Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
İslam dininin bir gerekliliği olarak taharetin sol el ile alınması tavsiye edilir. Fakat eğer sol elinizde taharet almanızı engelleyecek özel bir durum varsa tahareti sağ elinizle de alabilirsiniz.
-Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı.
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...
Taharet alırken her zaman dikkat etmeniz gereken ilk husus, temizliği önden arkaya doğru yapmanız gerektiği. Bu işlem uygulanırken kesinlikle eller doğrudan cilde temas etmemeli, işlem kuru ve temiz bir peçete yardımıyla yapılmalı. Ardından taharet musluğu açılmalı ve bölge sadece fışkıran su yardımıyla temizlenmeli.
İlgili 43 soru bulundu
Klozet kültürü ilahiyatçı ve modernist kültürüdür. Mendille temizlendim demek su varken caiz olmaz. Tuvaletten sonra ihtiyaca göre kadın ve erkeklerin avretlerini suyla temizlemeleri ayrıca istinca ve istibra etmeleri temizlik adabındandır.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Bir bireyin ilk olarak bedeninde bulunan pis sayılabilecek her şey den arınması gerekmektedir. Necasetten taharet ve hadesten taharet şartları yerine getirilmediği vakit namaza yaklaşılması mümkün olmaz. Bu şartları yerine getirmeden namaz kılma çabası gösteren bireylerin yapmış oldukları işe ibadet hükmü taşımaz.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
5-tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra taharetlenme de silme işlemini önden arkaya doğru yapınız,yani vajinadan makata doğru yapınız.ters yönde yapılırsa makat bölgesinde bulunan mikropların vajinaya bulaşmasına neden olur.
13- Taharetlendikten sonra, bezle kurulanmalı. Bez yoksa tuvalet kâğıdıyla da kurulanmak caiz olur. Bu kâğıtlar o maksatla imal edilmiştir. Başka kâğıtları kullanmak mekruh olur.
(Mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehaptır. Bunlara Sünen-i zevaid denir. Tekili Sünnet-i zaidedir. Ayakkabı, gömlek giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır.
ABDESTİN ALINIŞI
Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür, Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır. Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır.
Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her Müslümanın vazifesidir.
Tuvalete Peçete Atmak
Peçete kullanım alanı ve yapısı gereği tuvalet kağıtları gibi kolayca eriyen maddeler değildir. Tek bir peçete dahi 10 yaprak tuvalet kağıdına eş değer olabiliyor. Bu nedenle tuvalete peçete atmak gibi bir gaflete düşmemek gerekir.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Makat bölge temizliğinde ilaçlı, parfümlü ve deodorantlı ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir.
Su bulunamaması durumunda hadesten taharet için teyemmüm uygulanır. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu nedenle taharet Müslümanlar için zorunlu (farz, vacib) temizlenme edimidir.
Kullanımın yasak olması içine bulaşan necasetten dolayıdır. Ama suyun kendisi temizdir.
İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
74- Kadın için idrar yaptıktan sonra istibra yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri