Sütür (Fransızcada "souture": "dikiş" sözcüğünün türkçede okunuşundan) veya dikiş; tıbbi yöntemlerde herhangi bir şekilde bozulmuş deri ve damar gibi dokuların bütünlüğünün sağlanması ve iyileşmenin hızlanması amacıyla yapılan işlem.
Cerrahi ipliklere tıp dilinde sütür (sutur) adı verilir. Cerrahi iplik kullanılarak yapılan dikiş veya bağlama işlemine ise dikiş atma denilir.
Kullanılan dikiş malzemesi ikiş çeşittir: zamanla kendiliğinden eriyenler; yaşam boyunca varlığını koruyan maddeler. Birinci grupta katgüt, ikinci grupta da naylon, ipek ve tel yer alır.
Dikiş alma işlemi ise, yara iyileştikten sonra, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesine denir. Yaralanma veya ameliyat gibi durumlarından sonra atılan cerrahi dikişlerin yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir.
Emilebilir sütürler, vücutta enzimatik veya hidroliz reaksiyonlarıyla degrade olan (eriyen) gerilim kuvvetlerini zaman içerisinde kaybeden dikişlerdir. Geleneksel olarak derin dokularda kullanılsa da, pediyatrik vakalarda cilt kapatımı için de tercih edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Erimeyen dikişler ameliyattan 5-6 gün sonra doktorunuz tarafından alınır. Eriyen dikişlerin ne tamamen kaybolacağı ise kullanılan dikişin çeşidine (kalınlığına, malzemesine) bağlıdır. 3 ayda düşebilen dikişler olabildiği gibi 2 haftada eriyebilenler de vardır.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
İyileşme süreci genellikle 2 ila 4 hafta arasında tamamlanır. Dikişlerin iyileşmesi için hijyen kurallarına uygun bakım önemlidir.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Kör dikiş, herhangi bir dikiş makinesi veya iğne kullanmadan kumağın kenarlarını birleştirmek için kullanılan bir dikiş yöntemidir. Bu yöntemde, dikişin dışarıdan görünmemesi amaçlanır ve kumaşın kenarları birbirine sinsice tutturulur. Kör dikiş, gizli dikiş veya el dikişi olarak da adlandırılabilir.
Dikişlerin alınması hekiminiz veya ona danışarak yönlendirileceğiniz diğer bir sağlık çalışanı tarafından alınabilir.
Ameliyat sonrası dikişlerin ne zaman alınacağı, ameliyatın türüne, yerine ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, basit bir ameliyat sonrası dikişlerin 7 ila 14 gün içinde alınması yaygındır. Ancak bazı durumlarda, dikişlerin alınması daha erken veya daha geç olabilir.
Herhangi bir nedenle ciltte bir kesi veya yaralanma olduğunda cildin bütünlüğü bozulur. Bu kesilerin cerrahi tedavisinde yara kenarlarını doğru şekilde karşı karşıya getirmek ve o pozisyonda sabit tutmak amacıyla dikiş atılır. Bir kesinin en iyi şekilde iyileşebilmesi için halen dikiş en doğru ve etkin yöntemdir.
Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir. Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.
Kanama, işlem yapılan bölgenin iyileşmesi için vucudun savunma biçimidir. Bu sayede iyileşme olur. Fakat aktif kanayan bir damar var ise bu mutlaka durdurulmalıdır aksi taktirde ortamda bulunan fazla kan bu sefer iyileşme dönemi uzatır.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Ameliyat sonrası kesi yapılan bölgede yara iyileşmesi tam olarak 12. ayda tamamlanır. Atılan dikişler 10. günde erir.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Dikişlerde meydana gelen zedelenmeler sonucunda vücutta oluşacak enfeksiyon vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesine neden olabilir. Doğum sonrası süreçte birkaç hafta hafif kanama olması normaldir. İyileşme devam ettikçe kanama azalır. Doğum sonrası dikişlerde zedelenme olması kanama miktarını arttırır.
Emilebilir dikişlerin veya eriyen dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Dikiş Atılan Yerin İyileşme Süresi Nedir? Dikiş atılan bölgenin büyüklüğüne ve yaranın şekline göre değişmekle beraber ortalama iyileşme süreleri; yüz bölgesi için 5 gün, el ve ayaklar için 10 gün, geri kalan bölgeler içinse ortalama 9 gün civarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri