Sade Bir Şey : Halit Ziya Uşaklıgil: Amazon.com.tr: Kitap.
Modern Türk romancılığının tartışmasız en büyük ustası Halit Ziya Uşaklıgil, 1935 yılında yayımlanan Aşka Dair'de pesimist bir dünya içinde bocalayan insan hayatlarından kesitler sunuyor.
Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar Halid Ziya Uşaklıgil (d. 1866, İstanbul - ö. 27 Mart 1945, İstanbul) Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir.
Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Halit Ziya'nın yazarlığı açısından ikinci önemli dönem ise Servet-i Fünun dergisinde yazmaya başlamasıdır. Bu devrede Bu Muydu (1896), Küçük Fıkralar I-II (1897-1899), Heyhat (1898), Bir Yazın Tarihi (1900) ve Solgun Demet(1901) adlı öykü kitapları okuyucuyla buluşur.
Halit Ziya Uşaklıgil henüz hayattayken kitap olarak yayımlanmış Kırk Yıl, Saray ve Ötesi, Kenarda Kalmış adlı hatıraları ile Almanya Mektupları bu çalışmanın odaklandığı metinlerdir.
Halit Ziya'nın romanları teknik anlamda zayıflıktan kuvvetliliğe, romantizmden realizme geçiş yaparak Batı'daki emsalleriyle yarışacak değere ulaşmıştır. Tabiata ilk olarak duygusal bakan yazar, sonraki romanlarında tabiatı, güçlü realistler gibi romanını geliştirmek maksadıyla kullanmıştır.
Modern romanın öncüsü: Halid Ziya Uşaklıgil.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Geniş okur kitlelerine ulaşan düz yazılarının yanı sıra roman ve öykü türünde de eserler veren Ahmet Rasim, İlk Sevgi adlı öykü derlemesinde karanlık hikâyeleri, renkli bir üslupla anlatır.
Nemide (Halid Ziya Uşaklıgil) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Nesl-i Ahir adlı kurgusal eserinde, Süleyman Nüzhet, hem kişisel hem de düşünsel düzlemde idealize edilmiş bir başkahramandır. Geçim sıkıntısı çekmeyen bir aydındır. ki yabancı dil bilen, yerli ve batılı sanat dergilerini takip eden kültürel bir karakterdir.
Kırık Hayatlar, sosyal içerikli bir metindir. Yazar, hikâyelerinde ele aldığı kişilerin aksine, sosyal standardı yüksek, gelir durumu iyi olan üst tabaka insanlarının yaşadıkları bunalım ve çıkmazları realist bir gözlemle ele almaktadır.
Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Kırk Yıl, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır. 1865'te doğan yazar, İkinci Meşrutiyet'in (1908) ilanına kadar geçen sürede, çocukluk ve gençlik çağlarını, aile ve okul ilişkilerini, edebiyat ve memuriyet hayatını bütün ayrıntılarıyla gözler önüne serer.
Modern Türk Romanının babası sayılan Halid Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekâsı adlı eseri, İzmir devresi romanlarının sonuncusu ve en hacimlisidir. 1892 yılında Hizmet Gazetesi'nde tefrika edilmiş, 1895 yılında ise kitap halinde basılmıştır.
Hepsinden Acı (Halid Ziya Uşaklıgil) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Halid Ziya, bu eserinde 33 yaşında intihar eden oğlu Vedad Uşaklıgil'in (1904-1937) ölümü üzerine yazmıştır. Kişisel bir hatıra olduğundan eserde edebi bir üslup yok denecek kadar azdır fakat, yine de Halid Ziya'nın usta kalemi sayesinde bu eser olgun bir anlatım kazanmıştır.
Halit Ziya Uşaklıgil'in ölümsüz eseri Aşk-ı Memnû titiz bir çalışma sonucunda, belki de ilk kez en doğru ve özgün haliyle okurlarla buluşuyor. açısından da bir doruk olarak kabul edilir.
Aşk-ı Memnu (günümüz Türkçesi: Yasak Aşk), Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri