Sağa Tehlikeli Viraj Levhası T-1a: İleride sağa dönemeçli bir yol kesimine yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur.
Sağa Tehlikeli Devamlı Virajlar Levhası T-2a: Görüldüğünde; ileride ilki sağa birbirini izleyen tehlikeli virajlar olduğunu bildirir. Hız azaltılır. Diğer levhalarla belirtilen yasaklamalara uyulur. Sağa Tehlikeli Devamlı Virajlar Levhası T-2a bir tehlike uyarı işaretidir.
Tehlikeli Viraj Yön Levhası T-33b, görüşü artırmak ve sürücülere daha iyi kılavuzluk sağlamak amacı ile güvenli seyir olasılığı bulunmayan keskin virajlarda, tehlikeli viraj işaret levhalarından sonra kullanılır. Tehlikeli Viraj Yön Levhası T-33b bir tehlike uyarı işaretidir.
Sağa Tehlikeli Devamlı Virajlar Levhası T-2a bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
İlgili 20 soru bulundu
Tehlike Uyarı İşaretleri
Trafik levhalarının anlamı sadece üzerindeki simgelerden değil aynı zamanda renginden ve şeklinden de gelmektedir. Tehlike uyarı işaretlerinin büyük çoğunluğu kırmızı çerçeveye sahip üçgen şeklindedir. Tehlike uyarı işaretleri T koduna sahip işaretlerdir.
Kasisli Yol: İleride hendek, tümsek gibi yol durumu vardır, hız azaltılır.
Sağa Tehlikeli Viraj İşareti Levhası T-1a: İleride sağa dönemeçli bir yol kesimine yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur. Sağa Tehlikeli Viraj Levhası T-1a bir tehlike uyarı işaretidir.
En son olarak yuvarlak boş levha ne anlama gelir sorusunu yanıtlayalım. Yuvarlak boş levha, taşıtlar için trafiğe kapalı yol anlamına gelir. Yani yolun iki yönlü de trafiğe kapalı olduğunu bildirir.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
Viraja yüksek hızlarla girmediğinizde, düz ve kuru bir yolda fren yapmak çok fazla sorun oluşturmayabilir. Virajdan çıkarken araç dengesini koruyabilmek için hafifçe hızlanmak iyi bir fikir olacaktır. “Yavaş gir, hızlı çık” kuralı olarak bilinen bu tekniği uygularken aynalarınızı kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Araç viraja hızlı bir şekilde girdiğinde arka taraf savrulabilir. Zeminin kaygan olması durumunda da savrulma meydana gelebilir. Zeminin kaygan olmasının sebebi kar ya da yağmur yağışına bağlı olabileceği gibi mocorlı yollarda da kayma tehlikesi bulunur. Dolayısıyla viraja girerken hız düşürmek gerekir.
Tehlikeli Viraj Yön İşareti: Görüşü artırmak ve sürücülere daha iyi kılavuzluk sağlamak amacı ile güvenli seyir olasılığı bulunmayan keskin virajlarda, tehlikeli viraj işaret levhalarından sonra kullanılır.
Yorum Yap. Sadece 1 numaralı trafik işareti bir sonraki kavşakta size öncelik verir. 2 no'lu trafik işareti ise öncelikli yolun sonunu belirtir ve 3 no'lu trafik işareti daralan yolda öncelik hakkını düzenler.
Hız sınırının değişiklik gösterdiği yollarda kullanılır. Eğer hız sınırı uzun bir yol boyunca geçerliyse 10 km'de bir levha tekrar edilir. Yandaki işaret azami hız sınırının 50 olduğunu bildirir. Azami demek en yüksek demektir.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
Yorum Yap. Döner kavşağa girerken, girişler hep sağ taraftan yapıldığı için sinyal vermenize gerek yok. Ancak döner kavşaktan çıkarken, diğer sürücülerin döner kavşağa girişini kolaylaştırmak için sinyal vermek zorundasınız.
Hız Sınırlaması Sonu Levhası TT-33, daha önce uygulanmış olan hız kısıtlamasının sona erdiğini bildirir. Bu levhadan sonra yolun durumuna uygun yasal hız limitinin geçerli olduğu anlaşılır.
Bu trafik işareti, araç sürücülerini karayolunun yakın bir zamanda daralacağı konusunda uyarır. Karşıdan gelecek trafik ile karşılaşabilir ve şu şekilde davranmalısınız: Hızınızı azaltın ve sollama yapmaktan kaçının. Daralan kısımdan önce durmanız sadece karşıdan gelen bir araç daralmış yola girmişse gereklidir.
Kasis yollarda araçların aşırı hız yapmalarını engelleyen bir önlemdir. Eğitim kurumları, sağlık kuruluşları gibi yoğun yaya ve araç trafiğinin olduğu alanlarda, yüksek hızda seyir halinde olan araçların hızını düşürmek için kullanılmaktadır.
Kasisli Yol Levhası T-7 bir tehlike uyarı işaretidir. Kırmızı üçgen içerisinde siyah simge şeklindedir. Karayolları Genel Müdürlüğü levha standardında 60, 75 ve 90 cm eşkenar üçgen ölçülerindedir.
Tek Yönlü Yol İşareti: Yolun ok yönünde tek yönlü olduğunu bildirir. Tek Yönlü Yol Levhası: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır. 1,5 mm Galvaniz Sac'dan üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri