Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır.
Üç tür müzik vardır: Geleneksel müzik (halk müziği), Sanatsal müzik (klasik müzik), Popüler müzik (yaygın müzik) (Say, 2000:219) Müzik türlerinin biçimsel farklılıkları gözetildiğinde teknik ve öz bakımından iki gruba ayrılır.
Genellikle ud, ney, kanun, kemençe, tanbur ve klarnet gibi enstrümanlarla icra edilir. Türk sanat müziği, Batı müziğinde olduğu gibi belirli bir nota sistemi kullanmaz. Onun yerine, makam sistemi denilen bir müzikal yapıya dayanır.
İlgili 44 soru bulundu
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Pop müzik, müzik listelerinde en çok karşılaşılan müzik türüdür.
Bir müzik türünü diğerlerinden ayırt etmenin en kesin yolu, müziğin ritmidir. Bir şarkının rock tarzında olup olmadığını anlamak için de 4/4, ağır vuruşlar 2 ve 4 olmalıdır. Yukardaki yönteme ek olarak rock müziğin bir belirgin özelliği vardır. Bu özellik ise şarkıların sözleridir.
Geleneksel müzik, "geleneğe ait, geleneğe dayanan-temellenen, gelenekle ilgili, geleneğe ilişkin veya geleneğe değgin müzik" demektir (Uçan 1982-83, 1997-98).
Antik (Eski) müzik.
Country, ilk sömürgecilerin torunlarının kuşaktan kuşağa aktardıkları Galler, İskoçya ya da İrlanda'ya özgü eski halk şarkılarının ya da baladlarının Amerikan zevkine uyarlanmasıyla oluşturulmuştur. Eşlik eden başlıca çalgılar bir banjo ya da gitar, ve bir kemandır.
Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya ...
Hayatı Boyunca 1100'den Fazla Eser Yaratıp "Müziğin Babası" Olarak Adlandırılan Johann Sebastian Bach. Favorilerinize Ekleyin. Klasik müzik tarihinin en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen Johann Sebastian Bach, adını altın harflerle müzik dünyasına yazdırmıştır.
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
En kısa tanımlarıyla müzik için ses sanatı, şiire de söz sanatı diyebiliriz. Şarkı dediğimiz sanat ise iki sanatın birleşmesiyle ortaya çıkan yeni bir sanat dalıdır. Tek başına müzik veya tek başına şiir sanatlarından farklıdır.
Enstrümantal Müzik: Fon müziği olarak da bilinen sözsüz müzik veya enstrümantal müzik, ana plandaki müziğe eşlik eden herhangi bir sözü olmayan müzik türüdür. Günümüzde çoğunlukla dizi, film sahnelerinde rastladığımız bu müzik türü, tarihteki en eski müzik türlerinden biri olarak kabul edilir.
Dünya müziği (İngilizce: World music) dünyadaki yerel müzikleri tanımlayan bir müzik kategorisidir. Öncülüğünü Real World Records yapmıştır. Küresel müzik, evrensel müzik de denir. Dünyanın tümüne hitap edebilecek geniş kapsamlı müziklerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri