Güney Asya dışında başka bir bölgede yetişmez. Yetişse bile tadı Güneydoğu Asya'da olduğu kadar lezzetli olmaz. Türkiye, durian meyvesinin yetişmesi için gerekli şartlara sahip bir ülke değildir.
Mangosteen Türkiye ikliminde yetişmeyen, ithal olarak temin edilen bir tropik meyvedir. Tropik olduğundan mangosten meyve fiyat bilgisi bir miktar yüksek verilir.
Ülkemize has bir meyve olmayan yıldız meyvesinin ana vatanı Hindistan ve Sri Lanka'dır. Farklı iklimlere uyum sağlayan yapısından dolayı tüm dünyaya yayılan bir meyve türüdür.
Endonezya'da nadir yetişen durian meyvesinin bir türü, tanesi 1000 dolardan (yaklaşık 5280 liradan) satışa çıkarıldı. Kötü kokusuyla bilinen meyvenin fiyatı ülkedeki asgari ücretin 3 katından fazla.
Durian (Durio zibethinus), Malezya, Tayland ve Endonezya kökenli bir bitkidir.
İlgili 38 soru bulundu
Güney Asya dışında başka bir bölgede yetişmez. Yetişse bile tadı Güneydoğu Asya'da olduğu kadar lezzetli olmaz. Türkiye, durian meyvesinin yetişmesi için gerekli şartlara sahip bir ülke değildir.
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
Nasıl Yetiştirilir
Durian kesinlikle tropikal bir meyvedir ve bol yağmurlu bölgelerde yetişir. Organik olarak zengin, derin ve iyi drenajlı kumlu veya killi toprakları sever . Durian ağaçları yılda iki defa çiçek açar ve 2 defa meyve verir. Genel olarak bir Durian ağacı 4-5 yaşlarında meyve vermeye başlar.
güney amerika'nın nispeten serin bölgelerinde yetişen bu meyvenin tadı çilek, papaya, ananas karışımı olarak tarif ediliyor. gerçek bir tutti frutti olan çerimoya kesildiğinde bembeyaz ve siyah kocaman çekirdekleri var. çekirdekler de kabuğu da zehirli. yenmesi halinde felce sebep olabiliyor.
Bitki bilimde Durio zibethinus olarak adlandırılan durian ağacı, Güneybatı Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yaşıyor. 5 – 10 yaşları arasına meyve vermeye başlıyor.
Gazipaşa ve Alanya'da bir süredir üretilen longon ve meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostan tezgahtaki fiyatlarıyla herkesi şaşkına çeviriyor.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu meyve, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın.
Tüm dünyaya Malay Yarımadası'ndan satışı gerçekleştirilir. Her geçen gün popülerliği artan bu meyve, son yıllarda ülkemizde de (Antalya ve civarında) yetiştirilmeye başlandı.
Ana vatanı Meksika, Orta ve Güner Amerika olan ejder meyvesini 2019 yılında eşinin merakı ile başladığı 2021 yılında a ilk dikimini gerçekleştirdiğini anlatan Ahmet Talih, "Merak ile başladığımız bu üretime meyveyi şuanda üretmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim.
Genellikle Tayland, Vietnam ve Malezya'da yetişen rambutan meyvesi son yıllarda Türkiye'de adını sıkça duyuran bir meyve olmuştur.
Antalya'da yetişiyor!
Anavatanı Güney Amerika olup ve 700-2400m rakıma sahip yamaçlarda daha verimli olan ve çabuk yetişerek 5-6 m. yüksekliğe çıkabilen tropikal bir türdür. Cherimoya'nın doğal yetiştiği alanlar, ekvatora yakın yüksek yerler olmasına rağmen, nemli ve yarı tropikal yerlere de rahatlıkla yetiştirilmiştir.
Meyvenin etli kısmı ile çekirdekler arasında bir boşluk vardır, bu nedenle meyve sallandığında tıkırtı sesi duyulur. Meyvenin tadının elma ile kavun arasında olduğu söylenir, belirgin bir gül kokusu vardır.
Durian'ın yasak olmasının sebebi, özellikle olgun olanlarının kötü bir koku yaymasıdır. Olgunlaşması ile çürümesi arasında çok fazla zaman bulunmaz. Bundan dolayı da olgun Durian meyveleri, çevrelerine mide bulandırıcı bir koku yayar.
Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir.
Ağaçlar 3-4 yıl içinde meyve vermeye başlar ve 100 yaşlarına kadar yaşayabilirler ancak yaş arttıkça verim düşer.
Gülgiller ailesinden olan elmanın 7000'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Yeşil, kırmızı ve sarı meyve olarak farklı renklere sahiptir. Elma hem vitamin hem de lif bakımından zengin bir meyvedir.
Hem erkek hem dişi organı tek bir çiçekte bulunduruyorlar. Elma, armut gibi yumuşak çekirdekli meyveler böyledir. Bir de tek eşeyli veya bir cinsli çiçekler var. Bunlar eşey organlarından sadece birini barındırıyorlar.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri