Sağlık meslek liselerinden mezun olan ve hemşirelik bölümü okumak isteyen öğrenciler ek puan olanağı ile üniversite sınava giren diğer öğrencilere göre daha avantajlıdırlar.
Ek puan ile sadece 2 yıllık bölümler (önlisans) tercih edilebilir. POLAT Kısaca 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirmede Sınavsız Geçiş uygulaması yerine EK PUAN uygulaması getirildi. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların TYT sınavında 150 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir. Kendi bölümü dışında 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüme gitmek istediğinde sadece okul puanı sınav puanına eklenecektir.
Meslek ve imam hatip liseli adaylara yönelik ve sadece TYT puanlarında ve sadece öğretim gördükleri alanlarla (ya da alan ve dal) ile ilgili 2 yıllık önlisans programları tercihlerinde kullanılmak üzere ek puan verilmektedir.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme, meslek lise mezunları için geçerlidir. Sonuç hesaplamada öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercih yapması durumunda elde edeceği puandır. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir Üniversite bölümü seçmesi halinde devreye girebilmektedir.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Meslek liseliye 'ek puan' geri geliyor! Tasarı yasalaştığında sınavsız geçiş hakkını kaybeden meslek liseli ek puan hakkını geri kazanmış olacak.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır. OBP puanının 0.12'lik kısmı öğrencinin girmiş olduğu sınavın ham puanına eklenir. Bu şekilde de öğrencilerin üniversite yerleştirme puanları belirlenmiş olur.
Sağlık meslek liseleri, çok talep gördüğü için; yüksek puanlı liselerdir. Çok iyi bir sağlık meslek lisesinde eğitim görmek isteyen adayın, LGS'den en az 450 puan alması ve %2'lik dilime girmesi gerekir.
Ek puanlı yerleştirme puan hesaplaması şu şekilde yapılır: Diploma puanı x 5 x 0,12 bu tüm ortaöğretim mezunları için ortak hesaplanan ek puandır. Meslek ve teknik ortaöğretimden mezun olan adaylar için ayrıca hesaplanan ek puan şu şekildedir: Diploma notu x 5 x 0,06.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Sağlık meslek liselerinden mezun olan ve hemşirelik bölümü okumak isteyen öğrenciler ek puan olanağı ile üniversite sınava giren diğer öğrencilere göre daha avantajlıdırlar.
Açıklamada, "bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı, Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir." bilgisi verildi.
Adaylar 2023- YKS Ek yerleştirme tercihlerini 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasından https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri gerçekleştirebileceklerdir.
Adaylar, 2022-YKS ek yerleştirme tercihlerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacak. Tercih işlemleri, 13 Eylül 2022 saat 23.59'da sona erecek.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Okuldaki notların yüksek olması, ortaöğretim başarı puanını artırmanın tek yolu. Dolayısıyla öğrencilerin sınava hazırlanırken okul başarılarını da düşürmemeleri gerekiyor. Öğrencinin diploma notu, ortaöğretim başarı puanını etkiliyor.
Hem devlet bünyesinde hem de özel okul olarak faaliyet gösteren sağlık meslek liselerin sınav ile öğrenci alır. Sağlık meslek liselerine yazılan öğrenciler dört senelik bir eğitim alırlar ve aldıkları bu eğitim sağlık alanında olur.
Aynı zamanda sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler de ek bir puan alarak alanları ile ilgili çeşitli bölümlerde ön lisans ya da lisans eğitimi alabiliyorlar. Hemşire Yardımcılığı dallarından birini seçmeleri gerekir.
Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Sağlık meslek liseleri mesleki beceri ve istihdamın yanı sıra, kendini bilen, ailesi ve çevresine faydalı, bilinçli gençleri topluma kazandırır.
Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri