Şafii mezhebine göre namazın kılınışı nasıldır? Şafi mezhebinde sabah namazı nasıl kılınır? Namaz kılmak isteyen bir kişi, setr-i avret, beden ve elbise temizliğinin yanı sıra namaz kılacak yerin temizliği gibi şartları yerine getirdikten sonra usulüne uygun olarak bir abdest alır.
Farzından önce dört, sonrada dört olmak üzere toplam sekiz rekat nafile namaz kılınması müstehaptır. Dörder rekât olan bu namazları ikişer rekât olarak kılmak da yeterli olur.
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Şâfiîler'de farzdan önce iki rek'at tahiyyetü'l-mescid namazı olup imam hutbeye başlamamışsa ayrıca bir miktar nâfile de kılınabilir; farzdan sonra ise iki rek'atta bir selâm vermek suretiyle dört rek'at sünnet kılınır.
Cemaatle kılınsın, yalnız kılınsın; bütün namazlarda Fatihanın tamamını okumak farzdır. Sonra, bir sure veya ayet okunur. Birinci rekâtta okunan surenin ikinci rekâtta okunan sureden uzun olması ve Kur'an-ı kerimde, sıra bakımından ondan önce olması sünnettir. Sure, sadece ilk iki rekâtte okunur.
İlgili 19 soru bulundu
Böylece arkalarında bulunan cemaatin namazı daha sıhhatli bir şekilde edâ edilmiş olur. Şâfiî bir kimsenin Hanefî olan imama, Hanefî bir kimsenin de Şâfiî olan imama uyması caizdir. Bu meselede mühim olan husus, imam olan zatın, namazın şart ve rükünlerine riayet etmesidir.
Çorapsız namaz kılmak şart değildir.
Erkekler dilerlerse çorapla kılabilirler. Kadınlar için ise ayak avret olduğu için, namazda çorap giymeleri gerekir.
Okunuşu: Ettehiyyêtü elmübêrakêtü essalevêtü ettayyibêtü lillêhi. Esselêmü aleyke eyyühennebiyyü we rahmetullâhi we berakêtühü. Esselâmu âleynê we alê ibêdillêhissâlihîne. Eşhedü ellê ilâhe illellâhü we eşhedü enne Mühammeder-Rasûlüllâh Not: Buradaki “ê” harfi okunurken e-a arası bir sesle uzatılarak okunur.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b.
IV) Yatsı namazının farzından önce 2 rek'ât: Şafiilerde yatsı namazı ise vitir namazından hariç olmak üzere, toplamda 8 rekât olarak kılınıyor. Şöyle ki: Başlarken 2 rekât sünnet-i gayr-ı müekkede kılınıyor. Ardından 4 rekât farz namaz kılınır. Daha sonra 2 rekât daha sünnet-i müekkede kılınıyor.
Şafi Mezhebine Göre İkindi Namazının Dört Rekat Farzı
AKŞAM NAMAZI KAÇ REKAT? Akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnetten oluşmaktadır. Akşam namazı günün 4.vakit namazıdır.
Yatsı namazı: 4 rekattır. Ayrıca cuma günleri öğlen namazı yerine iki rekat cuma namazı da farzdır.
Şafi Mezhebine Göre Öğle Namazının Dört Rekat Sünneti.
Cuma namazı toplam 10 rekâttır. Farzı iki rekâttır. Farzından önce iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked; farzından sonra da iki rekât müekked, iki de gayr-ı müekked olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet namaz kılınır.
Hanefi mezhebinde olduğu gibi şafi mezhebinde de vücudun ön ve arka kısmından çıkan her şey abdesti bozar. Yalnız iki mezhep arasında tek fark, Şafi mezhebinde meninin abdesti bozmamasıdır. Oturarak uyumak abdesti bozmaz. Bunun dışındaki tüm uyku halleri abdestin yenilenmesini vacip kılar.
Şafii mezhebine göre guslun farzları 2'dir. 1_NİYET:Gusul abdestine şöyle niyet getirilir. NOT:Gusletmeden önce mutlaka vücudun her hangi bir yerinde necaset varsa yıkanmalı giderilmeli ve temizlenmelidir. ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE EN GÜZEL ŞEKLİYLE ŞÖYLE GUSUL ABDESTİ ALINIR.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Secdede üç defa (Sübhane Rabbiye'l-a'lâ) dedikten sonra Allahü ekber diyerek kalkılır. Secdeden sonra selam verilmez.
Şafii mezhebi mensupları veccehtü duasını namazda okurlar. Şafii mezhebi mensupları namazda veccehtü duasını okurlarken diğer mezhep mensupları veccehtü duasının yerine başka şeyler okurlar. Misal, Hanefi mezhebi mensupları veccehtü duasının yerine "Sübhaneke" yi okurlar.
Fatiha suresini, devamında zammı sureyi okur. Gece namazlarında okuyuşlar aşikâr, gündüz namazlarında ise gizli yapılır. Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Fatiha'dan sonra herhangi bir şey okunmaz. Hanefilere göre ise nafile namazların üçüncü ve dördüncü rekâtlarında Fatiha'dan sonra zammı sure okunur.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir.
Şâfiî mezhebine göre yatsı namazının vakti batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasıyla başlar, tan yerinin ağarmasına kadar devam eder.
Şafiî ve Hanbelî mezheplerinde kadının namazda örtmesi gereken yerlere ayak da dahil edilirken Hanefî mezhebinde kadının çıplak ayaklı olarak namaz kılması caiz görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri