Safra kesesi iltihabı kan tahlilinde belli olur mu? Yapılan kan tahlillerinde safra kesesi iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak iltihabın tam olarak yayıldığı bölgeleri görmek için ultrason gibi başka tanı koydurucu yöntemler uygulanabilir.
Safra kesesi ağrı ve şikayetlerinizde kandan AST,ALT,ALP,GGT,Total Bilirubin,Direkt Bilirubin ve Amilaz gibi pek çok test bakılır. Bu kan testlerinin her biri karaciğer içi-dışı safra yollarında veya pankreas kanalında ayrı bir noktadaki sorunu gösterir.
Sessiz şekilde ilerleyen safra kesesi taşlarını kan testi yaparak tespit etmek mümkün değildir. Bu taşlar yalnızca ultrason yapılarak fark edilebilmektedir. Ancak safra kanalına düşmüş veya safra kesesinde iltihaplanmaya sebep olan taşlar ise rutin kan testlerinden anlaşılabilir.
Safra Kesesi Taşlarında Tanı Nasıl Konur? Safra sistemi hastalıklarında doğru tanıya varabilmek için ayrıntılı tıbbi öykü ve fizik muayene yapılması gerekir. Ardından tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, bilirubin, amilaz ve idrar tahlili ve detaylı görüntüleme için batın ultrasonografisi (USG) yaptırılır.
Safra kesesi iltihabı hastalarında görülen bu belirtiler, kan değerlerine de bilirubin artışı (sarılık), savunma hücreleri olan lökositlerin artışı, iltihap değerinde (CRP) ve karaciğer fonksiyon testleri olan ALT ve AST değerlerinde ciddi artış olarak yansır.
İlgili 17 soru bulundu
Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Belirtileri
Karnın sağ üst veya orta kısmında şiddetli ve ani bir ağrı, sağ omuza veya sırta yayılan ağrı, dokunulduğunda karının üzerinde hissedilen hassasiyet, mide bulantısı, kusma, ateş, şişkinlik, sarı cilt ve gözler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Gerekli tedavinin uygulanamadığı durumlarda, hastada yeni safra darlıkları, sarılık, safra yollarında iltihap oluşması, karaciğer yetersizliği ve siroz gibi komplikasyonlar gelişebilir. Safra yolunda görülen daralma cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Safra kesesi iltihaplanması akut kolesistit olarak bilinir ve son derece ciddi bir sağlık sorunudur. Safra kesesi ile ilgili taş ya da benzeri sağlık sorunları yaşamakta olan kişilerin ziyaret etmesi gereken doktor ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır.
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin ardından safra kesesinin çıkarılması gerekir.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Fakat safra kesesinde taş olmayan hastalarda da iltihaplanma söz konusu olabilir. Akut kolesistit, genellikle ani başlayan karın ağrıları ile kendini gösterse de, bu semptomların görüldüğü farklı hastalıklar da bulunduğundan detaylı muayene ve ultrason görüntülemesi oldukça önemlidir.
Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur? Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
⇒ Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. ⇒ İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süregen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir.
Alkali bir sıvı olan safrayı, limon ile sağlıklı bir konuma getirebilirsiniz. Bunun için; 1 adet limonu bir bardağa sıkın ve içerisine bir tutam karbonat ilave edin. Karbonat ekledikten sonra bir kabarma meydana gelir. Kabarma söndükten sonra şiddetli ağrılarda günde 2 defa, hafif ağrılarda günde 1 defa içebilirsiniz.
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi
Genellikle safra kesesi iltihabının tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler ve sıvı tedavisi kullanılır.
Safra kesesinin taşlar ile tıkanması safra kesesi iltihabına yol açmaktadır. Safra kesesini tıkayan taşlar ödemlenmeye neden olur. Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer.
Özet olarak ana safra kanallarındaki taşlar ameliyatsız tedavi edilebilir, ancak kese içindeki taşlar için laparoskopik ya da açık cerrahi ameliyat ihtiyacı vardır.
Safra kesesi ile ilgili sorun yaşayanların hastanelerin genel cerrahi bölümüne/doktoruna başvurmaları gereklidir.
Safra kesesi taşlarının en sık yol açtığı şikayet; yemek yedikten yaklaşık yarım saat - bir saat sonra ani ortaya çıkan, karnın sağ üst kısmında olan ve sağ omuza vuran şiddetli ağrıdır. Genellikle iki saatten kısa sürer ve aniden sona erer. Ağrı olduğu sürede bulantı ve kusma da görülebilir.
Safra kesesi iltihaplanması olan kişilerde yaygın olarak; bulantı, kusma, mide veya baş ağrısı, iştahsızlık, ateş, baş dönmesi ve yorgunluk görülür. Bu ağrılar, karnın sağ üst tarafından sırta kadar vurabilir. Hastalarda bu bölgelerde, hassasiyet görülür.
Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir.
Safranın ince bağırsağa dökülmesini engelleyen safra kesesi hastalıkları varlığında yağların sindirimi zorlaşır ve kişide kabızlık, bağırsak tıkanıklığı, emilim bozukluğu gibi çeşitli sindirim problemleri görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri