Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Ama artık onları sonsuza kadar bembeyaz saklayabileceksiniz. Tek yapmanız gereken onları yıkarken son kurulama devrinden hemen önce 1,5 su bardağı beyaz sirke kullanmak. Diğer bir yöntem ise sıcak suya bir su bardağı beyaz sirke eklemek ve beyaz çamaşırları bir gün boyunca suyun içinde bekletmek.
Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz.
Yumuşatıcı Yerine Şampuan
Diyelim ki çamaşır deterjanı var ama yumuşatıcımız yok satın almak yerine çok az bir miktarda şampuan dökülürse her hangi bir sorun olmaz.
Çamaşır makinesi öncesi
Haftalık çıkan kirli çamaşırlar toplanır ve bir göl kenarına gidilerek dakikalarca elde ovalanırdı. Evde yıkayanlar ise bu iş için tahta ya da bakır leğenler kullanarak çitileme işlemine böyle devam ediyordu.
İlgili 41 soru bulundu
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Yumuşatıcı olarak elma sirkesi kullanılabilir. Renkliler içinen az 40 derece, beyazlar için en az 60 derecede yıkamak daha etkin bir sonuç verir. Çamaşırlara hoş bir koku vermesi için lavanta, limon,bergamot gibi aromatik yağlar tercih edilebilir.
Beyazlar İçin Özel Deterjan Seçin
Makinenin deterjan gözüne beyazlar için özel üretilen bir deterjan koymalısınız. Beyazlatıcı pigmentler sayesinde daha beyaz çamaşırlara ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı kısmına ise ferah kokulu çamaşırlar için yumuşatıcı eklemeyi unutmayın.
Unutmayın ki yumuşatıcılar deterjan değildir. Başka bir deyişle çamaşır yıkamak veya kahve lekesi çıkarmak için yumuşatıcılar yetersizdir. Çamaşırların temiz ve ferah kokması için de yine yumuşatıcıyı son durulamada kullanmak gerekir. Öncesinde kullanmanız durumunda yumuşatıcının kokusu kaybolacaktır.
Canan Karatay çamaşır deterjanı yerine alternatif bir ürünü işaret etti. Canan Karatay, kendi evinde çamaşır deterjanı yerine sodyum bikarbonat kullandığını açıkladı.
Aynı zamanda bu tarz yıkamalar için bebek şampuanı ya da yumuşak sıvı sabun da kullanabilirsiniz. Bunun olması için de uygun şampuan ve sabunları kullanmaya özen göstermelisiniz. İpek ve dantel gibi hassas kıyafetler için deterjanla suya sokulduktan sonra herhangi bir durulama gerektirmeyen deterjan kullanabilirsiniz.
Bu durumun nedeni makinenin içinde biriken kirlerdir. Bu kokunun önüne geçmek için ihtiyacınız olan tek şey bulaşık makinelerinde kullanılan ve plastik içermeyen tabletlerdir. Tableti makinenin deterjan bölmesine koyarak 40 derecede çalıştırın. Program sona erdiğinde makinenin içindeki tüm kirler temizlenmiş olur.
Çiçeğim çamaşır sodası deterjan ile birlikte kullanıldığında çamaşırlarınız yıpranmadan tertemiz olur. Elde ve her türlü çamaşır makinesinde güvenle kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda siyahlara uygun olan deterjanları seçmek gerekir. Siyahların yıkanması sırasında yumuşatıcı kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü yumuşatıcılar siyah üzerinde beyaz lekeler bırakabilir.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Yumuşatıcılar yıkama esnasında çamaşıra gereğinden fazla proton yükler. Bu sayede çamaşırımız yumuşar fakat üzerimize giydiğimizde muhtaç olduğu elektronları vücudumuzdan aldığı için bizi halsiz, bitkin ve agresif hissettirir.
Ancak yumuşatıcılar, kumaşın su alma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler; bu nedenle havlu gibi asıl işi su emmek olan çamaşırlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca çabuk kuruyan spor giysilerde yumuşatıcı kullanılmamalıdır; çünkü yumuşatıcılar terinizi tutmak için tasarlanmış olan lifleri yok edebilir.
YER TEMİZLİĞİ Yüzeyleri temizlemek için hazırladığınız suya da yumuşatıcı karıştırdığınızda harika bir sonuç alacaksınız. Tozdan, kirden kurtulmanın yanı sıra evinizde hoş bir koku oluşacak ve zeminin yumuşadığını göreceksiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın.
Makineye Yumuşatıcı Ne Zaman Konur? Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir.
Beyaz sirke ile kar gibi beyazlar
Çözeltiyi bir leğen, kova, küvet veya çamaşır makinesi tamburunun içine dökerek çamaşırları burada bekletin. Giysileri bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin. Ardından kumaşa uygun sıcaklığı ayarlayarak her zamanki gibi yıkama yapın.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Çünkü renkler için hazırlanmış olan deterjan çeşitleri, giysilerin rengini korumak amaçlı hazırlanır. O yüzden beyazlarda bu deterjanı kullanmak beyazın solması ya da gri hale gelmesi gibi durum meydana getirebilir.
Miss Arap Sabunu zorlu kirleri temizlemede oldukça etkilidir. Hem renkli kıyafetlerinizde hem de beyazlarınızda gözle görünür ve hızlı sonuç almanızı sağlar. Miss Arap Sabunu kıyafetlerinizin dokusunu ve rengine zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri