Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür.
Kapalı safra kesesi ameliyatı yaklaşık otuz yıldır tüm dünyada yaygın olarak uygulanan standartları oturmuş bir cerrahi işlemdir. Doğru zamanda, uygun teknik donanımla, tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında sonuç mükemmele yakındır. Hasta açısından ameliyat süreci oldukça konforludur.
Çok Yaşlı (>70y) veya çok genç (<16y) hastalarda ise ameliyat önerilmez. Özellikle 3-7mm boyutundaki taşların safra kanallarına düşüp tıkanma yapma riski olduğundan dolayı ameliyat edilmesinde yarar vardır aksi takdirde ciddi sorunlara yol açabilir (örneğin tıkanma sarılığı, pankreatit, kolanjit).
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Safra kesesi ameliyatından 1 gün sonra hasta taburcu edilebilir. Safra kesesi ameliyatı olan kişi ortalama olarak 1 hafta ya da 10 gün içerisinde normal rutinine dönebilmektedir.
Cerrah, operasyon sırasında gerekli hallerde fazla safra sıvısını kontrol altına almak için birkaç drenaj takabilir. Açık safra kesesi ameliyatı, 1-2 saat içinde tamamlanır ve hastalar 5-6 gün hastanede kalabilir. Tam iyileşme ise ortalama olarak 6 ila 8 hafta gibi bir sürede sağlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Laparoskopi ameliyatında öncelikli olarak hasta genel anestezi altında uyutulur. Yapılacak olan kapalı ameliyatın çeşidine göre hasta sırt üstü bacaklar açık ya da düz pozisyonda yatırılır. Hastaya idrar sondası takılır. Sonrasında hasta sterilizasyon sıvıları ile dezenfekte edilir.
safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.
Safra kesesi ameliyatı sonrası kişinin hem günlük hayattaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay büyük öneme sahiptir. Bu süreçte yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Taş tedavisinde ERCP yöntemi ameliyatsız çözüm
Safra kesesi alındıktan yıllar sonra da safra yolları içerisinde taş oluşumu gerçekleşebilir. ERCP yani safra taşlarının endoskopik tedavisi, safra yolundaki taşların ameliyatsız ve girişimsel olarak çıkarılması işlemidir.
Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır. Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Ameliyattan sonra birkaç saat sade sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Taşın safra kanalını birkaç saat süre ile tıkaması sonrasında bu bölgede enflamatuar (iltihabi) değişiklikler meydana gelir ve bu durum kolesistit olarak isimlendirilir. Eğer bu tabloya enfeksiyon da eklenirse hayatı tehdit edecek çok ciddi problemlere neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Safra kesesi taşlarında operasyona geç kalındığında şu sorunlar oluşabilir: Taşlar safra kesesinin çıkışını tıkayarak 'safra kesesi iltihabına' ve buna bağlı olarak hayati risk oluşturabilen safra kesesinin delinmesi ve safra kesesi çevresinde abselere yol açabilir.
Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar. Ameliyat olması gerektiği halde bunu erteleyen hastalarda tekrarlayan iltihap atakları yaşandıkca yapılacak ameliyatın zorluğu da artar.
anestezi ile yani hasta uyutularak yapılır. kesesi ameliyatları 15 ile 45 dakika arasında sürer. yapıldıktan sonra hasta iş hayatına geri dönebilir.
Genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, yağlı yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulantı gibi dispeptik yakınmaları olan, karın sağ üst tarafta karın ağrı olan, bu arada ultrasonografide safra kesesinde taş, çamur, iltihap saptanmış hastalara safra kesesi ameliyatı yapılmalıdır.
Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.
Safra kesesinin alınması, sindirim ve metabolik süreçleri etkileyerek yağ sindirimini zorlaştırabilir ve kilo artışına yol açabilir. Ayrıca, safra kesesi ameliyatından sonra diyet alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelebilir ve bu da kilo alımını etkileyebilir.
Safra kesesi alındıktan sonra bir depo organı ortadan kalktığı için karaciğerde yapılan safra ana safra kanalı vasıtasıyla tamamını on iki parmak bağırsağı dediğimiz gönderecek ve sindirimin taşla safra kesesinde taş varken oluşan rahatsızlıkların ortadan kalktıktan sonra tamamen normale dönmesini sağlayacaktır.
Sessiz zannedilen bu safra kesesi hastalığı kesenin delinmesiyle çok tehlikeli olan karın zarı iltihabına neden olabilir. Bu küçük taşların yol açtığı rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ayrıca safra kesesi kanserleri de daha çok taşları olan keselerde görülmektedir.
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Safra kesesi ameliyatları genelde sorunsuz ameliyatlar olarak bilinirler ve bu ameliyatlardan sonra hastalarda kaçak riski oldukça düşüktür. Son derece önemli ve ciddi ameliyatlar olan safra kesesi ameliyatlarından hastalar adına genelde olumlu yanıt alınır.
Safra kesesi atağı sıklıkla yemek yedikten sonra özellikle yağlı yemekten sonra meydana gelir. Belirtiler kalp krizi de dâhil olmak üzere diğer pek çok hastalığı taklit edebilir. Bu nedenle doğru tanı önemlidir. Safra taşları safra yollarına düşüp tıkanıklık yaparsa ciddi sorunlara neden olabilir.
Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, safra kesesi taşı ağrılarıyla kalp ağrılarının farklı yerde meydana gelebildiğini, fakat bu şikayetlerde mutlaka bir hekime başvurularak durumlarının kontrol altına alınmasının gerekli olduğunu belirtiyor.
Hastalar ameliyattan sonra uzun bir süre ağır kaldırmaktan ve yukarı uzanmaktan kaçınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri