Bir anda ortaya çıkabilen ve sebebi anlaşılmayan inatçı kaşıntılar vücudun bazı bölgelerinde bir alarm niteliği taşıyabiliyor.
2- Kaşıntı:
Genellikle safra yollarında bir tıkanmanın habercisidir. Bu durum karaciğerin tümörleri veya primer sklerozan kolanjit gibi karaciğer içi safra yollarında tıkanmaya bağlı olabileceği gibi ana safra kanalı ve döküldüğü bölgenin hastalıkarına da bağlı olarak gelişebilir.
Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hafif belirtiler ve şiddetli olabilecek belirtiler arasında şunlar vardır; kaşıntılı gözler, şişlik, kızarıklık, kurdeşen, mide bulantısı, kusma ve nefes almada zorluk, kaşıntı. Bu belirtiler bağışıklık sisteminizin verdiği cevaba bağlı olarak, alerjen tüketildikten dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkabilir.
Safra kesesi iltihabı, daha çok aniden başlayan karın ağrılarıyla kendini belli eder. Ayrıca, üşüme ve titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı, ciltte sararmalar da safra kesesi iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alır.
Safra kanalını tıkadıkları için sarılık, kaşıntı, kilo kaybı, halsizlik, gayta renginde açılma, idrarda koyulaşma şikayetleri oluşur.
Sonuç olarak da kandaki bilirubin düzeyinde artış meydana gelir. Safra yolu iltihabı hastalarda; açık renkli gaita (dışkı), koyu renkli idrar, bulantı, kusma, ishal, kaşıntı, ateş, kilo kaybı gibi belirtilerin oluşmasına yol açabilir.
Hastalığın en büyük sebebi safta kesesi taşlarıdır ancak bir bölüm hasta da düşük de olsa; taş olmadan da enfeksiyon gelişebilmektedir. Safranın bir diğer önemli rolü ise; yağların ve yağda eriyen vitaminlerini emilimini yapmasıdır. Bu organ, iltihaplandığı zaman şişerek, kırmızılaşır.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Kaşıntı: Karaciğer hastalıklarında kaşıntı önemli bir semptomdur.
Kaşıntı özellikle geceleri artar. Lezyonlar hastalığın süresi veya şiddetine bağlı olarak, yüzeyel ekskoriasyondan prurigo nodularise kadar değişebilir. Özellikle palmoplantar bölgede olmak üzere, kol ve bacakların dış yüzeyinde, karın ve kalçalarda da kaşıntı sıktır.
Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.
Bulantı ve Kusma: Safra kesesi kanseri olan kişilerde bulantı ve kusma sık görülebilir. İştahsızlık: İştah azalması ve kilo kaybı görülebilir. Şişkinlik: Göbek bölgesinde şişkinlik veya şişme hissi oluşabilir. Halsizlik ve yorgunluk: Safra kesesi kanseri olan kişilerde halsizlik ve yorgunluk hissi görülebilir.
Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur? Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.
Safra kesesi iltihabı kan tahlilinde belli olur mu? Yapılan kan tahlillerinde safra kesesi iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak iltihabın tam olarak yayıldığı bölgeleri görmek için ultrason gibi başka tanı koydurucu yöntemler uygulanabilir.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
İnatçı kaşıntılara dikkat
Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri