Osmanlı Mutfağı'nda karabiberden sonra en yaygın olarak kullanılan safran o dönemde genellikle gül suyu ya da sirke içinde çözündürülürdü. Türk mutfağında özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran sütlü tatlılarda ve zerdede tercih edilir.
Safran baharatının pilavda kullanılması en yaygın kullanım şekillerinden biri. Safranlı pilav yapılırken safran tellerini sıcak suda bekletmek gerekir ki sarı rengini bekletildiği suya daha çok versin. Böylece pilavın rengi daha keskin bir sarı olacaktır.
Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer. İki yılda bir haziran ayının sonunda çiçekler kuruduktan sonra soğanların sökümü gerçekleştirilir. Sökülen soğanların yerine yenileri ekilir.
Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Taban suyu yüksek toprakları sevmez. Safran yetiştiriciliği yapılacak arazi genellikle bir yıl önceden nadasa bırakılır. Ertesi yıl ekim zamanına kadar pulluk, kazayağı ve tırmıkla dikime hazır hale getirilir.
Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır.Ortalama 20-25 cm.ye kadar boylanabilen safran bitkisi Ağustos Eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar.
İlgili 20 soru bulundu
Her bir safran soğanı 3. yılın sonunda 7-8 adet olmaktadır. 3. yılın sonunda söküm yaparak farklı alanlara dikim yapabilirsiniz. Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Orjinal Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 100 Bin Tl dir.
Dünyanın en değerli baharatlarından safranın kilosu, 80 bin liraya ulaştı. Yaklaşık 450 bin dalının ve 150 bin çiçeğinin 1 kilo ettiği değerli baharat, gram ile satılıyor.
Yapılan bilimsel çalışmalarda safranın sulu çözeltisinin cinsel gücü artırıcı etkisi bulunduğu ve bu etkinin krosinlerden kaynaklandığı bildirilmektedir. Yapılan yorumlarda bu maddenin spermlerde oksidatif hasarı önlediği, bu suretle sperm kalitesini artırdığı ifade edilmektedir.
1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Gübreyi kullandığımız da hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz.
Safran soğanı tohumu kiloluk ya da adet halinde satışa sunulduğu için saksıda yetiştirecekseniz 5 ya da 10 adet tarlada yetiştirecekseniz ise kiloluk alım yapabilirsiniz.
Safran bitkisi yetişmeden önce dikkatli bir bakım ister. Toprağı çok aşırı sulu yapmadan ve toprağı kurutmadan normal bir sulama yapılmalıdır. Bunun için toprak elle kontrol edilebilir. Kurumuş olan toprağı sulama ile canlandırabilirsiniz.
Safranınızı Sıcak Suda Islatarak Test Edin. Birkaç ipliği sıcak suya koymak, safranınızı test etmenin en iyi yoludur. Sahte safran, maddeden kırmızı boya sızdıkça renginden hızla vazgeçecek ve iplikler genellikle parçalanacaktır.
Safranı cam kavanozda, serin, direkt ışık almayan ve kuru bir ortamda 18 aya kadar saklayabilirsiniz. Elbette 18 aydan daha fazla da saklanabilir ancak zaman içinde gücünü kaybedecektir.
Özellikle Türk ve İran mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharat olarak bilinir. Tel safran, kullanımı oldukça basit ve pratiktir. Öncelikle, tel safran birkaç damla suda eritilir ve sonra yemeğe eklenir. Ayrıca, çorba ve pilav gibi yemeklerde de kullanılabilir.
Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır.
Safran çayının, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Astım hastalarının üzerinde alerjik etki yaratabildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Bu işe gönül vermişseniz ve tarıma olan ilginiz yoğunsa; safran yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş. 1 gram safran neredeyse 50 TL civarındadır. Bu rakamı koca bir dönüm araziye göre hesapladığınızda, safran yetiştirerek hayal ettiğiniz ekonomik kazancı yakalayabilirsiniz.
Safran En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Güçlü bir antioksidan olan safran Türkiye genelinde en çok Safranbolu bölgesinde yetişmektedir. Ruh sağlığına da iyi gelen bu bitki ilaç sanayinde yoğun bir şekilde kullanılır. Dünya genelinde Fransa ve İtalya'da en iyi safranlar yetişmektedir.
Safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer.
Belki de bunun sebebi şudur ki; safranın koku ve rengi ağır süs ve ziynetlerden sayıldığı için ve kadir gecesinin de dua ve yakarış gecesi olduğundan dolayı, safran sürmek bu geceyle uyuşmamakta ve Allah'ın özel inayet ve lütfüne engel olmaktadır.
Hint Safranı olarak da bilinen zerdeçal, Pakistan, Çin, Hindistan, İspanya, İtalya ve Türkiye'de Safranbolu'da yetişir. Dünya'nın en pahalı bitkileri arasında yer alır. Asya'da doğal ilaç, Batı'da ise baharat olarak kullanımı yaygındır.
Keşmir safranı en iyi ve en pahalı safran olrak bilinir. İlk olarak Yunanistan'da üretilen safranın Keşmir'deki geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Safran tarlaların turistler için de bir çekim merkezi.
Safran iran 2 gr 304 mg - 1,143.56 TL + KDV.
Solunum yolunu rahatlatan, öksürüğü kesen bir özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığı dönemlerinde ateş düşürücü olarak rol alır. Eğer astım hastası iseniz, hayatınızda safrana yer açabilirsiniz. Kuru öksürüklerle mücadele ediyorsanız, safran doğal ilaçlardan biri olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri