“Bir şeyin etkisi ya da baskısı altında kalmak, bir olay veya bir durumla karşı karşıya olmak” gibi anlamlara gelen 'maruz' Arapça kökenli bir sözcük.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde olmadığı halde kullanılan diğer kavram “maruziyet” kelimesidir. İngilizce exposing kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Bu kelimenin doğru karşılığı “maruz kalma”dır.
Amerikan Psikiyatri Derneği olan APA travmayı, ''Bireyin ya kendisinin ya da sevdiği birinin yaşadığı, maruz kaldığı; hayatı ciddi şekilde fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak tehdit eden yaşam olaylarının tümü olarak açıklayan bir tanımlama yapmıştır.
maruz bırakmak
bir olayın veya bir durumun etkisinde bırakmak: “Türk Cumhuriyeti varlığını, istikbalini safsatalarla tehlikeye maruz bırakamaz.” -Y. K. Karaosmanoğlu.
Bir olay ya da durum karşısında ya da etkisinde bırakmak.
İlgili 39 soru bulundu
Maruz bırakma (exposure) kaçma, kaçınma ve güvenlik davranışlarını söndürmeyi amaçlar. Danışanın iç tepkilerinin şiddetini azaltmalarına yardım etmek ve tetikleyicilerin yarattığı uyarılma durumlarında baş etme becerilerini geliştirebilmeleri için tasarlanmış bir terapi tekniğidir.
Maruziyet, TDK sözlük anlamı maruz olmak, maruz bulunmak ya da maruz bırakmak anlamlarına gelen bir sözcüktür.
“Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.
Maruziyet terapisti, korku uyandıran bir uyarana eşlik eden bilişleri, duyguları ve fizyolojik uyarılmayı tanımlar ve sonra korkuyu koruyan kaçış modelini kırmaya çalışır. Bu, hastayı giderek daha güçlü korku uyaranlarına maruz bırakarak yapılır.
Mazur görmek Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre mazur görmek kelimesini kullanan kişiyi mazeretli saymak, özrünü uygun görmek ve bağışlamak anlamlarına gelmektedir.
maruz kalmak, 12 karakter ile yazılır.
Kişisel maruziyet ölçümü, çalışma ortamındaki toz, VOC, gürültü, titreşim ve kimyasal buhar ve bileşikler gibi çok çeşitli kirletici ve fiziksel faktörlerin çalışan sağlığı üzerindeki etkilerinin kişi bazlı ölçülmesidir.
c) Maruziyet eylem değeri: Aşıldığı durumda, çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değeri, ç) Maruziyet sınır değeri: Çalışanların bu değer üzerinde bir titreşime kesinlikle maruz kalmaması gereken değeri, ifade eder.
Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir. Mazur ise, özrü olan ve affedilmeyi hak eden kişi demektir. Kelimenin fiil hali ''mazuriyet'' şeklinde yazılır.
Uzamış Maruziyet (Prolonged Exposure) Travma hakkındaki korkularla yüzleşmenin ve bunları kontrol etme öğrenimini vurgulayan, yaşanan travmayla güvenli şekilde yüzleşmeyi hedefler.
Tepki önleme ise bu maruz kalma sırasında kaçınma davranışları ya da kompülsiyonların yapılmasının engellenmesidir. Örneğin evden çıkmadan önce tüm prizleri 15 kez kontrol eden bir danışanın ile önce prizleri 15 yerine 10 kez ve giderek daha az kontrol etmesinin olası sonuçları konuşulur.
Psikoterapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Ümit edilen, rica olunan.
mahcup✅ (Doğru kullanım)
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Arapça maˁrūḍāt معروضات "arzedilen şeyler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁrḍ kökünden gelen maˁrūḍat معروضة "arzedilen şey" sözcüğünün çoğuludur.
1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 5 m/s2. 2) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 2,5 m/s2. b) Bütün vücut titreşimi için; 1) Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 1,15 m/s2.
Fiziksel risk etmenleri, çalışanların sağlığını etkileme ihtimali olan fiziksel faktörlerdir. Yaşanılan veya çalışılan ortamın sıcaklık, nem aydınlatma, gürültü, titreşim, basınç vb. fiziksel özellikleri bireyin sağlığını önemli ölçüde etkiler.
Obsesif kompülsif kişilik sahibi olanlar; takıntılı, titiz, inatçı, mükemmeliyetçi kişiler sıklıkla öfkeli olabilirler. Aslında bu kişiler son derece dürüst, çalışkan, ahlaki değerlere aşırı önem veren, son derece sorumluluk sahibi, kişilerdir.
Saldırganlık obsesyonu: Kişinin kendine ya da başkalarına zarar verme ile ilgili düşünceleri içerir. Obsesyonlar içindeki yaygınlığı %10-20'dir. Bu tür obsesyonu olan kişiler “Acaba intihar eder miyim?”, “Ya çocuğumu bıçaklarsam?” vb. tarzında düşüncelere sahip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri