Safra kesesi taşı olanlar aşağıdaki besinleri ve içerikleri yememeleri önerilir; Koyu çay ve kahve. Hazır meyve suyu. Kola ve alkollü içecek.
Günde 30-40 gram bitter çikolata ve 1 fincan kahve, safra kesesi taşı oluşma riskini azaltıyor.
Safra kesesi ağrınız olduğunda sol tarafınıza yatmalısınız. Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir.
Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir.
Serbestler: Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
İlgili 19 soru bulundu
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Mineralli sulardan sülfat içeriği yüksek olanların içimi, bağırsak hareketlerini artırıcı etki gösterdiğinden, kabızlığı önlemede olumlu sonuçlar verir. Safra kesesini çalıştırıcı ve safra yapımını artırıcı etkileri de sindirim sistemi üzerine olumlu etkilerinden biridir.
Safra kesesi ağrısına ve safra kesesi sağlığı için limon ve karbonat çok önemlidir. Safra kesesi için tam anlamı ile bu iki karışım bir alkali sıvı olarak bilinmektedir. Limon ve karbonat ile birlikte safra kesesi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yağlı yiyecekler yemek safra kesesini daralır ve safrayı serbest bırakır. Bu kese içinde bir safra taşı oluşabilir. Çoğu insanda semptom olmamasına rağmen, taş hareket ederse ve safra kesesinin mesaneden geçişini engellediğinde ağrıya ve hatta bir enfeksiyona neden olabilir.
Safra kesesinin taşlar ile tıkanması safra kesesi iltihabına yol açmaktadır. Safra kesesini tıkayan taşlar ödemlenmeye neden olur. Özellikle öğünlerden sonra karın bölgesinde sağ üst tarafta ve sırta vuran ağrı ile kendini gösterir. Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
- Türk kahvesi kalp ritmini olumsuz şekilde etkileyerek, kalp çarpıntılara neden olabilir. - Mide asitlerini artırarak, ülser gibi hastalıkları artırabilir. - Migreni tetikler ve baş ağrılarına neden olabilir. - Tansiyonu yükseltir.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Limonlu su safra kesesi taşından şikayetçi olanların elinden düşürmemesi gereken bir içecektir. İçme suyuna eklenen limon dilimleri safra kesesi taşının büyümesini ve vücuda zarar vermesini önlemektedir.
Düzenli olarak yoğurt suyu tüketimi ile böbrek ve safra taşına karşı önlem alınabilir.
Safra kesesi taşlarının ilaçla tedavisi veya kırılarak ortadan kaldırılması mümkün mü? Safra çamuru veya safra kesesi taşlarının ilaçla tedavisi mümkün değildir.
Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığına da faydalıdır. Kan damarı duvarlarının elastikiyetini artırmaya yardımcı olur. Kronik yorgunluğa iyi gelir. Safra kesesi taşı oluşumuna ve böbrek taşı oluşumuna karşı etkilidir.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Stres: Stres veya psikolojik stres safra kesesini etkileyebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.
Safra kesesi iltihabı belirtileri nelerdir? Safra kesesi iltihabı, daha çok aniden başlayan karın ağrılarıyla kendini belli eder. Ayrıca, üşüme ve titreme, karında şişlik, yüksek ateş, açık renkte dışkılama, mide bulantısı, ciltte sararmalar da safra kesesi iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alır.
Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Özellikle yağlı gıdaların sindiriminde önemli rol oynayan safra kesesinde taş oluşumunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Sindirim sisteminde ciddi sıkıntılar yaratabilen bu taşların tek tedavisi organın cerrahi yöntem ile alınmasıdır.
Zeytinyağındaki oleik asit, kardiyovasküler sisteminiz için harikalar yaratır. Bu içecek, romatoid artritin neden olduğu ağrı ve iltihaplanmayı azaltacaktır. Bunu içmek safra taşı oluşumunu önleyebilir ve durdurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri