İpek kumaşı parlak ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır. Ayrıca esnek, yumuşak ve dayanıklı bir kumaş çeşididir. Bu kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
Elinize bir parça ipek lif alarak deneme işlemini yapabilirsiniz. Gerçek ipek yanınca, saç yanınca ortaya çıkan kokuya benzer bir koku meydana çıkarır. Gerçek bir ipek yandığında alev görünmez olur ve yanma işlemi hemen sona erer. Ortaya çıkan külde siyah ve kıtır kıtır bir yapıya sahip olur.
İpek böceği denilen böceğin kozasının bazı işlemlerden geçirilerek iplik haline getirilmesiyle elde edilen özel bir kumaş çeşididir. İpek kumaş yapı olarak ince bir kumaş olup özel kıyafetler için daha çok tercih edilmektedir. Yüzyıllar boyunca özel günlerde kadınlar için kullanılmış olan bir kumaş çeşididir.
İpek kumaş, diğer kumaşlara oranla da daha dayanıklı, sağlam, kaliteli ve tamamen doğaldır. Doğal lif içerdiği için var olan kumaş çeşitleri arasında en sağlıklısı olanı saf ipek kumaştır.
İpek Kumaş Terletir Mi? Sıcak havalarda serin, soğuk havalarda sıcak tutması ile bilinen ipek kumaş terleme yapmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer sadece kuru temizleme yapılabilen bir ürünse, kesinlikle elde yıkamayın ve profesyonel bir kuru temizleme hizmetinden faydalanın. Ancak genel olarak ipek kıyafetler elde yıkamaya uygundur.
Az ve zor kırışan bir yapısı vardır. Yapısındaki mineraller sayesin de hava alan bir yapıya sahiptir. Bu yüzden terlemeye neden olmaz. Isıyı iletmeyen yapısı sayesinde kışın sıcak yazın ise serin tutar.Bu yüzden her mevsim kullanılmaya gayet uygundur.
İpek kese, yumuşak ve pürüzsüz bir dokuya sahip olan bir tür kese türüdür. İpek dokusu, yüzünüze veya cildinize uygulandığında oldukça yumuşak ve pürüzsüz hissetmenizi sağlar. İpek kese genellikle işlemeli ve nakışlı bir görünüme sahiptir.
İpek doğal lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir kumaş olarak bilinmektedir. İpek kumaşı parlak ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır. Ayrıca esnek, yumuşak ve dayanıklı bir kumaş çeşididir. Bu kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
Dünya'da ticari amaçla üretilen dört çeşit ipek vardır. Bunlar; Dut ipeği, eri ipeği, taşar ipeği ve muga ipeği'dir. Dut yaprağı ile beslenen ipekböceklerinden elde edilen dut ipeği Dünya ipek üretiminin yüzde 95'ini meydana getirir.
Çünkü ipeğin yasaklanış sebebi, gösteriş yapma, böbürlenme ve fakirlerin kalplerinin kırılmasıdır. Savaş durumunda gösteriş yapma, böbürlenme kınanmış değildir". İbn Kudâme, başka bir şey ile karışık dokunmuş ipek konusunda ise şunu kaydeder: "Haram olan, saf ipektir.
Uzun ömürlü de olan saten kumaş en yaygın olarak kullanılan kumaşlardan bir tanesidir. Pürüzsüz olan saten kumaş çok çabuk kırıştığı için günlük giyilen kıyafetlerde kullanılmaz.
İpek kumaşlar, dayanıklı oldukları için doğru bakım ve temizleme yöntemleri uygulanarak uzun yıllar kullanılabilir. Sağlam yapıda olduklarından dolayı ipek kumaş kullanılarak üretilen kıyafetler ya da aksesuarların kullanım ömrü de uzun olur.
Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz, bölgelerinde bulunan bazı iller ile özellikle Amasya, Diyarbakır, Hatay yöreleri ipekböcekçiliğinin yayılmış olduğu alanlardır.
İpek kumaş, çekici bir doku ve parlaklık sağlar ve aynı zamanda uzun ömürlüdür. Kısacası, ipek kumaş, birçok farklı kullanım alanına sahip olan değerli ve lüks bir kumaş türüdür. İpek kumaşın üretimi uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen, hala dünya genelinde popülerliğini korumaktadır.
Hassas devir sağlandığı sürece ipeği makinede yıkayabilirsiniz. Kıyafetin bakım etiketi, izin verilen yıkama sıcaklığını gösterir. Hiçbir koşulda 30°C'den yüksek olmamalıdır. Perwoll Yünlüler ve Narinler gibi ipek için uygun olan yumuşak deterjanı kullanmak da önemlidir.
İpek doğal lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir kumaş olarak bilinmektedir. İpek kumaşı parlak ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır. Ayrıca esnek, yumuşak ve dayanıklı bir kumaş çeşididir. Bu kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
İpek parasal değer olarak pamuktan yaklaşık 20 kat daha değerli bir üründür (2).
İpek dokusu oldukça hassas ve bozulmaya meyillidir. Özellikle suyla olan temasında eğrilme, yapısında bozulma gözlemlenebilir. Bu nedenle yıkama aşamasında naif davranıldığı gibi yıkadıktan sonra da suyun ağırlığıyla hesap edilerek asılmalıdır. Genellikle havlu üzerine serilerek kurutulması önerilir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir. Sıkı veya kalın çok çeşitli dokunabilir.
Giysilerde en çok kullanılan kırışmayan kumaş çeşidi, likralı kumaşlardır. Özellikle kadınların en önemli aksesuarlarından birisi olan şal kumaşları arasında, en çok tercih edilen likralı olan ürünlerdir.
Ayrıca ütü sıcaklığı da düşük olmalıdır. Yüksek sıcaklıktaki ütü yüzeyi, ipek şalın yanmasına neden olabilir. Ütünüzün düşük sıcaklığından yine de çekiniyorsanız, şal ve ütü arasına tülbent koyun. Böylece sağlıklı ve güvenli bir şekilde ütüleme işlemini yapmış olursunuz.
Pamuk içerikli şal kumaşları genel olarak günlük kullanıma da uygundur. Kolaylıkla şekil alır ve uzun süre düzgün durur. Penye, keten, bürümcük ve bambu şallar da kolay şekil alan ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri