sorusuna karşılık, taşınma yardımı, maddi durumu iyi olmayan ancak kentsel dönüşüm nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan kişilere verilen desteğin teknik adıdır. Amaç: Kentsel dönüşümden yararlanmak için evini terk etmek zorunda kalan ancak maddi durumu kötü olan kiracıları mağdur etmemek.
Taşınma yardımı taşınmaya karar vermiş fakat maddi durumu yerinde olmayan bireylere, kişilere, ailelere ve işyeri sahiplerine verilen parasal destektir. Yani taşınmak isteyen kişiler ya da buna mecbur kalan insanların eğer maddi durumu yoksa devletin verdiği parasal bir destektir.
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, evini taşıyacak depremzedelere, 15 bin liralık taşınma yardımını bugün itibarıyla ödemeye başlayacaklarını bildirdi.
Taşınma yardımı almak isteyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ve belediyeden başvuru formu alıp doldurmalıdır. İkamet belgesi başvuru sırasında verilir. Ancak bu belgeyi alamayanlar, fatura ibrazı geçekleştirmelidir. Nüfus kayıt örneği, riski durum yazısı ve vadesiz hesap cüzdanı da gereklidir.
TAŞINMA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Depremzedelerin konutlarında tespit edilen yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı yapılar için 15 bin TL taşınma yardımı yapılıyor. Başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. e-Devlet üzerinden "afetzede barınma desteği" sayfasına girerek başvuru gerçekleştiriliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Taşınma Yardımı Başvurusu. Kentsel dönüşüm kapsamında tahliyesine karar verilen binalarda bulunan kişilerin taşınma kararından itibaren 1 yıl, yıkım kararı verildikten sonra da 3 ay içerisinde yardım başvurusu yapmaları gerekir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Evi Arabası Olan Belediyede Tanıdığı Olan Her Türlü Yardımı Alıyor.
Kiracıların kira yardımı alabilmeleri için riskli yapı tespiti yapılmış ve yıkılmak üzere tahliye edilmesi beklenen binadaki bağımsız bölümde en az bir yıldır kiracı olmaları, mevcut adresten taşınılmış olması ve en geç binanın yıkılması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmuş olmaları gereklidir.
Bekar afetzede, barınma desteği açısından kiracı kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 24.000 TL barınma, 15.000 TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak.
Kentsel dönüşüme tâbi olan bir konutta veya iş yerinde olan kiracıların mağdur olmaması için kendilerine uygun şartlar oluştuğunda kira yardımı ve taşınma yardımı verilmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmek için kiracıların 6306 sayılı kanun çerçevesinde, anlaşma ile tahliye edilmiş olmaları gerekir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının 28 Şubat 2023 hesaplara yatırılacağını duyurmuştu. Başkan Erdoğan, 6 Mart ( bugün) sona eren Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, depremzede vatandaşlara sağlanacak olan taşınma yardımı ödemelerinin başladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Evleri kullanılamaz hale geldiği için kiraya çıkacak depremzedelerimize 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Bunun için evini taşıyacak depremzedelerimize 15 bin lira taşınma yardımını bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz" dedi.
Konteyner Talebinde Bulunanlar Kira Yardımı Alabilir mi? Yeni bir eve taşınmak isteyen depremzedelere 15 bin TL tutarında taşınma yardımı yapılıyor. Ancak konteyner ev başvurusunda bulunanlar ve başvurusu onaylanarak konteyner eve yerleştirilenler bu yardımdan faydalanamıyor.
Belediye Nakliye Yardımı olarak sulanan nakliye kamyonları km mesafesine göre hesaplanarak maddi olarak belediyeden taşıma bedelini kendisi alır. Nakliye şirketlerine yakın iller için 3000-4000 tl cidarında uzak mesafeler için 6000-8000 tl gibi rakamlarla Şehirler arası evden eve nakliyat konusunda destek olunmaktadır.
Bunun yerine 1250 TL sosyal yardıma başvuran vatandaşlar 18 yaşını doldurmuş, mavi kart, Türk vatandaşlığı ve Türkiye'de ikamet gibi şartlara sahip olması gerekir. Bu başvurular 3294 sayılı Kanuna göre yapılır. İkamet yerinize göre ait olduğunuz sosyal ve dayanışma fonuna talebinizi iletebilirsiniz.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
Açıklamada, "Sigortalı çalışıyor olmak sosyal yardım alınmasına engel değildir.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları, e-Devlet'te 'Aile Destek Paketi'ne başvurabilir. Eğer hanenizdeki kişilerin geliri asgari ücretin üçte birinden az ise, ev hanımları başvurularını sosyal yardım başvurusu yapabilir.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların yaşadıkları zor koşullarda yardıma ihtiyaç duydukları durumlarda destek olmak için eşya yardım parası sunmaktadır. Bu yardımdan faydalanmak için tek bir koşul vardır: Kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden daha az olması gerekmektedir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) tarafından Kahramanmaraş depremde konutu hasar gören vatandaşlara 10 bin liralık hane başı destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. 10 bin TL destek ödemesi “Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı” ödenecek olup, başvuru şartı aranmıyor.
Taşınma Yardımı ev kira yardımı şeklinde de sunulur. Nakliye kira ve taşıma yardımı aynı zamanda kentsel dönüşüm projesi kapsamında evi yıkılacak kiracılara yapılan bir yardım türüdür.
Ödeme yapılan vatandaşlarımıza SMS ile bilgilendirme yapılıyor olup, ödemelere ilişkin sorgulamalar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmekte, ödeme durumu anlık olarak takip edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri