Anneler her zaman sütlerini ısıtacaksa, sıcak suyla karıştırarak ılık bir sıcaklığa getirmelidir. Ilık sıcaklıkta olan sütler bebeğe herhangi bir zarar vermez.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir. Daha fazla kalırsa mikroorganizmalar oluşur ve çoğalır. Bu amaçla soğuk tutan termoslar kullanabilirsiniz. Eğer termosunuz yoksa ve yaz aylarında iseniz biberonu buzdolabında soğutulmuş ıslak havluya sarıp 2 saat içinde bebeğinize içirebilirsiniz.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
İlgili 40 soru bulundu
Dondurulduktan sonra çözünen anne sütü buzdolabında 24 saat, oda sıcaklığında 4-8 saat kalabilir. Isıtıldıktan sonra anne sütü 1-2 saat içerisinde tüketilmelidir.
Eğer anne sütü oda sıcaklığında beklediyse, bebeğe direkt olarak verebilirsiniz. Buzdolabında bekletilen anne sütünü sıcak suyun altına tutarak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır. Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Yine fazla miktarda sütü olan anneler yada süt boşalma refleksi hızlı olan annelerde de gaz problemi olabilir fazla sütü olan annelerde süt şekerinin fazla olduğu ilk süt yutulduğu zaman bebeklerde süt şekeri dediğimiz laktozun fazla olmasının etkisiyle daha fazla gaz yeşil renkli patlayıcı tarzda bol gazlı bir kaka ...
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Anne sütünü ısıtmak, pek çok bebek hafif soğuk sütten rahatsız olmasa da sütün vücut ve oda sıcaklığı arasında bir noktaya kadar ısıtılması anlamında gelir. Süt ısıtmanın en kolay ve güvenli yolu, biberon ısıtıcı kullanmaktır.
Sağılmış anne sütü BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir.
Anne sütü sağıldıktan sonra hemen bebeğe verilmek zorunda değil. Zaten süt sağma makineleri ve süt sağma pompaları, annenin bebeğin yanında olamadığı zamanlarda da sütünü sağabilmesi için. Sağılan sütü temiz ve güvenli bir şekilde saklamak ve gerektiğinde ısıtarak bebeğe vermek gerekir.
Buzdolabından çıkardığınız sütü bebeğe vermeden önce direkt ısıtmayın. Ilık su içine yerleştirdiğiniz bir kabın içine koyarak yani Ben Mari usulü ısıtın . Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga kullanmayı önermiyoruz.
Süt sıcak olmamalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Bilek içini yakmayacak sıcaklık bebek için uygundur.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri