Kan şekeri ve insülin direncinin tespit edilmesi için kullanılan insülin testinin uygulaması tüm özle ve devlet hastanelerinde yapılır.
İnsülin direncini ölçtürmek için hastanelerin Endokronoloji bölümüne başvurmak gereklidir.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
Metabolizma uzmanları ise metabolik hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibi konusunda uzmanlaşmıştır ve insülin direnci tedavisinde de yardımcı olabilirler. İnsülin direnci ile mücadele etmek için diyetisyenler, egzersiz fizyoterapistleri ve psikologlar da tedavi ekibinde yer alabilir.
İnsülin Açlık Kan Testi Nasıl Yapılır? Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde insülin düzeyi ölçülerek yapılır. 12 saat aç olamanız gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
İnsülin direncinin tanısı için açken yapılan kan şekeri ve insülin testi belirleyicidir. Gerekli durumlarda “Şeker yükleme testi” ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilir.
İnsülin direnci olup olmadığını anlamak için çeşitli kan testleri yaptırılmalıdır. Öncelikle, açken yapılan testte, kan şekeri ve insülin ölçümü yapılır. Normalde bir kişinin açlık kan şekerinin 100'ün altında olması gerekir.
İnsülin direnci Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) hastalığının öncüsü olan bir klinik tablodur. Şeker hastalığı riski her geçen yıl daha da yükselmektedir. 5-10 yıl içinde Tip 2 diyabet görülme sıklığı artmıştır. İnsülin direnci Tip 2 diyabet dışında şu hastalıklara neden olabilir; Yüksek tansiyon.
İnsülin direnci belirtilerini fark eder etmez mutlaka bir endokrinoloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) uzmanına başvurulmak gerekmektedir.
Bu ölçümler sonucunda, bireyin insülin direnci için potansiyel taşıması durumunda kan testleri yapılacaktır. Bu kan testlerin arasında açlık plazma glukoz testi, oral glukoz tolerans testi ve hemoglobin A1c testi bulunur.
GÜNDE 8 BARDAK SU İÇMENİZ ŞART
İnsülin direnciyle mücadelede sağlıklı bir şekilde kilo vererek ideal kiloya ulaşmanız çok önemli. Metabolizmanızı hızlandırmak için her gün en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3).
Hastanın rutin kontrolleri sırasında yaptırdığı testler, testin yapıldığı sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre farklılık gösterebilir. Ancak aksi bir durum yok ise devlet hastanelerde hastanın insülin testi ücretlerini sağlık güvencesi karşılasa da özel kurumlarda bu test ücrete tabiidir.
Açlık kan şekeri durumunda normallikten bahsedebilmek için seviye 100 mg/dl' den az olmalıdır. Sonuç 126 mg/dl üzerinde ise bu durumda hastaya ikinci bir test yapılması istenir.
Yorgunluk sebebi olabiliyor
İnsülin direnci özellikle ileri dönemlerde ciddi ölçüde yorgunluğa sebep olabiliyor. Yorgunluk yapmasının birinci nedeni, yol açtığı “reaktif hipoglisemi” atakları.
Bu nedenle, düşük karbonhidratlı bir diyet kilo vermek ve diyabeti kontrol etmek için de faydalıdır. Düşük karbonhidratlı bir diyet, insülin direnci veya metabolik sendromdan muzdarip kişilerde insülin düzeylerini düşürmede özellikle etkili olabilir.
Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Sağlık durumunuza göre koşun, tempolu yürüyüş yapın, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapın veya hızlı dans edin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45'er dakika tempolu yürüyüş yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirin.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
İnsülinin yaptığı asıl iş, kan şekerini hücrenin içerisine sokmak. Eğer doğuştan ya da kazanılmış birtakım faktörlerden dolayı vücutta insülinin verdiği emirlere kas, karaciğer, yağ dokusu gibi büyük doku ve organlar yanıtsızlık geliştirirse, buna insülin direnci deniyor.
Vücut yeterli insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanamamasıdır. İnsülin direnci geliştiğinde, hücrelere glikoz giremez, kullanılamaz ve kanda glikoz yükselerek prediyabeti (gizli şeker), zamanla Tip 2 Diyabeti ortaya çıkarır.
Karaciğer şeker depolama işlevini yerine getiremez, insülin direnci başlar. İnsüline uzun süreden beri direnç olması, yıllar içinde pankreasın yeterince insülin üretememesine yol açar. Bu hastalığa şeker hastalığı veya Tip-II diyabet denir.
Türkiye'de her dört kişiden birinde görülebilen ve insülin direncine sahip kişilerde oluşabilecek şeker hastalığından korunmak için bilinçlenmek hayati önem taşıyabiliyor. Toplumda hala insanların çoğu insülin direnci ile ilgili bilgi sahibi değil.
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00'den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri