Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
İstenilen kıvama gelen harçtan parçalar alınır ve köfteler şekillendirilerek ağzı kilitli poşete yerleştirilir, derin dondurucuya kaldırılır. Köfteler kullanılacağı zaman derin dondurucudan çıkarılarak buzdolabının normal bölmesinde bekletilir. Köfteler yumuşayıp birbirinden ayrıldığı zaman pişmeye hazır demektir.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Donmuş köftelerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine ya da yağlanmış borcama alın. 190 derecede ısıtılmış fırında yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Ardından servis edin.
Öncelikle tencerelerden birini ters çevirin. Üzerine ince bir şekilde dondurulmuş kıymanızı yerleştirin. Diğer tencerenin içine 2 lt oda sıcaklığında su koyup tencereyi kıymanın üzerine oturtun. 5 dk. sonra kıymanız tamamen çözülmüş şekilde emrinize amade hale gelecek.
Köfteleri saklama kutusuna dizerken katlar arasına yağlı kağıt veya folyo koyup, kaplara yerleştirebilirsiniz. Hazırladığınız buzluk köftesini kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartıp, buzdolabının normal bölmesinde bekletin. Köfteler yumuşayıp birbirinden ayrıldığı zaman pişirebilirsiniz.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş köfteyi direkt pişmeye de alabilirsiniz ama bunun birkaç olumsuz etkisi olacaktır. Öncelikle kızgın yağın içinde çok yağ sıçramasına neden olur. İçi donmuş olduğu için uzun süre pişirilmesi gerekir.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Buzlukta köfte bozulur mu? Son olarak buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, herhangi bir ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dondurucuda uzun süre bekletmeyin
Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Pişmiş tavuk ve köfteler de, buzlukta saklanmaya uygundur. Bekleme sürelerinin çok uzun olmaması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler: -Pişmiş ya da çiğ, hiçbir gıdayı, dondurup çözdürdükten sonra yeniden dondurmamalısınız.
Bir buz dolabı poşetini yanlardan keserek ilk köfteyi buz dolabı poşetinin başına yerleştiriyoruz ve üzerine buz dolabı poşeti katlıyoruz. Daha sonra üzerine yeni başka bir köfte koyuyoruz tekrar poşet katlıyoruz. Poşet bitince hazırlanan katmanlar başka bir buz dolabı poşetine yerleştirilip dondurucuya kaldırıyoruz.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Pişmiş kıyma dondurucuda iki ila üç ay dayanır, çünkü pişirme işlemi sırasında bir miktar nem kaybolur. Çiğ kıyma ise dondurucuda üç ila dört ay muhafaza edilebilir. Kıyma, satılan ambalajında iki haftaya kadar dondurulabilir.
Kırmızı et, derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar saklanır. Daha önce bahsettiğimiz gibi eti saklarken hava almadığından emin olmak gerekir. 6 ay geçtikten sonra, et tüketilmemelidir. Kırmızı eti saklayacağınız zaman, buzdolabı poşetinin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket ekleyin.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri