Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
''Aile hekimliğinin geniş kliniği içinde cilt hastalıklarının ayrı bir yeri vardır. Birçok vaka, daha ikinci ve üçüncü basamaklara gitmeden birinci basamakta çözülebilir.
Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Bir aile hekimi ayrıca akneyi teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Gerekirse hastaları dermatoloğa yönlendirebilirler. Antibiyotikler veya kremler gibi ilaçları reçete edebilir ve kişisel bakım konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.
Alerjik nezle tedavisi başta alerji uzmanları olmak üzere pratisyen hekimler, aile hekimleri pediatri uzmanları, dahiliyeciler, göğüs hastalıkları uzmanları ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Neden cildiyeye gidilmelidir? Sedef hastalığı, akne problemi, egzama, mantar, yanık, sivilce, saçlı deride kepeklenme gibi problemler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka cildiyeye gidilmelidir.
Bir aile hekimi (PCP), egzama için tıbbi bakım arayan kişiler için genellikle ilk temas noktasıdır. Bir PCP, hafif ila orta dereceli egzama vakalarını teşhis edip tedavi edebilir ve gerekirse uzmanlara sevk sağlayabilir.
Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir. Bu bilim dalında insan vücudu için son derece hayati bir organ olan derinin her türden rahatsızlığı incelenmekte ve tedavi edilmektedir.
Ücretsiz olan evde sağlık hizmetinden yararlananların, ilaç yazdırmak için aile hekimlerine gitmelerine de gerek kalmıyor. İhtiyaç duyanlar, Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezine "444 38 33" numaralı hat üzerinden ulaşılabiliyor.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
Dermatoloji tanı ünitemizde, alerji testi, gıda tolerans testi, vitiligo ve frengi gibi yaygın hastalıklar için birçok test yapılmaktadır.
Cilt, soluk mu, kızarık mı, kuru mu, yağlı mı, sivilceli mi, hassas mı, allerjik mi, kuru ama sivilceli mi, güneş ışınlarından ne kadar etkilenmiş, nemli mi, kırışık mı, kılcal damarlı mı, ben'li, güneş lekeli (lentigo), melasmalı (bölgesel lekeler) mı, tüm bu unsurların tamamına bakılarak değerlendirilir.
Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
Gravitasyonel egzama:
Gravitasyonel egzama bacaklarda varis ve düzensiz kan dolaşımı sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle çok fazla ayakta durmak zorunda kalan kişilerde ve ileri yaşta olan kişilerde görülür.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Dermatolog, deri hastalıkları uzmanıdır. Dermatoloji yani halk arasında yaygın bilinen adıyla cildiye hekimlerine verilen isimdir.
Kurdeşeniniz varsa, aile hekiminizi (PCP) ziyaret ederek başlamalısınız. Bir PCP, hafif kurdeşen vakalarını teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Belirtilerinizi soracaklar, cildinizi inceleyecekler ve kaşıntı ve şişliği gidermek için reçetesiz satılan antihistaminikler önerebilirler.
Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri