Cevap: Biz sorulara Kur'an ve Sahih Hadislere göre cevap veriyoruz! Evet, ayakkabı ile namaz kılmak sünnettir.
Ayakkabı temiz olursa, onunla namaz kılmak caizdir.
Çünkü cenaze namazıyla diğer namazlar arasında fark yoktur.
Sözün özü; ayakkabıyla namaz kılmak câizdir. Fakat ayakkabıların temiz olması şarttır.Eğer ayakkabılarda necâset varsa veya bir onunla pisliğe basılmışsa, insanın ayakkabıyla namaz kılmaması gerekir. Ayakkabının pislik ve necâsete bulaşmamış ve temiz olduğundan emîn olmadıkça onunla mescide girilmemesi gerekir.
Dışarıyla temas halinde olan bir ayakkabının ki nereye bastığımız nerelere değdiği nasıl mikropların ve necasetlerin bulaştığını bilemediğimizden emin olmak için ayakkabımızı namazda çıkarırız. Bir ayakkabı tertemiz, necasetten arınmış paksa temizse bununla namaz kılınabilir.
Ayakkabıda necaset olduğu açıkça görülmüyorsa veya kesin olarak bilinmiyorsa, ayakkabıyı çıkarmak gerekmez. Buna göre, cenaze namazı kılacak kimsenin ayakkabılarında namaza engel bir pislik yoksa, namazını ayakkabıları ile kılmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
"Bir din bilginine danıştım, şöyle dedi: Din-i mübin-i (hak ve hakikatı açıkça söyleyen) İslam'a göre seccadeye ayakkabı ile basmak diye bir günah yoktur.
Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.
Sözünü ettiğiniz yerde dinen necis sayılan şeyler olmadığı sürece, orada namaz kılınabilir.
el Cevab: Ayakların çıplak olması namaza mani değildir.
Değerli kardeşimiz, Ayakkabıda necaset eseri yoksa, elbiseye veya zemine temas etmesiyle buralar necis olmaz.
Fetva Kurulu, kadınların çarşaf ve peçe gibi yüzü tamamen kapatan örtülerle namaz kılmasının, fakihlerin çoğunluğuna göre mekruh olmakla birlikte caiz olduğunu belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Çarşaf, peçe ve eldivenle kılınan namaz geçerli sayılır mı?" sorusuna yanıt verdi.
Allah Teâla, Kur'an-ı Kerim'de “Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar” (Bakara, 2/286) buyurmuştur. Bu ilke, ibadetlerin kişiye gerekliliği konusunda olduğu gibi, ibadetlerin yapılışı ile ilgili konularda da geçerlidir. Abdest almaya gücü yetmeyen kişi, teyemmüm ederek namazlarını kılar.
Çorapsız namaz kılmak şart değildir.
Kadınlar için ise ayak avret olduğu için, namazda çorap giymeleri gerekir.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
Şafii mezhebine göre, elbisede veya bedende az da olsa kan varsa, bu elbise ile namaz kılınamaz. Elbisenin değiştirilmesi veya yıkanması gerekir. Ancak kasden bulaştırılmayan az kan, irin, pire kanı ve sivrisinek pisliği affedilmiştir.
Odada televizyon açık iken namaz kılınabilir. Ancak televizyon açık iken tam karşısına geçerek namaz kılmak mekruhtur. Kapalı olursa bir sakıncası olmaz.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre namaz içerisinde kadının avret mahalli yüz ve elleri hariç bütün bedenidir (İbn Kudâme, el-Muğnî I, 470). Hanefîler, ayakların da avret olmadığını ve namaz kılarken açık bulunmasının caiz olduğunu söyler.
Birçok Avrupa ülkesinde sokakların düzenli olarak yıkandığı, bu nedenle ayakkabıların altına çöp, pislik gibi şeylerin yapışmadığı ve evlerine rahatlıkla girebildikleri söyleniyor.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
baş konulan yere ayak basılmasını engellemek içindir.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri