Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Belirtileri Karnın sağ üst veya orta kısmında şiddetli ve ani bir ağrı, sağ omuza veya sırta yayılan ağrı, dokunulduğunda karının üzerinde hissedilen hassasiyet, mide bulantısı, kusma, ateş, şişkinlik, sarı cilt ve gözler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer. Ancak en sık nedeni safra kesesi taşları olduğu için taşlar durduğu sürece enfeksiyon atakları tekrarlar.
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin ardından safra kesesinin çıkarılması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Safra Kesesi Taşlarında Tanı Nasıl Konur? Safra sistemi hastalıklarında doğru tanıya varabilmek için ayrıntılı tıbbi öykü ve fizik muayene yapılması gerekir. Ardından tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, bilirubin, amilaz ve idrar tahlili ve detaylı görüntüleme için batın ultrasonografisi (USG) yaptırılır.
Safra kesesi ağrı ve şikayetlerinizde kandan AST,ALT,ALP,GGT,Total Bilirubin,Direkt Bilirubin ve Amilaz gibi pek çok test bakılır. Bu kan testlerinin her biri karaciğer içi-dışı safra yollarında veya pankreas kanalında ayrı bir noktadaki sorunu gösterir.
Safra Kesesi İltihabı Komplikasyonları
Safra, safra kesesinde birikerek kolesistite neden olursa, bu safranın enfekte olması manasına gelir. Kolesistit tedavi edilemezse, safra kesesi dokusunun ölmesine sebep olabilir. Ve bu safra kesesinde yırtılmaya veya safra kesesinin patlamasına sebep olabilir.
Kolesistit çoğunlukla ani karın ve sırta vuran ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Fakat bu belirtiler birçok hastalıkta görüldüğü için belirtileri yaşayan kişilerin kısa sürede uzmana başvurarak muayene ve ultrason ile teşhisinin konulması gerekir. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Halk arasında safra kesesinin akut iltihabı olarak bilinen kolesistis ise; safra kesesinin taşlar nedeniyle tıkanarak, iltihaplanmasına denilmektedir. Safra kesesinde gelişen iltihaplanma nedeniyle ise kese duvarında ödem oluşarak, kalınlaşma meydana gelir.
Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir.
⇒ Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. ⇒ İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süregen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Safra kesesi iltihabı, daha çok aniden başlayan karın ağrılarıyla kendini belli eder. Ayrıca, üşüme ve titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı, ciltte sararmalar da safra kesesi iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alır.
Safra kesesi iltihaplanması akut kolesistit olarak bilinir ve son derece ciddi bir sağlık sorunudur. Safra kesesi ile ilgili taş ya da benzeri sağlık sorunları yaşamakta olan kişilerin ziyaret etmesi gereken doktor ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır.
Safra taşları dışında birtakım bakteriyel enfeksiyonlarda akut kolesistit oluşumuna sebeb olabilir. Tıp dilinde “kolesistit” olarak adlandırılan safra kesesi iltihabı, safra kesesinin taşlar nedeniyle tıkanması sonucunda oluşur.
Özet olarak ana safra kanallarındaki taşlar ameliyatsız tedavi edilebilir, ancak kese içindeki taşlar için laparoskopik ya da açık cerrahi ameliyat ihtiyacı vardır.
Safra kesesinin iltihapları da temel belirti ağrı ve birtakım yemek sonrası yemeklerden yaklaşık iki saat ila dört saat sonra ortaya çıkan sindirim problemleridir. Ağrının yanı sıra hazımsızlık, ekşime, sırta vuran bir takım şikayetler, şişkinlik, mideye miğdeden yeme borusuna gelen asidin varlığı ana belirtilerdir.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Tedavi edilmezse safra kesesinin delinmesi, enfeksiyonun kana yayılması gibi ciddi problemlere yol açabilir. Sarılık: Ana safra kanalının safra taşıyla tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bu komplikasyon tıkanma sarılığı olarak adlandırılır.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Safra kesesi ağrınız olduğunda sol tarafınıza yatmalısınız. Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri