Teveccüh olarak bilinen "Veccehtu" duası farz ve nafile namazların evvelinde Fatiha'ya başlamadan önce okumak müstehaptır.
Hanefilere göre "Subhaneke" ve "Veccehtü" duasını birleştirip okumak nafile namazlarda caizdir. Ancak farz namazlar ve cenaze namazında yalnızca "Subhaneke" duası okunmalıdır. Hanefiler "Subhaneke" yerinde "Veccehtü" duası okurlarsa sehiv secdesi gerekmez. Ancak sünnet olan "Subhaneke" duasının okunmasıdır.
Veccehtü duasının pek çok faydası ve fazileti vardır. Her ne kadar Şafii mezhepi mensupları du duayı namazda okusalar da bu duanın her zaman okunması mümkündür. Veccehtü duası namaz dışında da okunabilir.
"Rabbenâ âtinâfi'd-dünyâ haseneten vefî'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr." duasını okur.
Veccehtu duası her namazda tekbirden sonra okunur. Veccehtu duasından önce besmele çekilmez.
İlgili 19 soru bulundu
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması gerekir. Sabah namazında, Hanefî mezhebindeki bir imama tâbi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin, selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir.
Şafi mezhebine göre ise imsak vakti girdikten ve ezan okunduktan hemen sonra sabah namazını kılmak daha uygun olmaktadır. Sabah namazı vakti imsak vakti girdikten hemen sonra kılınabilmektedir. Bununla beraber ezanı beklemek ve ezandan sonra kılmak da faziletli olmaktadır.
Şafii mezhebinde hangi sünnet olursa olsun, kılınırken iki rekatta bir selam verilmesi daha da sevaptır. Yukarıda açıkladığımız beş5 vaktin farz olan namazlarının rekat sayıları şunlardır: Sabah namazı: 2 rekattır. Öğlen namazı: 4 rekattır.
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma yükümlülüğü tamamen düşmez. İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fâtiha'yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha'yı okur (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 249-250).
Şafi Mezhebinde Okunan Kunut Duası
"Allah'ım, hidayet ettiklerinin yoluna beni de hidâyet et. Âfiyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver. Sahip çıktıklarının arasında bana da sahip çık. Verdiğin şeyleri bana mübârek eyle. Hükmettiğin şeylerin şerrinden beni koru.
Sabah namazında kunût okumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir. Diğer taraftan, kunût duası, Şâfiî mezhebinde ancak rükûdan sonra okunabilirken, Mâlikî mezhebinde hem rükûdan önce hem de sonra okunabilir.
Enam suresi 79. ayet.
Enam Suresi 79. Ayet Arapça: Enam Suresi 79. Ayet Okunuşu: “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
Veccehtu Duasının Anlamı
Şüphesiz ki ben yüzümü bir muvahhit olarak o yerleri ve gökleri yaratmış olan Allah'a yönelttim. Ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm hiçbir ortağı olmayan alemlerin rabbi olan Allah içindir. Senin ortağın yok.
Şafi mezhebine göre oruca nasıl niyet edilir? Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Teveccüh olarak bilinen "Veccehtu" duası farz ve nafile namazların evvelinde Fatiha'ya başlamadan önce okumak müstehaptır. İhram tekbirinden sonra "Veccehtu" duası okumadan "Euzubillahi mineşşeytanirracim" veya Fatiha suresine başlanmışsa artık başa dönüp "Veccehtu" duasını okumak uygun değildir.
Şafi Veccehtü/Teveccüh Duası - Eyyüp BEYHAN - YouTube. Şafii mezhebine mensup olanların namaza başlarken Fatiha'dan önce okudukları başlangıç duası. Hükmü müstehap olduğu için terkedildiğinde bir şey gerekmez. Veccehtü duasını bilmeyen öğreninceye kadar Subhaneke duasını okuyabilir.
Başka dua okunmaz mı? Değerli kardeşimiz, Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri