Safranbolu mutfağına özgü peruhi, yaprak sarması, yöresel iskender, ve bükme pidesi en çok sipariş edilen yemekler arasında. Tatlı olarak safranlı zerde de elbette bu mekanda aslına uygun tarifle hazırlanıyor.
Safranbolu Yemekleri: Çok zengin bir yemek kültürü vardır. Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.
Safranbolu'nun en meşhur yöresel lezzetleri ise peruhi, göbü, haluşka (malak), Rum mantısı, tereyağlı uzun pakla fasulye, safran baharatı, safranlı pilav, Şehzade pilavı, etli keşkek, bükme otlu pide, kuyu kebabı, safranlı zerde, banduma, cevizli yayım, keş (erişte), cimitli-cimitsiz simit (cimit susam), su simidi, ...
Karadeniz kıyılarını, Batı, Kuzey ve Orta Anadolu'ya bağlayan yol üzerinde yer alan Karabük iline bağlı olan Safranbolu; birbirinden güzel ahşap evleri ve çevresindeki cami, han, hamam, çeşme, türbe, lonca çarşıları gibi tarihi eserleri, günümüze değin kent ölçeğinde korunmasıyla ünlenmiş tarihi bir ilçedir.
İlgili 29 soru bulundu
Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne ilk giren değerlerinden biri olan Safranbolu, 1994 yılından beri bu listede yer almaktadır. Dünyanın en pahalı baharatlarından olan ve yerleşime de ismini veren safranın en kalitelisi Safranbolu'da yetişmektedir.
Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün yünümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.
Kaç Günde Gezilir; Safranbolu'yu 1-2 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Kış aylarında çok soğuk ve karlı, yaz aylarında ise kalabalık olduğu için, Safranbolu'yu ilkbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Safranbolu´da selamlık ve harem olarak ikiye bölünmüş böyle evler vardır. Hacı Memişler Bağ evinde ve Kaymakamlar Evinde harem ve selamlık girişleri değişik katta iki ayrı sokaktan sağlanmıştır. Aile yaşantısını tedirgin etmeden kolay ulaşılabilen bir odası da selamlık olarak kullanılır.
İlçemize adını veren bitki Safran uzun yıılar boyunca gıda, tekstil ve ilaç sanayinde yoğun olarak kullanılmıştı. Yetiştirildiği bölgelere ve iklim türlerine göre kalitesi farklılaşmakta olup, en kaliteli Safran yöremizde yetişmekte ve talep görmektedir.
Safranbolu'da Yürüyerek Gezilecek Yerler. Safrabolu eski şehir merkezinde görülecek yerlerin hepsi yürüme mesafesinde. Ancak şehrin inişli çıkışlı, yokuşlu olduğunu hatırlatmak isterim. Ve siz siz olun sakın tabanı ince bir ayakkabı giymeyin, yollar taş döşeli olduğu için ince taban yürürken sizi çok zorlayacaktır.
Karadeniz ve karasal iklimin etkisinde olan Safranbolu, yazları oldukça kuraktır. Yazları sıcaklık 20 derece üstünde olup, en fazla yağış ise kışın düşmektedir. Kısaca ocak ve şubat oldukça sert geçer, temmuz ve ağustos ise yazın en sıcak aylarıdır. Nitekim bizim tercihimiz ilk gidişimiz de ağustos sonu olmuştu.
Safranbolu en zengin olduğu zaman Osmanlı Devleti zamanıdır çünkü 17. yy da İstanbul-Sinop kervan yolunun önemli bir konaklama merkezi haline gelmiştir. Bu yüzden Safranbolu'da Cinci Hanı yapılmıştır.
Safranbolu ülkemizin Karabük iline bağlı en büyük ilçesi olan ve tarihi evleri olması yönüyle tanımaktadır. Safranbolu evleri ile Osmanlı mimarisini tanımak mümkündür.
Safranbolu'nun gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında ise; Jack's Bar, Zalifre Bar, Dublaj Performance Hall Club, Arasna Cafe & Bar, Aquarius Cafe & Bar, Adalar Cafe, Safranbolu Cafe Antique, Kahvehan Safranbolu ve Henry Jones Safranbolu yer almaktadır.
Safranbolu, 1927 yılında Zonguldak Vilayeti'ne bağlanmıştır. Safranbolu'ya bağlı bulunan Ulus Bucağı 1945'de, Eflani ve Karabük Bucakları 1953'de Safranbolu'dan ayrılarak ilçe haline getirilmiştir.
İstanbul - Safranbolu arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 6 saat 30 dakika sürmektedir.
Soğuk mevsim 3,3 ay uzunluğundadır ve 1 Aralık tarihinde başlayıp 12 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 10°C altındadır. Safranbolu bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -2°C iken yüksek sıcaklık 6°C düzeyindedir.
Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Safranbolu, il merkezinden 8 km ve denizden 65 km içerdedir.
Türk kentsel tarihinin bozulmamış bir örneği olan bu şehir, geleneksel şehir dokusu, ahşap yığma evleri ve anıtsal yapılarıyla bütünü sit ilan edilmiş ender kentlerden biri olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.
Safranbolu evleri, Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu bölgenin genel adıdır. UNESCO tarafından 17.12.1994'te Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
Safranbolu Evlerini Osmanlı Devletinde 17 yüzyıldan 19 yüzyıla kadar bölgede yaşamış bilhassa varlıklı o yürede yaşan Türkler tarafından yapılmıştır. Türk mimari özellikleri sonuna kadar yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri