olanı uygulama süreçlerinin tamamı “problem çözme” olarak adlandırılır. Algoritma, bir problemi çözmek için gerekli yolun basit, net ve belirli bir sıraya göre tasarlanmış hâlidir.
A.
Problem Çözme Kuramı'nda ise problem ala gısı birinin herhangi bir konu hakkında bir şeylerin yanlış gittiğine ve bu sorunu çözmek üzere hemen uygulanabilecek bir çözümün bulunmayışına ilişkin algısı olarak kabul edila mektedir (Kim ve Grunig, 2011:128).
Sorunun belirli ve net bir şekilde tanımlanması, çözüm sürecinin temelidir. Sorunu anladıktan sonra, gereken verileri toplamalı ve analiz etmelisiniz. Bu aşamada neden-sonuç ilişkilerini anlamak, sorunun temel kaynağını bulmada yardımcı olabilir.
Problem çözme becerileri, problemleri belirleme, beyin fırtınası yapma, cevapları analiz etme ve en iyi çözümleri uygulama becerisidir.
Problem çözme süreci için Kneeland ise tekrarlayıcı bir model geliştirmiştir. Bu modelin aşamaları şunlardır: Problemin fark edilmesi, • Gerekli bilgilerin toplanması, • Problemin kaynağının incelenmesi, • Çözüm yollarının geliştirilmesi, • En uygun çözüm yolunun tespit edilmesi, • Problemin çözülmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri