Şafii, İslam hukukunda Kur'an'dan sonra sünneti ikinci derece bir kaynak olarak kabul etmektedir.
Şâfiîler'de farzdan önce iki rek'at tahiyyetü'l-mescid namazı olup imam hutbeye başlamamışsa ayrıca bir miktar nâfile de kılınabilir; farzdan sonra ise iki rek'atta bir selâm vermek suretiyle dört rek'at sünnet kılınır.
Şafi mezhebini taklit edenlerin bunlara uyması gerekir. Şu husus da önemli: Namazı özürlü olarak terk edenle özürsüz terk edenin durumu farklıdır. Namazı özürsüz olarak kazaya kalmış ise onlar kılınmadan hiçbir sünnet kılınmıyor. İlk işi kaza kılacak.
Şayet anılan durumların gerçekleşmesinden korkulursa önce farz, sonra da sünnet kılınır ki bunda hiç bir mekruhluk yoktur. Eğer sabah namazını kılmadan güneş doğarsa bunları kaza etmek gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Şafii Mezhebine göre; akşam ve yatsı namazlarının farzından önce, hafif olarak iki rekat namaz kılmak sünnettir.
Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, 'isâet' yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; ancak azap gerektirmez.
Şafii mezhebine göre farz ve sünnet namazların rekât dağılımı şöyledir: a) Beş vakit farz namazlar. Bunlar dört mezhepte de aynı rekâtlerde kılınırlar. Sabah namazından sonra sırası ile her bir farz: 2+4+4+3+4 rekât olup toplam 17 rekâttır.
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Dört rekatlık sünnet ile dört rekatlık farz namazından meydana gelen ikindi namazı toplam 8 rekattan oluşmaktadır. İlk rekâtta ikindi namazının sünnetini kılmak için niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır.
İkindi namazının dört rekat sünneti (ikinci iki rekat)
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır. Ayrıca beş vakit namazın farzları ile birlikte kılınan ve “Revatib” denilen sünnet namazlar da vardır.
Meselâ, Şâfiî mezhebine mensup olan bir kimse, dilerse Hanefî mezhebine; Hanefi mezhebine mensup bir kimse de, isterse Şâfiî mezhebine geçebilir. Ancak bir mezhepten diğer mezhebe geçen kimsenin, ibadet ve muamelelerinin kâmil mânâda olabilmesi için, girdiği mezhebin meselelerini bilmesi gerekir.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b.
Örneğin sabah namazının sünnetini kılacak olan bir kişi, "Sabah namazının sünnetini kılmaya niyet ettim." demeli veya öğle namazının son sünnetini kılacak olan bir kişi, "Öğle namazının son sünnetini kılmaya niyet ettim." demelidir. Yine bu niyetin iftitah tekbirine bitişik olarak yapılması şarttır.
“Allah'ın ilminde (ki takdirine göre) altı ya da yedi gün âdet görür, sonra gusledip 24 ya da 23 gün ve gece (sürecek olan temizlik döneminde) namaz kılarsın. Bu senin için yeterli olur. Kadınların âdet vaktinde hayız görmeleri ve temizlik dönemlerinde de temiz kalmaları süresine göre her ay böyle yap.”
Ancak Şâfiî mezhebinin konu ile ilgili görüşüne bakıldığında söz konusu olan ziraî ürünlerin tamamı zekâta tabi tutulmamaktadır.
Okunuşu: Ettehiyyêtü elmübêrakêtü essalevêtü ettayyibêtü lillêhi. Esselêmü aleyke eyyühennebiyyü we rahmetullâhi we berakêtühü. Esselâmu âleynê we alê ibêdillêhissâlihîne. Eşhedü ellê ilâhe illellâhü we eşhedü enne Mühammeder-Rasûlüllâh Not: Buradaki “ê” harfi okunurken e-a arası bir sesle uzatılarak okunur.
Son rekâtte, otururken son Tahiyyat okunur. Tahiyyatta; salevat-ı şerifeyi “Allahümme salli ala Muhammed”e kadar okumak farz, kalanını okumak sünnettir. Sonra; önce sağa, sonra da sola selam verilir. Bütün oturuşlarda sağ ayak dikilir ve sol ayak yatırılarak üstünde oturulur.
Şafi mezhebine göre ise imsak vakti girdikten ve ezan okunduktan hemen sonra sabah namazını kılmak daha uygun olmaktadır. Sabah namazı vakti imsak vakti girdikten hemen sonra kılınabilmektedir. Bununla beraber ezanı beklemek ve ezandan sonra kılmak da faziletli olmaktadır.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
Sünnetler de Allah'ın emriyle efendimizin kıldığı namazlardır, farzlar da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri