Şafii mezhebine göre şehvetle olsun veya olmasın gelen meniden dolayı gusül gerekmektedir. Meni geldikten sonra yapılan idrarla kalan meninin tamamı gelmektedir. Bu bakımdan vesveseye gerek yoktur. Gusülden sonra gelen beyaz sıvı mezi veya vedi olabilir.
Özetle, ağır bir şey taşımak, yüksek bir yerden düşmek, kayıtsız şartsız olarak elbise de onu görmek suretiyle meninin çıkması, şehvet ile olsun veya olmasın, mutat yolla çıksın veya çıkmasın -omurganın çıkması gibi mutat olmayan bir yol ile dahi olsa meninin çıkması- Şafiilere göre gusletmeyi icapettirir.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
"Guslü bozan her hal, abdesti de bozar. Ancak abdesti bozan her durum, guslü bozamaz." Özür sahibi kimseler gusül abdestini alırken, özürlerinden dolayı gelen akıntılar da guslü bozmaz.
Şehvetle gelen meni hariç, hiç biri guslü gerektirmez. Kadınlarda meni gelmesi daha zor olur. Meni gelmez de, mezi denen akıcı sıvı gelirse gusül gerekmez.
İlgili 19 soru bulundu
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Birinicisi: Mezi, şehvet arzusu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necis olup abdesti bozar. Fakat necaseti hafif olup avreti yıkamak ve elbiseye su püskürtmek yeterlidir.
Buna göre kadına (hanımına) şehvetle de olsa çıplak elle dokunman veya onu öpmen ve kucaklaman, bütün bunlar, abdesti bozmaz." (Muhammed b. Salih el-Useymîn; Müslüman Kadınlarla İlgili Fetvâlar; s: 20). Ancak bir kimse, hanımını öpmesi sonucunda penisinden mezî veya menî gelirse, abdesti bozulur.
Bu hususta –Şafii mezhebinde- bir ihtilaf yoktur."(bk. Nevevî, Mecmu, II/4). - Bütün bu açıklamalardan anladığımız kadarıyla, kadın organından çıkan bu -ıslaklık manasındaki- akıntı, vajinanın ön-iç kısmından geldiği için, bunu temiz olarak kabul etmek gerekir.
Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır. Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır. Uhu gibi yapışkan sıvı mezidir. Mezi normal namaz abdesti meni gusül gerektirir.
Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (menîsi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır."
Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz.
Hanefi Mezhebi'ne göre çıplak el ile avret mahalline dokunmak abdesti bozmaz. Ancak Şafii Mezhebi'ne göre tenasül uzvuna ve İmam Şafii'nin cedid (yeni) görüşlerine göre dübür halkasına elin iç kısmıyla dokunmak abdesti bozar.
Kadın kendi tenasül uzvuna dokunsa veya bir başkası kadının tenasül uzvuna dokunsa abdesti bozulur. Elin ve parmakların aralarıyla ve yan taraflarıyla dokunması bozmaz. Makadın halkasına dokunmak bozar. Dokunulan başkası ise bunun abdesti bozulmaz.
Abdest bozulması için abdesti bozan şeyler ile karşılaşmak gerekmektedir. Bunlar dışında bebek emzirmek veya bebeği emzirdikten sonra abdest bozulmamaktadır.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Cünüp bir Şafii, gusle niyet ederek denize girip çıksa, bu haliyle namaz kılabilir; çünkü gusülde vücut tek organ sayılır. 4- Gusülde, avret yerleri kapalı iken, kıbleye dönmek mekruh değildir.
Sürekli mezi gelmesinin ya da ihtilam olmanın bazı sebepleri vardır. Bu da fazla yemek, haramlara çok bakmak vb. nefsin hoşuna giden şeyleri yapmaktan kaynaklanır. Ayrıca bir rahatsızlığınız olabilir. Sahasında uzman bir doktora danışmanızı öneririz.
Mezi ve vedi bütün mezheplere göre necistir. (bk. el-Fıkhu'l-İslamî, 1/151-152) Meni ise, Hanefi mezhebine göre necis olmakla beraber, Şafi mezhebine göre necis değildir.
Zevkle gelen mezi de gusül gerektirmez mi? İdrarla gelen mezi abdest gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri